Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Νέος γύρος εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία, αλλά και νέες απειλές για «ανεξαρτησία» από τους Σερβοβόσνιους

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι

Copyright 2023 The Associated

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι
Την «πίεση άνευ προηγουμένου» που η «Δύση» ασκεί στις βαλκανικές χώρες κατήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μιλώντας σε σερβικά ΜΜΕ την Πέμπτη έκανε λόγο για μια «γενική εκστρατεία» που εντείνουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας από τις χώρες της περιοχής «που επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ να συμμετάσχουν σε όλες τις πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής τους, που τα τελευταία χρόνια είχαν ολοένα και πιο αντιρωσικό χαρακτήρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Σερβία (όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές και τοπικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ξανά ο πολυκομματικός συνασπισμός υπό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς), ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι όροι συνομιλιών της ΕΕ με τις υπό ένταξη χώρες των Βαλκανίων «δεν έχουν να κάνουν με έναν ενιαίο οικονομικά χώρο, την καθιέρωση κράτους δικαίου ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο», αλλά μόνο με «πιέσεις ώστε να αποδυναμωθεί η ανεξαρτησία τους στη διεθνή σκηνή». Πρόσθεσε ότι «η φήμη της ΕΕ και οι πραγματικοί στόχοι της πολιτικής της στα Βαλκάνια διακυβεύονται», αλλά και ότι οι ΗΠΑ - που όπως ισχυρίστηκε «έχουν δώσει στην ΕΕ τον πλήρη έλεγχο των Βαλκανίων» - είναι «πλήρως ικανοποιημένες με την επιθετική αντιρωσική γραμμή της ΕΕ». Επέμεινε δε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στα Βαλκάνια συνδέονται με «προσπάθειες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να επιβάλουν την ηγεμονία τους σε άλλους, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή μεταδιδόταν ότι τα τρία στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», Μαρινίκα Τέπιτς, Γελένα Μιλόσεβιτς και Μπράνκο Μίλιους, εξακολουθούσαν την απεργία πείνας που είχαν αρχίσει μετά τις εκλογές της 17ης Δεκέμβρη, παρά τις αντίθετες συστάσεις των γιατρών για την πορεία της υγείας τους. Θυμίζουμε ότι από την αρχή της βδομάδας έγιναν δεκάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις που γίνονταν με αίτημα την επανάληψη των εκλογών, και ενώ «δυτικά» επιτελεία παρατηρούσαν «παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία. Από τη μεριά της η ηγεσία Βούτσιτς - Μπρνάμπιτς συνέδεε τις κινητοποιήσεις με «παρέμβαση από το εξωτερικό», με τη ...συμπαράσταση της Μόσχας, που συνεχάρη το Βελιγράδι για την «αντιμετώπιση της κατάστασης».

Νέες δηλώσεις του Ντόντικ για «ανεξαρτησία»

Και ενώ το 2023 ετοιμαζόταν να τελειώσει με την κατάσταση στη Σερβία έκρυθμη, νέες εντάσεις και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προμηνύουν οι δηλώσεις του Μίλοραντ Ντόντικ, Προέδρου της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στην οποία πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο).

Καταδικάζοντας τα σχέδια του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, να θέσει σε εφαρμογή αμφιλεγόμενο νόμο για την κρατική περιουσία, ο Ντόντικ επανήλθε σε προειδοποιήσεις για «αποχώρηση» από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο εν λόγω νόμος επικυρώνει ως βασική αρχή αρμόδια για τον έλεγχο της κρατικής παρουσίας στη «Σερβική Δημοκρατία» τους ομοσπονδιακούς θεσμούς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και όχι αυτούς της «Σερβικής Δημοκρατίας», αναμοχλεύοντας συνολικά τους όρους λειτουργίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που από την ίδρυσή της είχε πολύ θολά «όρια» στις αρμοδιότητες των ομοσπονδιακών αρχών και των αρχών των δύο οντοτήτων (της «Σερβικής Δημοκρατίας» και της Ομοσπονδίας της Βοσνίας).

Ο Ντόντικ είπε ότι οποιαδήποτε στιγμή ο Σμιτ κάνει σχετικές ανακοινώσεις, θα συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα της «Σερβικής Δημοκρατίας» και «θα κηρύξουμε την ανεξαρτησία. Και αυτό σημαίνει ανεξαρτησία σε όλα - ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια περιοχή υπό τον έλεγχο» της «Σερβικής Δημοκρατίας». Σύμφωνα μάλιστα με βαλκανικά ΜΜΕ, ο Ντόντικ πρόσθεσε ότι η «Σερβική Δημοκρατία» «δεν έχει καμία πρόθεση να χτίσει ένα "σινικό τείχος", ούτε δύσκολες συνοριακές διελεύσεις με την οντότητα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας (σ.σ. στην οποία πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Βόσνιοι και οι Κροατοβόσνιοι), εκτός κι αν αναγκαστεί»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (2024-03-23 00:00:00.0)
«Παράγοντας αστάθειας η επέκταση του ΝΑΤΟ» (2023-05-25 00:00:00.0)
Παζάρια για την εκλογική μεταρρύθμιση, με ευρύτερες προεκτάσεις (2022-01-28 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν διακυβερνητικές συναντήσεις (2022-01-20 00:00:00.0)
Αντιδρά κι η ΕΕ στην απόφαση για δημοψήφισμα (2015-07-18 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην αμφισβήτηση του «Ντέιτον» (2010-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ