Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική «βοήθεια» στο Κίεβο

Ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται για στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό του

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό του
Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αυξάνουν τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία πολύ σύντομα», και τη Μόσχα να προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, λίγες μέρες μετά τις συνομιλίες Δύσης - Ρωσίας για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας».

Παράλληλα συνεχίζεται μπαράζ επαφών, αποκαλύπτοντας ευρύτερα παζάρια και αντικρουόμενα συμφέροντα σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Σε σχέδια για παραπέρα αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αναφέρθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, που επισκέφτηκε χτες το Κίεβο, αναφέροντας ότι «αυτό δίνει στον Πρόεδρο Πούτιν την ικανότητα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να αναλάβει περαιτέρω επιθετική δράση κατά της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν επιτραπεί στη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι «μπορεί να αλλάξει τα σύνορα των γειτόνων με τη βία», να απαιτεί να «αποφασίζει» για την ένταξη ή όχι των γειτονικών κρατών στο ΝΑΤΟ και να αποδέχεται «το μοίρασμα σφαιρών επιρροής», τότε «ανοίγουμε ένα τεράστιο κουτί της Πανδώρας», όχι μόνο στην Ουκρανία. Τότε και άλλα «αυταρχικά κράτη στον κόσμο, όπως η Ρωσία» θα επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια, ανέφερε ο Μπλίνκεν, «φωτογραφίζοντας» με αυτόν τον τρόπο κατά κύριο λόγο την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Την ίδια στιγμή ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα επιλέξει την «ειρηνική πορεία» και - αναφερόμενος στην αυριανή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ - ότι «τα διπλωματικά κανάλια θα μείνουν ανοιχτά». Η Ρωσία από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως θα εξαρτηθεί από τις «γραπτές απαντήσεις» που θα λάβει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το αν θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφτεί σήμερα το Βερολίνο για επαφές με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και τους ομολόγους του από Γαλλία και Βρετανία.

Προχτές στο Βερολίνο βρέθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι προσκάλεσε τη Ρωσία και τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους σε μια «σειρά συζητήσεων με στόχο να θιγούν οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ, αλλά και να ακουστούν οι ανησυχίες και της Ρωσίας». Ως πρωταρχικό στόχο έθεσε την επίτευξη προόδου σε πολιτικό επίπεδο, για να αποφευχθεί - όπως είπε - στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Αλλα 200 εκατ. δολάρια στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, υποδεχόμενος τον Μπλίνκεν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για «την υποστήριξη, τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και την αύξηση της βοήθειας αυτής».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι αποδεσμεύουν 200 εκατ. δολάρια ως επιπλέον «βοήθεια ασφαλείας» για την Ουκρανία«υπό την απειλή μιας ρωσικής εισβολής».

Η Ουάσιγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πρόσθετη αμυντική βοήθεια 200 εκατ.

«Αν οι ΗΠΑ δεσμεύονται πραγματικά στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης», θα πρέπει να σταματήσουν να παραδίδουν όπλα στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και να «πείσουν τις ουκρανικές αρχές να μην υπονομεύουν τις Συμφωνίες του Μινσκ», σχολίασε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, «άμεση απειλή για τη Λιθουανία» χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας της χώρας τα ρωσικά στρατεύματα που φτάνουν στη Λευκορωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσαν «εν δυνάμει» να χρησιμοποιηθούν για μια επίθεση στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Λευκορωσίας, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη ρωσική στρατιωτική παρουσία να γίνει μόνιμη, ακόμα και την εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών. Απαντώντας, η ρωσική πλευρά υπενθύμισε ότι τα δύο κράτη είναι «ελεύθερα» να συνάψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες, ανεξάρτητα από «σχόλια τρίτων», και ότι οι ΗΠΑ έχουν γεμίσει με πυρηνικά την Ευρώπη.

«Η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία», είχε δηλώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, μιλώντας για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

«Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι κρίσιμη», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, «που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως μοχλό κατά της Ρωσίας».

Πάντως ο Ριαμπκόφ δήλωσε «πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεδιπλωθεί στην Ευρώπη ή κάπου άλλου ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος. Δεν έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες, δεν θα επιτεθούμε, δεν θα πλήξουμε, δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν χτες ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «προετοιμάζουν ενέργειες δολιοφθοράς» και «τρομοκρατικές ενέργειες κοντά στη γραμμή επαφής» με τις αυτοαποκαλούμενες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επικαλούμενοι «αξιόπιστες πληροφορίες».

Aπειλές για «συνέπειες» και «πρόθυμοι» για διαπραγματεύσεις

Οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν καμία επιλογή» στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν σε περίπτωση ρωσικής κλιμάκωσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ερωτηθείσα για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα «Swift», που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

Ο δε Γερμανός καγκελάριος ισχυρίστηκε χτες ότι η Ρωσία «γνωρίζει την αποφασιστικότητά μας».

«Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια κοινή τάξη ασφαλείας στην ήπειρό μας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς η Γαλλία ανέλαβε την προεδρία στην ΕΕ.

«Η ασφάλεια της ηπείρου μας απαιτεί στρατηγικό επανεξοπλισμό ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας» και αυτό περιλαμβάνει ιδιαίτερα διάλογο με τη Ρωσία, επεσήμανε ο Μακρόν, καθώς η ΕΕ επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και ενίσχυση της περιβόητης «στρατηγικής κυριαρχίας», διασφαλίζοντας τα δικά της συμφέροντα.

Οπως είπε ο Μακρόν, θα συνταχθεί σχετική πρόταση από τους Ευρωπαίους τις επόμενες βδομάδες και στη συνέχεια θα μοιραστεί στους εταίρους του ΝΑΤΟ. «Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Γερμανία ως μέρος του "Σχήματος της Νορμανδίας"», τόνισε.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για κυριαρχία της ΕΕ και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Ρωσία» όσον αφορά στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψουμε τους δεσμούς μας με τη Ρωσία. Αντίθετα, μας φέρνουν πολλά οφέλη», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα έρθουμε με τεράστιες κυρώσεις, σε συντονισμό με τους εταίρους», σημείωσε από την πλευρά της σε διαδικτυακή ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον διάλογο με τη Ρωσία.

Αλλά και η Τουρκία επανέλαβε την πρόθεσή της να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τυχόν διαπραγματεύσεις. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παίξει οποιονδήποτε ρόλο μπορεί για να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τόσο ως φίλος της Ρωσίας και της Ουκρανίας όσο και ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου. Επίσης, «ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τον Ζελένσκι και τον Πούτιν να συναντηθούν στην Τουρκία για την επίλυση προβλημάτων και διαφορών».

«Αν η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς «θα το καλωσορίζαμε», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, καθώς η Ρωσία απορρίπτει απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, με το επιχείρημα ότι δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των Ενόπλων Δυνάμεων του Κιέβου.

Αντίθετα η ουκρανική πλευρά, που θέλει να εμπλέξει τη Ρωσία σε τέτοιες συνομιλίες, χαιρέτισε την τουρκική πρόταση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες βδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, και «ταυτόχρονα θα είμαστε σε στενή επαφή με τους Ρώσους, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια που θα είχε σοβαρές συνέπειες». Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι ένα από μέλη του ΝΑΤΟ που εξοπλίζουν την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ