Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επαφές Ταλιμπάν για τον αγωγό ΤΑPI

Ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι, βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας στο Ασκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, όπου συζήτησε με τον ομόλογό του, Ρ. Μερέντοφ, για «μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια», όπως μετέδωσε το αφγανικό δίκτυο «Tolo News».

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της τουρκμενικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο Μερέντοφ εξέφρασε ελπίδα πως «πριν από την επανέναρξη των εργασιών για τον αγωγό αερίου TAPI, θα αρχίσει και το έργο για το δίκτυο (μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος) ΤΑΡ, πιθανώς τον Μάη».

Ο αγωγός TAPI σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από το Τουρκμενιστάν σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα ζητήματα των διμερών οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων και στον τομέα των Μεταφορών - Υποδομών.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Μ. Χ. Αχούντ, ζήτησε «από όλες τις κυβερνήσεις, κυρίως των ισλαμικών χωρών, να αρχίσουν τη διαδικασία της αναγνώρισης» της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αναπτυχθούμε γρήγορα». Επανέφερε δε και το αίτημα για χαλάρωση των περιορισμών στην είσοδο χρημάτων στη χώρα, σχολιάζοντας ότι «η βραχυπρόθεσμη βοήθεια δεν αποτελεί λύση, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι στην Καμπούλ αναμενόταν ένας ακόμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Πακιστάν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μ. Γιουσούφ, που σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ επρόκειτο να συζητήσει «ζητήματα οικονομικά, εμπορικά αλλά και διμερή πολιτικά, όπως και το θέμα των Αφγανών προσφύγων που φτάνουν στο Πακιστάν, καθώς και ορισμένες μικρές διαφωνίες που πρόσφατα σημειώθηκαν», αναφερόμενος σε κάποια περιστατικά στη μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ