ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!
Με δυνάμεις καταστολής ξεσπίτωσαν οικογένεια αναπήρων!

Αμεση απάντηση από σωματεία, φορείς και κατοίκους της γειτονιάς, που συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το σπίτι και το απόγευμα έκαναν πορεία στα Ανω Πετράλωνα

Κυβέρνηση και δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες τους ανάπηρους κατοίκους του σπιτιού και όσους έσπευσαν για συμπαράσταση

Eurokinissi

Κυβέρνηση και δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες τους ανάπηρους κατοίκους του σπιτιού και όσους έσπευσαν για συμπαράσταση
Με συγκέντρωση στα Ανω Πετράλωνα, έξω από το σπίτι της οικογένειας που πετιέται στον δρόμο, και πορεία στους δρόμους της περιοχής, σωματεία, φορείς, κάτοικοι της περιοχής απάντησαν χτες το απόγευμα στην καταστολή με την οποία λίγες ώρες πριν επιχειρήθηκε η έξωση και αντιμετωπίστηκε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να συμπαρασταθεί στους γείτονές του.

Αντιμέτωποι με την έξωση βρέθηκαν ένας άνθρωπος με αναπηρία και η υπερήλικη μητέρα του που κατοικούν σε προσφυγικό σπίτι, στα Ανω Πετράλωνα. Η οικογένεια βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις δανείου που είχε λάβει, με αποτέλεσμα το σπίτι να εκπλειστηριαστεί και πλέον να απειλείται με έξωση. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά είχαν αποτραπεί κάτω από την άμεση παρέμβαση σωματείων και φορέων.

Χτες το πρωί οργανώθηκε νέα απόπειρα έξωσης, αυτήν τη φορά με τη συνοδεία δυνάμεων καταστολής. Συγκεκριμένα, δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, της ΥΜΕΤ έφτασαν από πολύ νωρίς στο σημείο για να ξεσπιτώσουν την οικογένεια. Η οικοσκευή της φορτώθηκε σε φορτηγάκι, στο οποίο οι μονάδες καταστολής φρόντισαν να ανοίξουν τον δρόμο, απωθώντας με τη βία και κάνοντας χρήση χημικών ενάντια σε όσους συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Εξω από το σπίτι που έγινε η έξωση
Εξω από το σπίτι που έγινε η έξωση
Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που πρωτοστάτησε τόσο στην πρωινή κινητοποίηση όσο και στην απογευματινή διαμαρτυρία, ο κόσμος που είχε έρθει για να συμπαρασταθεί, «δέχτηκε απρόκλητη, βάρβαρη επίθεση με ρόπαλα, χημικά», οι δε αστυνομικές δυνάμεις «έφτασαν στο σημείο να επιχειρήσουν να βάλουν χειροπέδες στον ανάπηρο της οικογένειας, ενώ ο κόσμος δέχτηκε νέα βάρβαρη επίθεση για να φύγει το φορτηγό με τα έπιπλα της οικογένειας».

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, η ΣΕΑΑΝ καλεί τους αναπήρους, τους χρόνιους πάσχοντες, τις οικογένειες των ΑμεΑ «να κάνουν δική τους υπόθεση τη σωτηρία του σπιτιού της οικογένειας». «Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί! Η κυβέρνηση έστω και τώρα να εξασφαλίσει την παραμονή του αναπήρου και της οικογένειάς του στο σπίτι του. Να επιστραφούν από το fund τα λεφτά σε αυτόν που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό και να καταχωρηθεί το σπίτι στον ανάπηρο», τονίζει.

Στην απογευματινή συγκέντρωση συμμετείχαν, εκτός από τη ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων, η Ομάδα Γυναικών Πετραλώνων - Θησείου της ΟΓΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Παρθενώνας», φοιτητικοί σύλλογοι, άλλα σωματεία, φορείς και κάτοικοι. Κάλεσμα είχαν επίσης απευθύνει το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απογευματινή συγκέντρωση και πορεία στα Ανω Πετράλωνα
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απογευματινή συγκέντρωση και πορεία στα Ανω Πετράλωνα
Στο πλευρό τους βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά. «Οι λέξεις "αίσχος" και "βαρβαρότητα" δεν φτάνουν για να περιγράψουν αυτό που συνέβη εδώ», είπε, ενώ όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης και των δυνάμεων της αστυνομίας, σχολίασε ότι «έδειξαν για άλλη μια φορά ποιανού τα τσιφλίκια φυλάνε. Εμείς έχουμε έναν μονάχα δρόμο: Μαζικό οργανωμένο αγώνα σε κάθε γειτονιά, για να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα».

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι φορέων που κατήγγειλαν την καταστολή αλλά και το ξεσπίτωμα της οικογένειας. «Εκατοντάδες μαθητές μας σήμερα πήγανε στο σχολείο βλέποντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει τη γειτονιά τους», ανέφερε η Βιολέττα Γαλανοπούλου, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας». «Δεν θα αφήσουμε σπίτι λαϊκής οικογένειας να πέσει στα χέρια τους», ξεκαθάρισε ο Θανάσης Γκώγκος, από την Ομοσπονδία Φαρμάκου.

«Πορευόμαστε μαζί στον δρόμο της αλληλεγγύης, στον δρόμο του αγώνα», είπε η Δέσποινα Θωμά, από την Ομάδα Πετραλώνων - Θησείου της ΟΓΕ. «Ολοι οι Σύλλογοι των Ειδικών Σχολείων θα βρεθούν στο πλευρό της οικογένειας», τόνισε ο Στράτος Κάντζος, εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων. «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας», είπε ο Γιώργος Μπίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. «Αυτή είναι η επενδυτική βαθμίδα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου», κατήγγειλε τέλος ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Συνέχεια στον αγώνα ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη

Νέα στάση εργασίας (8 π.μ. - 8 μ.μ.), σήμερα, Τετάρτη, 20 Δεκέμβρη, στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ προκήρυξε η Ομοσπονδία Φαρμάκου κλιμακώνοντας τον αγώνα για την άμεση ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς! Παράλληλα η Ομοσπονδία καλεί σε συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του ομίλου στις 7 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής και το επιχειρησιακό Σωματείο «συνεχίζουν τη μεγάλη μάχη απέναντι στην εργοδοτική επίθεση που δέχονται όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα την απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας».

Επίσης, το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής καταγγέλλει την εργοδοσία και για το γεγονός ότι «για να δικαιολογήσει την παράνομη απόλυση προσπαθεί να σπιλώσει και να στιγματίσει τον εργαζόμενο, ενώ ταυτόχρονα καταφέρεται ενάντια στους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους του κλαδικού συνδικάτου και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων», ότι με τις κινητοποιήσεις διακυβεύεται το μέλλον της εταιρείας. Κάνει καθαρό ότι «κανένας αγώνας εργαζομένων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους (...) δεν έκλεισε καμία εταιρεία και κανένα σπίτι» και ότι «οι ανταγωνισμοί που έχουν οι ίδιες οι εταιρείες για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από τον άλλον είναι η αιτία που εταιρείες κλείνουν και οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους».

Το Συνδικάτο, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, τονίζει: «Η απόλυση του προέδρου αφορά συνολικά το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να οργανώνουν την πάλη τους, να συνδικαλίζονται, να διεκδικούν καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους».

Αμεση απάντηση σε απόλυση στη «Pfizer»

Την αιφνιδιαστική απόλυση εργαζόμενου στο τμήμα των facilities, στο κτίριο της Αθήνας, χωρίς μάλιστα καμία προειδοποίηση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Pfizer». Αμεσα πραγματοποίησε παρέμβαση, ώστε να παρθεί πίσω η συγκεκριμένη απόφαση. Η εταιρεία προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της και παρέπεμψε σε εξωτερικό συνεργάτη, που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο τμήμα. Κάτω από την πίεση του Σωματείου, η διοίκηση δεσμεύτηκε να παρέμβει.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Την ώρα που εδώ και καιρό, όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρισκόμαστε σε καθεστώς ανασφάλειας, περιμένοντας να μάθουμε ποια τμήματα θα καταργηθούν και ποιοι ρόλοι, μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για περικοπές σε ολόκληρο τον κόσμο, λειτουργικών εξόδων ύψους 3,5 δισ. (σε μια εταιρεία που είχε 100 δισ. έσοδα το 2022), την ίδια ώρα και μάλιστα παραμονές εορτών, η εταιρεία προχωράει σε απόλυση ενός ακόμα συναδέλφου υπαλλήλου της CBRE».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτο φτωχοί άνθρωποι να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες

Σε σχόλιο για την καταστολή στα Πετράλωνα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην έξωση οικογένειας αναπήρων από σπίτι στα Ανω Πετράλωνα. Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δήθεν κόπτεται για την έξαρση της εγκληματικότητας, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ποιος είναι ο πραγματικός προσανατολισμός των δυνάμεων καταστολής και του κράτους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες φτωχούς ανθρώπους που παλεύουν για να επιβιώσουν και όσους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και αγωνίζονται για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στα Οινόφυτα

Με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύεται εργαζόμενος που τραυματίστηκε όταν έπεσε από μεγάλο ύψος εκτελώντας εργασίες σε εγκαταστάσεις βιομηχανίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ο εργαζόμενος υπέστη κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός του, πέφτοντας από ύψος 6 μέτρων, ενώ έκανε ηλεκτρολογικές εργασίες με συνεργείο της εταιρείας SABO στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα.

«Τόσο η SABO όσο και η ΕΛΒΑΛ έχουν τεράστιες ευθύνες! Τα υπερκέρδη τους που "διαφημίζουν" κάθε τόσο χτίζονται από τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα Συνδικάτα Μετάλλου Βοιωτίας και Εύβοιας, που εύχονται περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφό τους. Απαιτούν τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το νέο εργατικό «ατύχημα» και να αναλάβουν οι δύο εταιρείες την πλήρη ευθύνη και όλα τα έξοδα της οικογένειας του συναδέλφου για την αποκατάσταση της υγείας του, ενώ καλούν τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στα σωματεία τους και διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Εργατικό «ατύχημα» συνέβη πριν από μερικές μέρες σε επιχείρηση του κλάδου, το οποίο δηλώθηκε ως τέτοιο λόγω της επιμονής του εργαζόμενου που υπέστη το «ατύχημα» και την παρέμβαση του Συνδικάτου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. Καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουμε όλοι μαζί όλα τα προβλεπόμενα αλλά και άλλα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας».
Παρέμβαση του Θ. Παφίλη

Παρέμβαση στην Σοφία Ζαχαράκη, υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, πραγματοποίησε χτες ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για την έξωση οικογένειας αναπήρων από το σπίτι της στα Ανω Πετράλωνα.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε την απαράδεκτη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ στην πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα για την προσωρινή φιλοξενία της οικογένειας με έξοδα του κράτους, η κυβέρνηση έστω και τώρα να εξασφαλίσει την παραμονή του ανάπηρου και της οικογένειάς του στο σπίτι του, να επιστραφούν από το fund τα λεφτά σε αυτόν που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό και να καταχωρηθεί το σπίτι στον ανάπηρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ