Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για «στρατηγική συνεργασία»

Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα ξεκίνησε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, επικεφαλής ευρείας κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψης στη Ρωσία μετά την εκλογή του, τον περασμένο Ιούνη, ο Ραϊσί συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν. Σήμερα αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη ρωσική Βουλή και στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών Πούτιν - Ραϊσί βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη γύρω από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε το ενδιαφέρον της Μόσχας να ακούσει τη γνώμη του Ιράν για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, έχει δηλώσει πως σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από τη συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και ΕΕ, ενώ έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ και διαπραγματεύονται τους όρους ενδεχόμενης επιστροφής τους.

Επίσης, «ψηλά» την ατζέντα ήταν οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι έχουν αποφευχθεί τρομοκρατικές ενέργειες κατά της συριακής κυβέρνησης εξαιτίας της δράσης Ρωσίας και Ιράν στη χώρα. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν Μόσχα και Τεχεράνη στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο Βλ. Πούτιν ανέφερε επίσης ότι οι σχέσεις του Ιράν με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση αναπτύσσονται με βάση την ενδιάμεση συμφωνία και «εργαζόμαστε ενεργά για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν και της Ενωσης». Παράλληλα τόνισε ότι το Ιράν και η Ρωσία συνεργάζονται «πολύ στενά» στη διεθνή σκηνή γενικότερα.

Ιράν και Ρωσία επιδιώκουν ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, κάτι που τα τελευταία χρόνια προκαλεί έντονες ανησυχίες στη Δύση. Ο Ιρανός Πρόεδρος έδωσε χτες στον Ρώσο ομόλογό του ένα προσχέδιο για στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών «που μπορεί να καθορίσει τις προοπτικές για τουλάχιστον 20 χρόνια», δήλωσε ο Ραϊσί μετά τις συνομιλίες.

Οπως είπε, «το τρέχον επίπεδο εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ιράν και Ρωσίας δεν είναι ικανοποιητικό», μπορεί να πολλαπλασιαστεί και «είναι δυνατή η ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της άμυνας και του στρατιωτικού τομέα, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και Διαστήματος».

Ξεκαθάρισε πως το Ιράν επιδιώκει ενισχυμένες, ολοκληρωμένες και «στρατηγικές» σχέσεις με τη Ρωσία. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του «για τη διευκόλυνση της εισόδου της Τεχεράνης στο SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης)».

Ο Ραϊσί σημείωσε επίσης «την πολύ καλή εμπειρία συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στη Σιβηρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ