Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξεχωριστές συμφωνίες, κοινή υπογραφή
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ,-

Στη λιβανική πρωτεύουσα μετέβη ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα προκειμένου να ενημερώσει τη λιβανική ηγεσία για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον αλλά και για να συζητήσει την προοπτική έναρξης λιβανο-ισραηλινών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Πάντως, την ίδια στιγμή, στο Ν. Λίβανο το θερμόμετρο παρέμενε σταθερά ανεβασμένο με τη «Χεζμπολάχ» να πραγματοποιεί επιδρομές σε θέσεις του ισραηλινού στρατού και ισραηλινά μαχητικά να σφυροκοπούν θέσεις των μαχητών της.

Ο Σύρος αξιωματούχος, αφού πρώτα είχε επιστρέψει στη Δαμασκό, είχε πολύωρες συναντήσεις τόσο με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ όσο και με τον πρωθυπουργό Σαλίμ Χος αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. «Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ειλικρινά επιθυμεί την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας», εκτίμησε ο Σύρος αξιωματούχος, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι δεν αναμένει κάποια σημαντικά εξέλιξη στο άμεσο χρονικό διάστημα. Ο Φαρούκ αλ Σάραα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Εμίλ Λαχούντ, εκτίμησε ότι η λιβανική ηγεσία θα μπορούσε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 3 Γενάρη στην Ουάσιγκτον. Ο αλ Σάραα τόνισε ότι η συριακή αντιπροσωπεία δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ κανένα θέμα που αφορά το Λίβανο, ο οποίος είναι «ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα» και μπορεί να καταλήξει στη δική της ξεχωριστή ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Εντούτοις, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ούτε η Συρία ούτε ο Λίβανος δε θα υπογράψουν τελική ειρηνευτική συμφωνία αν δεν εξασφαλιστεί ότι θα τεθούν και οι δύο σε ισχύ, σχεδόν, ταυτόχρονα.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Φαρούκ αλ Σάραα απέφυγε να αποκαλύψει αν η Δαμασκός θα παρέμβει προκειμένου να περιοριστεί, αν όχι να τερματιστεί, η δράση της ισλαμιστικής σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», αίτημα που είχε θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον. Η Συρία, που διατηρεί 30.000 στρατιώτες στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπου εδρεύει και το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ», θεωρείται ότι ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τόσο τις εξελίξεις στη λιβανική πολιτική σκηνή όσο και στην κοιλάδα Μπεκάα.

Λίγες, μόλις, ώρες πριν τη συνάντηση του αλ Σάραα με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει τη δεύτερη επιδρομή τους ενάντια σε πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ», κοντά στην κοινότητα Μαλία, στο βόρειο τομέα της κατεχόμενης ζώνης του Ν. Λιβάνου ως αντίποινα για τις συνεχιζόμενες επιδρομές της οργάνωσης σε θέσεις του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊσραηλινής λιβανέζικης πολιτοφυλακής στη «ζώνη ασφαλείας» του Ν. Λιβάνου. Των επιδρομών είχε προηγηθεί δήλωση του ηγέτη της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασραλάχ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την ισραηλινο-συριακή προσέγγιση αλλά και το ενδεχόμενο έναρξης λιβανο-ισραηλινών διαπραγματεύσεων, και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι οι μαχητές του θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να φύγουν από το λιβανικό έδαφος όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Παραμένει το αδιέξοδο

Αλλη μια πολύωρη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την τελευταία φάση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» έληξε, χτες, άκαρπη, σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση τεσσάρων βδομάδων στασιμότητας και αδιεξόδου. Ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Οντέντ Εράν και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο συνομίλησαν, επί ώρα, στη Ραμάλα αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα μείζονα ζητήματα των εβραϊκών οικισμών, και κατά συνέπεια και των εδαφών από τα οποία προτίθεται να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, έχοντας, ήδη, καθυστερήσει ένα μήνα. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ