Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - «ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
Ετοιμάζουν διακυβερνητικές συναντήσεις

Ενώ παζαρεύεται η ανάκληση «φυγόκεντρων» αποφάσεων των Σερβοβόσνιων

Τον περαιτέρω «συντονισμό» της Σερβίας και της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS, η μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) αποφάσισαν ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μ. Ντόντικ, σε συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι χωρίς να έχει ανακοινωθεί.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν ότι στις 27 Γενάρη θα γίνει κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων αλλά και κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών σωμάτων Σερβίας - «Σερβικής Δημοκρατίας».

Οπως μετέδωσαν μια σειρά ευρωπαϊκά και βαλκανικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς περιέγραψε τις πρόσφατες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος Σερβοβόσνιων ως «τρομερό προηγούμενο» και ότι «μπορούν να φέρουν μόνο καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη των σχέσεων των τριών λαών και των δύο οντοτήτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπως και γενικά στην περιοχή». Πρόσθεσε δε ότι «οι κυρώσεις πάντα απέφεραν προβλήματα, ποτέ λύσεις».

Ευρωπαϊκά και βαλκανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αξία που έχει «η ειρήνη και σταθερότητα για όλη την περιοχή», όπως και ότι ο Βούτσιτς κάλεσε τη RS να επιστρέψει στους θεσμούς της Βόσνιας - Ερζεγοβίνης, από τους οποίους ανακοίνωσε το φθινόπωρο ότι θα ξεκινήσει διαδικασία αποχώρησης (Ενοπλες Δυνάμεις, φορολογική υπηρεσία, δικαστικό σώμα).

Μάλιστα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρ. Σμιτ (τον διορισμό του οποίου δεν αναγνωρίζουν Ρωσία και Κίνα), δήλωσε την Κυριακή πως ο Ντόντικ υποσχέθηκε και ο ίδιος «επιστροφή» στους θεσμούς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και «θα είναι σε δύσκολη κατάσταση αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του στον Βούτσιτς».

Σημειωτέον, ο Σέρβος ηγέτης είπε ακόμα πως «κανείς δεν ζητά από τους πολιτικούς παράγοντες στη RS να συμφωνούν με όλα, ή να τα υπερψηφίζουν όλα. Αντίθετα, το δικό μου αίτημα είναι πως το τραπέζι στο οποίο οι εκπρόσωποι της RS οφείλουν να καθίσουν δεν πρέπει να είναι άδειο, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να παλέψουν για τα συμφέροντα των οντοτήτων και του σερβικού λαού».

Από τη μεριά του ο Ντόντικ υποστήριξε ότι οι Σερβοβόσνιοι «τίθενται σε κίνδυνο» εξαιτίας της «μονόπλευρης και βεβιασμένης προσέγγισης» από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ