Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» του πολέμου και τους ομήρους

Νέα περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή

Με «σταθερές» τον στενό συντονισμό και τη στήριξή τους στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, στο όνομα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», και γενικά στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης (πέρα από τις τυπικές αναφορές σε «λύση δύο κρατών»), οι ΗΠΑ επιχειρούν παράλληλα να διασφαλίσουν τα συνολικότερα συμφέροντά τους στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, στο φόντο του εντεινόμενου ανταγωνισμού με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν αναμένεται να πραγματοποιήσει στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας νέα περιοδεία σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και χώρες του Περσικού Κόλπου (Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ), σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για την «επόμενη μέρα» του πολέμου και της κατοχής. Αυτή θα είναι η 5η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και η 4η περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής στο ίδιο διάστημα.

Μεσοβδόμαδα, εξάλλου, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι «περιφερειακές απειλές», η κατάσταση στη Γάζα και «οι προετοιμασίες με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής». Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Οστιν επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο να εξασφαλιστεί «ότι η Χαμάς δεν θα είναι πλέον απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», επισημαίνοντας παράλληλα, υποκριτικά, την «ανάγκη προστασίας» των αμάχων και «αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Την ίδια ώρα παραμένουν σε εξέλιξη τα παζάρια για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Σε ρόλο διαμεσολαβητή με τη Χαμάς ο Καταριανός εμίρης, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είχε την περασμένη Τρίτη άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία σύμφωνα με το Κατάρ συζήτησαν «κοινές προσπάθειες μεσολάβησης για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία». Η αντίστοιχη ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν αναφέρεται καθόλου σε εκεχειρία.

Την ίδια περίοδο ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ ολοκλήρωνε σειρά επαφών στις ΗΠΑ, βλέποντας μεταξύ άλλων τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, με τον οποίο συζήτησε τη «μετάβαση σε μια διαφορετική φάση πολέμου» και προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθούν οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και περιφερειακών συμμάχων τους γύρω και από την αιγυπτιακή πρόταση «τριών σταδίων».

Το Κάιρο εντείνει τις διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και άλλους Αραβες αξιωματούχους, επιχειρώντας να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ή προετοιμασία εδάφους για την «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», το αιγυπτιακό σχέδιο - που φέρει την υποστήριξη του Κατάρ - προβλέπει σε πρώτη φάση την αναστολή των συγκρούσεων για περίπου δύο ή τρεις βδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων της Χαμάς και 120 Παλαιστίνιων κρατουμένων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου προβλέπεται αύξηση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σε δεύτερο στάδιο προβλέπεται ενδοπαλαιστινιακός «εθνικός διάλογος», με στόχο το γεφύρωμα αντιθέσεων μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών» σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Σε τρίτη φάση προβλέπονται συνολική εκεχειρία, απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων (μεταξύ τους και των στρατιωτικών) με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που σχετίζονται με τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ», την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα και την επιστροφή των αμάχων στις εστίες τους.

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση Διεθνούς Συνόδου για το Παλαιστινιακό στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων 60 χωρών, επισημαίνοντας την έκκλησή τους για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ