Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινές ετοιμασίες για πιθανά ιρανικά αντίποινα

Αναβρασμός επικρατεί στο Ισραήλ ενόψει των πιθανών αντιποίνων που σχεδιάζει το Ιράν, έπειτα από την πρωτοφανή ισραηλινή πυραυλική επίθεση την 1η Απρίλη στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού στη Συρία.

Χτες, η αραβόφωνη εφημερίδα «Elaph News» (με έδρα στο Λονδίνο) μετέδωσε πως το Ισραήλ κάνει αεροπορικά γυμνάσια τις τελευταίες μέρες ενόψει προετοιμασιών για χτύπημα πυρηνικών εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών - κλειδιά από το Ιράν.

Παράλληλα, ανώνυμες πηγές στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν χτες στο CNN πως το Ιράν είναι μάλλον απίθανο να χτυπήσει άμεσα το Ισραήλ και πως είναι πιθανότερο να προβεί σε αντίποινα χρησιμοποιώντας περιφερειακούς «αντιπροσώπους», όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ. Αμφισβήτησαν έτσι πρόσφατες «εκτιμήσεις» Αμερικανών και Ισραηλινών πως επίκεινται άμεσα ιρανικά αντίποινα.

Στο φόντο αυτό ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε χτες γυμνάσια αυξημένης ετοιμότητας απέναντι σε σενάρια κλιμάκωσης των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Στα γυμνάσια εκτός από τις δυνάμεις του στρατού συμμετείχαν αστυνομικοί, πυροσβέστες, διασώστες κ.ά. Επικεφαλής ήταν έφεδροι από την 146η Μεραρχία στρατού, ενώ συνεργασία υπήρχε με τις δυνάμεις της αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπλέον, μετά τις εντεινόμενες επιθέσεις των Χούθι και σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράκ προς το Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ, το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία το νέο ναυτικό σύστημα αναχαίτισης πυραύλων και drone, C-Dome, το οποίο θεωρείται η ναυτική έκδοση της αντιπυραυλικής ασπίδας «Iron Dome» (γνωστή ως «Σιδερένιος Θόλος»).

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε χτες η δήλωση του διοικητή των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Αλιρεζά Τανγκσίρι, πως η παρουσία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «είναι απειλή» για την Τεχεράνη και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί.

«Ξέρουμε ότι οι σιωνιστές δεν ήρθαν στα ΗΑΕ για οικονομικούς λόγους, αλλά για να κάνουν δουλειά στους τομείς της ασφάλειας και του στρατού. Αυτό είναι απειλή για μας και δεν θα πρέπει να συμβεί», είπε ο Τανγκσίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Κόλπος και ειδικά ο Κόλπος του Ομάν «δεν έχει θέση για τους Ισραηλινούς».

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Μία βδομάδα μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, το Ισραήλ πραγματοποίησε προχτές βράδυ νέα επίθεση σε θέση του συριακού στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικές υποδομές του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μαχάτζα» σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που διαχωρίζει τα υψίπεδα του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι ταυτοποίησε πλήγμα με ρουκέτα που προήλθε από το συριακό έδαφος στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) υψίπεδα του Γκολάν τη Δευτέρα, χωρίς να προκαλέσει θύματα, διευκρινίζοντας ότι το πυροβολικό είχε χτυπήσει το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση.

Τη Δευτέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό, εγκαινίασε το νέο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα, μία βδομάδα ακριβώς από την ισραηλινή επιδρομή στο ιρανικό προξενείο, που το κατέστρεψε ολοσχερώς και προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο Ιρανών στρατηγών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μεκντάντ παρευρέθηκε στα εγκαίνια του νέου προξενείου, μαζί με τον Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος ολοκληρώνει περιφερειακή του περιοδεία στη Συρία, έχοντας συναντηθεί και με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν στη συνέχεια έναν από τους τραυματίες του πλήγματος, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε στο «Reuters» ότι το νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ιρανικό προξενείο στέγαζε προηγουμένως τα κεντρικά γραφεία ιρανο-συριακής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Συρία στέκεται στο πλευρό των «αντιστασιακών δυνάμεων» της περιοχής.

Ο Αμιραμπντολαχιάν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί» για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό, δίχως να διευκρινίσει πώς.

Δολοφονία Χριστιανού πολιτικού στον Λίβανο

Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί στον Λίβανο η δολοφονία του Χριστιανού πολιτικού Πασκάλ Σουλεϊμάν, του κόμματος «Λιβανικών Χριστιανικών Δυνάμεων», λίγες μέρες μετά την απαγωγή του την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Τζαμπίλ του Λιβάνου. Η σορός του βρέθηκε χτες σε περιοχή της γειτονικής Συρίας. Αρχικά είχαν στραφεί οι υποψίες σε ενόπλους της Χεζμπολάχ, αλλά στη συνέχεια οι λιβανικές αρχές υπέδειξαν ως δράστες μέλη συριακής ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που ήταν πίσω από την απαγωγή και δολοφονία του πολιτικού, ανακοινώνοντας τη σύλληψη επτά Σύρων ως υπόπτων για την απαγωγή και τη δολοφονία του.

Μετά την αποκάλυψη της είδησης θανάτου του Π. Σουλεϊμάν ξέσπασαν συγκρούσεις υποστηρικτών του κόμματός του με Σύρους πρόσφυγες στις περιοχές Τζαμπίλ και Μπουρτζ Χαμούντ, που είναι ανατολικά της πρωτεύουσας, Βηρυτού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτυπά πιο δυνατά «τύμπανα πολέμου» το Ισραήλ(2023-12-29 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινή επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού(2021-09-04 00:00:00.0)
Ισραηλινή επιδρομή στα Υψώματα του Γκολάν(2014-03-20 00:00:00.0)
Πολλαπλά τα επίπεδα της επίσκεψης Σαρκοζί(2008-09-07 00:00:00.0)
Ξεχωριστές συμφωνίες, κοινή υπογραφή(1999-12-21 00:00:00.0)
Οξυνση διαβλέπει στο Ν. Λίβανο η Συρία(1999-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ