Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινή επιδρομή στα Υψώματα του Γκολάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα συριακά Υψώματα του Γκολάν προκάλεσε χτες το πρωί έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Εκπρόσωπος του συριακού στρατού καταδίκασε την επιδρομή κατηγορώντας το Ισραήλ «για απεγνωσμένες απόπειρες προς την κλιμάκωση και την ένταση... που απειλούν την ασφάλεια της περιοχής» και «επιχειρούν να αποτρέψουν την προσοχή από τις συνεχείς νίκες του συριακού στρατού κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο», ιδιαίτερα μετά την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Γιαμπρούντ, που θεωρούνταν το τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών μισθοφόρων και άλλων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων.

Το Ισραήλ δικαιολόγησε την επιδρομή, απειλώντας την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ πως «θα πληρώσει μεγάλο τίμημα για τη βοήθειά του στους εχθρούς του Ισραήλ», μετά την προχτεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων εξ αυτών (ο ένας σοβαρά).

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός κατέλαβε χτες την πόλη Ρας αλ Αϊν, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, με απώτερο στόχο την πλήρη διασφάλιση των συνόρων και το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων που χρησιμοποιούσαν ως σήμερα για ανεφοδιασμό ή και επιθέσεις τυφλής αντεκδίκησης στο Λίβανο οι ισλαμιστές μισθοφόροι και λοιπές «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις.

Παράλληλα, αντιδράσεις σε Δαμασκό και Μόσχα προκάλεσε η προχτεσινή επιλογή των ΗΠΑ να τερματίσουν τη διπλωματική εκπροσώπηση της Συρίας στο έδαφός τους. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση «αυθαίρετη» και «παράνομη», θεωρώντας πως «παραβιάζει ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Βιέννης» που καθορίζει τις διπλωματικές διακρατικές σχέσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη «ανησυχητική και απογοητευτική», υποστηρίζοντας ότι «οι Αμερικανοί εταίροι στερούν ουσιαστικά οι ίδιοι από τον εαυτό τους ρόλο στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και παίζουν θέλοντας ή μη το παιγνίδι της ριζοσπαστικής συριακής αντιπολίτευσης, στις τάξεις της οποίας μάχονται τρομοκράτες που συνδέονται με την αλ-Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ