Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού

Πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά αεροπλάνα που παραβίασαν προηγουμένως τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Δεν έγιναν άμεσα γνωστά θύματα ή υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι περισσότεροι ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Σε μία παράλληλη περιφερειακή εξέλιξη, Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως θα φθάσει οδικώς στον Λίβανο μέσω Συρίας το ιρανικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με ιρανικό τάνκερ με τελικό προορισμό τη Βηρυτό. Η μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στον Λίβανο - που αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη καυσίμων - επιτυγχάνεται έπειτα από συνεννόηση της «Χεζμπολάχ» με την ιρανική κυβέρνηση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβάνου. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ενόχληση των ΗΠΑ, που απειλούν με «αντίποινα», ενώ παράλληλα υπόσχονται στον Λίβανο «βοήθεια» με τη χορήγηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου που κανονίζεται να φθάσει στη χώρα μέσω Ιορδανίας και Συρίας.

Δολοφονία 26χρονου Παλαιστίνιου στα σύνορα με Ισραήλ

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στο 14ετές ισραηλινό ασφυκτικό εμπάργκο, δολοφονήθηκε ένας 26χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά. Ο 26χρονος Αχμαντ Σάλεχ έπεσε νεκρός από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών και άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας 15χρονος που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Γάζας.

Ο Σάλεχ είναι ο τρίτος Παλαιστίνιος που δολοφονείται στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, μετά από δύο βδομάδες ολονύχτιων διαδηλώσεων στα σύνορα με το Ισραήλ ενάντια στο ισραηλινό εμπάργκο που επιβλήθηκε το 2007 μετατρέποντας τη Λωρίδα της Γάζας στη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ