Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Χτυπά πιο δυνατά «τύμπανα πολέμου» το Ισραήλ

Συντρίμμια μετά από φονική ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο την Τετάρτη

Copyright 2023 The Associated

Συντρίμμια μετά από φονική ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο την Τετάρτη
Το Ισραήλ χτυπά ολοένα και πιο δυνατά «τύμπανα πολέμου» προς τη μεριά του Λιβάνου, αυξάνοντας τις απειλές για γενικότερη ανάφλεξη, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς.

Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς, που συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, ανέβασε τους τόνους και τις απειλές, απευθυνόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους του Ισραήλ.

«Λέω στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα απαιτεί αλλαγή», δήλωσε. «Τελειώνει ο χρόνος για διπλωματική λύση. Αν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν για να σταματήσουν τα πυρά προς τις βόρειες κοινότητες και να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, τότε θα το κάνει ο ισραηλινός στρατός».

Στο ίδιο μήκος κύματος, από τη βόρεια μεθοριακή πόλη Σάφεντ ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χ. Χαλεβί εκτόξευσε απειλές κατά της Βηρυτού, δηλώνοντας ότι «σήμερα εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον» και ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί» στον Λίβανο.

Χτες η «Lobby 1701», οργάνωση Ισραηλινών εποίκων και άλλων που κατοικούν στο βόρειο Ισραήλ (κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο) και έχουν φύγει από την περιοχή, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζητώντας να επιτραπεί στο Ισραήλ «να εξασφαλίσει την επιστροφή μας στα σπίτια μας, είτε με διπλωματικά μέσα είτε με στρατιωτική επιχείρηση».

Η οργάνωση έχει πάρει την ονομασία «Lobby 1701» από την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 2006, που περιλάμβανε την αποχώρηση της Χεζμπολάχ σε βάθος πολλών χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα των δύο κρατών χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί από τον λεγόμενο Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, το 2006.

Μέχρι τώρα περιορίζονται στη μεθόριο των δύο χωρών, με τη διαφορά ότι το Ισραήλ προχωρά τις τελευταίες μέρες σε αεροπορικές επιθέσεις σε μεγαλύτερο βάθος, έως και 20 χιλιομέτρων εντός της επικράτειας του Λιβάνου.

Την Τετάρτη το βράδυ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της παραμεθόριας πόλης Κιριάτ Σμόνα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Νωρίτερα είχε προηγηθεί φονική ισραηλινή επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο ενός μαχητή της Χεζμπολάχ και δύο μελών της οικογένειάς του.

Χτες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που εισήλθε από τα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ αργότερα αναφέρθηκαν ισραηλινές επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου Σαλχάνι και Αϊτα Αλ Σαμπ.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», από τις 8 Οκτώβρη που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 Λιβανέζοι, οι περισσότεροι από τους οποίους μαχητές της Χεζμπολάχ, συν περίπου 20 πολίτες (μεταξύ τους 3 δημοσιογράφοι και εικονολήπτες). Από την ισραηλινή πλευρά, το ίδιο διάστημα, σκοτώθηκαν 4 άμαχοι και τουλάχιστον 9 στρατιώτες.

Τραυματισμός κυανόκρανου

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ένας Ινδονήσιος κυανόκρανος της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNΙFIL) τραυματίστηκε όταν ομάδα νεαρών σε περιοχή του νότιου Λιβάνου προσπάθησε να εμποδίσει τη διέλευση περιπόλου από το χωριό τους, Ταϊμπέχ.

Το επεισόδιο δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η διοίκηση της UNIFIL κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου να διερευνήσουν το περιστατικό και να οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αργά προχτές το βράδυ συνετρίβη drone κοντά σε χωριό του εβραϊκού εποικισμού Ελιάντ, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Το τηλεκατευθυνόμενο σκάφος αποδόθηκε σε ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή που σχετίζεται με τη Χαμάς και δρα στη Συρία.

Ιράν: Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του ταξίαρχου Μουσαβί

Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν χτες στην κηδεία του Ιρανού ταξίαρχου Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ηγετικού στελέχους των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», ο οποίος ήταν επικεφαλής ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και δολοφονήθηκε από ισραηλινή πυραυλική επίθεση στη νότια Δαμασκό ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ο επικεφαλής των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», υποστράτηγος Χ. Σαλαμί, χαρακτήρισε τον δολοφονηθέντα «έναν από τους πιο πεπειραμένους και αποτελεσματικούς διοικητές του μετώπου αντίστασης» και πρόσθεσε ότι «η εκδίκησή μας δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από την απομάκρυνση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Η σορός του Μουσαβί μεταφέρθηκε την Τετάρτη αεροπορικώς από τη Συρία αρχικά στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, στο Ιράκ, και στη συνέχεια έγινε η ταφή στην Τεχεράνη.

Τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει για τον θάνατο του Μουσαβί, αλλά δήλωσε ότι ο στρατός έλαβε όποια δράση ήταν απαραίτητη «για την υπεράσπιση της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ