Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχίζονται οι εξώσεις Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά από κατεδαφισμένο σπίτι παλαιστινιακής οικογένειας στη συνοικία Σέιχ Τζαράχ

Copyright 2022 The Associated

Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά από κατεδαφισμένο σπίτι παλαιστινιακής οικογένειας στη συνοικία Σέιχ Τζαράχ
Τη βάρβαρη πολιτική του εκτοπισμού και των διώξεων του Παλαιστινιακού λαού εντείνουν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, συνεχίζοντας μεταξύ άλλων τις εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μέσα στη νύχτα, στις 3 π.μ. της Τετάρτης, μπουλντόζες της ισραηλινής αστυνομίας έφτασαν έξω από το διώροφο σπίτι 13μελούς οικογένειας Παλαιστινίων και ασκώντας βία τούς έκαναν έξωση προκειμένου να κατεδαφίσουν το οίκημα, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε νόμιμη άδεια οικοδομής και τίτλους ιδιοκτησίας. Παράλληλα έκαναν προσαγωγές 18 ατόμων που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του σπιτιού. Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε από την ισραηλινή δημοτική αρχή ήταν ότι η έκταση ανήκει στον δήμο και τη χρειάζεται για να χτίσει σχολείο...

Λίγες ώρες αργότερα, άλλη οικογένεια Παλαιστινίων στη Σεΐχ Τζαράχ υποχρεώθηκε να πάρει βαριοπούλες στα χέρια και να αρχίσει το γκρέμισμα του ίδιου της του σπιτιού, που είχε φτιάξει το 2016, επειδή δεν είχε οικοδομική άδεια (την οποία οι κατοχικές αρχές αρνούνται να δώσουν σε Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ). Με αυτόν τον τρόπο που επέβαλαν σαδιστικά οι ισραηλινές αρχές, η παλαιστινιακή οικογένεια επιχείρησε να αποφύγει επιπλέον πρόστιμο ίσο με περίπου 20.000 δολάρια που θα πλήρωνε αν δεν κατεδάφιζε το σπίτι της με τα ίδια της τα χέρια.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς καταδίκασε τις εξώσεις οικογενειών και τις κατεδαφίσεις σπιτιών στη Σεΐχ Τζαράχ, χαρακτηρίζοντας γεγονότα όπως αυτά «εγκλήματα πολέμου». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να επέμβουν άμεσα για να σταματήσουν τα συνεχιζόμενα εγκλήματα...

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βέβαια τήρησε σιγή ιχθύος, καθώς βάζει πλάτες στη σκλήρυνση της κατοχής της Παλαιστίνης, στην καταδυνάστευση του Παλαιστινιακού λαού και στην αύξηση των εποικισμών, «πασπαλίζοντας» τη στάση αυτή με κατά καιρούς ανέξοδες δηλώσεις στη γνωστή λογική της εξίσωσης θύτη και θύματος.

Καταγγελία από το ΠΑΜΕ

Τη νέα κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων από το Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν για μια ακόμη φορά διαπιστευτήρια βαρβαρότητας και απανθρωπιάς».

Το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι η κατεδάφιση σπιτιών «από τον πάνοπλο ισραηλινό στρατό κατοχής αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των κυβερνήσεων των χωρών που συνεχίζουν την πολιτική των δήθεν ίσων αποστάσεων, της εξίσωσης του θύτη με το θύμα.

Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ συνεχίζει τη βάρβαρη πολιτική των εποικισμών, του εκτοπισμού του Παλαιστινιακού λαού, τις συλλήψεις και δολοφονίες Παλαιστινίων με την ανοιχτή ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης είναι δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων να απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους καθημερινά, ειδικά στη συνοικία Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα πλαίσια της ισραηλινής κατοχής και του επικοισμού της παλαιστινιακής γης».

Και καταλήγει: «Τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στέκονται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης στον αγώνα του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Παρακολουθήσεις πολιτών με το πρόγραμμα «Pegasus»

Το ίδιο 24ωρο ο Ισραηλινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ο. Μπαρλέφ, αρνήθηκε ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν την κατασκοπευτική εφαρμογή κινητών «Pegasus» της ισραηλινής εταιρείας λογισμικού παρακολούθησης «NSO Group» σε βάρος Ισραηλινών πολιτών που διαδήλωναν μέχρι πέρυσι κατά του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, αλλά και σε βάρος ορισμένων δημάρχων που εξελέγησαν από αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Την Τρίτη, όμως, ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας Κ. Σαμπτάι είχε επιβεβαιώσει το δημοσίευμα ισραηλινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας, με την εν λόγω εφαρμογή, παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα αντικυβερνητικών διαδηλωτών, δημάρχων και συμβούλων πολιτικών της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ