ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Δρομολογείται η κατάργηση ειδικών βοηθημάτων για χιλιάδες δικαιούχους

Την απαίτηση να αποσυρθεί η πρόταση μετέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΥΠΑ

Νέες περικοπές σε βάρος των ανέργων προωθεί η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), στη γνωστή πεπατημένη, αφού την ίδια στιγμή μόλις ένας στους οκτώ ανέργους λαμβάνει την τακτική επιδότηση. Αλλωστε, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 σφίγγει κι άλλο τη στρόφιγγα, μειώνοντας την κρατική επιχορήγηση προς την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, αυτήν τη φορά στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν κάποια ειδικά βοηθήματα ολιγόμηνης διάρκειας προς τους ανέργους, όπως των μακροχρόνια ανέργων ή αυτών που έληξε η τακτική τους επιδότηση και επιδόματα που αφορούν επισχέσεις εργασίας. Μάλιστα, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση των ειδικών βοηθημάτων που προωθείται, γίνεται με την πρωτοφανή δικαιολογία ότι «βαίνουν μειούμενα» επειδή μειώνονται οι άνεργοι που τα δικαιούνται, έχοντας φτάσει τις 30.000.

Ως απαράδεκτη καταγγέλλει την πρόταση αυτή, που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ, ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση.

Και σημειώνει ότι «η συζήτηση που ξεκίνησε πιο έντονα τις προηγούμενες μέρες μέσω διαρροών γύρω από το επίδομα της ανεργίας, το ύψος του, τη χρονική διάρκεια, τη σύνδεσή του με τα προγράμματα κατάρτισης, καθρεφτίζεται στην παρούσα απαράδεκτη πρόταση.

Η πρόταση αναφέρει τη σχεδόν ολική κατάργηση των ειδικών βοηθημάτων ανεργίας. Για να γίνει πιο κατανοητό, αναφερόμαστε στα γνωστά επιδόματα τρίμηνης διάρκειας των ανέργων, επιδόματα μακροχρόνια ανέργων ή ανέργων που έληξε η τακτική επιδότηση, επιδόματα που αφορούν επισχέσεις εργασίας. Τα συγκεκριμένα επιδόματα είναι βραχύβιας διάρκειας, που το ύψος τους βρίσκεται μεταξύ των 200 και 300 ευρώ.

Η τεκμηρίωση για την παραπάνω απαράδεκτη πρόταση είναι πως τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα επιδόματα βαίνουν μειούμενα και πως με βάση τον "αναγκαίο εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας" θα πρέπει να καταργηθούν εκτός από την επιδότηση που αφορά την κατηγορία των αποφυλακισθέντων. Δηλαδή οι περίπου 30.000 άνεργοι φέτος, με βάση τα νούμερα που παρατέθηκαν στην πρόταση, σε σύγκριση με τους περίπου 50.000 που έκαναν χρήση της ειδικής επιδότησης το 2019, είναι αριθμός που επιβάλλει την κατάργησή τους.

Αντί να συζητάμε για την κατάργηση διάφορων κοφτών και απαράδεκτων προϋποθέσεων για τη λήψη επιδότησης της ανεργίας, η πρόταση προς το υπουργείο είναι να καταργηθούν παροχές ετών που αποτελούσαν ανακούφιση για χιλιάδες ανέργους και εργατικές οικογένειες.

Η πραγματική ζωή δείχνει πως το συντριπτικό κομμάτι των ανέργων βρίσκεται σταθερά εκτός της τακτικής επιδότησης ανεργίας, άρα και των προϋποθέσεων που αφορούν τις ειδικές επιδοτήσεις των ανέργων. Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων, το ποινολόγιο των ανέργων, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορούν να είναι παράγοντες που θα χαλαρώνουν ή θα εξαφανίζουν έστω και αυτό το αδύναμο πλέγμα προστασίας των ανέργων.

Την ίδια στιγμή παραμένουν αόρατα τα στοιχεία για τον αριθμό των ανέργων που με βάση τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (απασχόλησης και κατάρτισης), αποκτούν σταθερή δουλειά, σταθερό μισθό, σταθερή εργασιακή ζωή. Για την ακρίβεια δεν έχουν δοθεί ποτέ τέτοια στοιχεία, δείγμα του ρόλου της ΔΥΠΑ ως ενός μηχανισμού ανακύκλωσης της ανεργίας και dealer των προγραμμάτων κατάρτισης.

Απαιτούμε, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση να μην υιοθετήσουν αυτήν την απαράδεκτη πρόταση, να μην μετατραπεί σε υπουργική απόφαση. Να δυναμώσει η προστασία των ανέργων, να διευρυνθεί ο αριθμός των ανέργων που θα έχουν πρόσβαση στα επιδόματα της ανεργίας, το ποσό της επιδότησης και η χρονική διάρκειά τους».

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ

Με στάση εργασίας απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με απόφαση της Ομοσπονδίας, στις προθέσεις της κυβέρνησης για ένταση της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης του νερού, η οποία περνάει και μέσα από τις συγχωνεύσεις που προωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας οργανώθηκαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, σε συμβολικό αποκλεισμό και σε ανάρτηση γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου της υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ προχώρησε ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Στο επίκεντρο βρέθηκε μεταξύ άλλων η απαίτηση να μη γίνει καμιά περικοπή στους μισθούς, αλλά να τηρηθούν οι ΣΣΕ και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία φρόντισε από το πρωί να στείλει αστυνομική επιτήρηση, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας. Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του, ο Σύλλογος Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ καλεί τους εργαζόμενους σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκέμβρη, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει η ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ με τη διοίκηση της εταιρείας, στις 3 μ.μ., προκειμένου να «ψάλουν αγωνιστικά κάλαντα» για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στην Πάτρα

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η τετράωρη στάση εργασίας. Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΠ βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των σωματείων της πόλης.

Στους εργαζόμενους περιόδευσε, επίσης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς.

Αναφέρθηκε στις περαιτέρω αλλαγές που προωθούν την επιπλέον εμπορευματοποίηση του νερού με συνέπειες και στη λαϊκή κατανάλωση, στα προβλήματα που θα ενισχυθούν από τις ερχόμενες συγχωνεύσεις, αλλά και στις συνέπειες που θα υπάρξουν στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ΔΕΥΑ, λόγω και της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία (εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος από την παραπέρα «απελευθέρωση» της Ενέργειας, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και, σε αυτό το πλαίσιο, της ρήτρας αναπροσαρμογής) και κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων με ενημέρωση του λαού σε όλο το εύρος του δήμου και με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το επόμενο διάστημα.

Η δημοτική αρχή Πάτρας, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν τον λαό και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, προβάλλοντας τις απαιτήσεις για να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ, για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και για να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επίσης, για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα, για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.

Συνεχίστηκε χτες η απεργία στα εργοτάξια του Μετρό

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων της εταιρείας «ΑVAX» στα εργοτάξια του Μετρό στην Αττική, στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν για αυξήσεις σε όλα τα καταβαλλόμενα ημερομίσθια, εμπρόθεσμη καταβολή δεδουλευμένων και διασφάλιση ωραρίου. Η απεργία είχε προκηρυχθεί με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Σωματείου Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους βρέθηκαν και χτες στα εργοτάξια περιφρουρώντας την κινητοποίησή τους και συζητώντας για τη συνέχεια των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία για τους ίδιους λόγους και στις 30 Νοέμβρη.

Στα ΕΛΠΕ

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η απεργία των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) που ξεκίνησε την Τρίτη 19 Δεκέμβρη ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους μέσω της πώλησης μετοχικού ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι επόμενες μέρες απεργίας, σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, είναι οι εξής: 24ωρη στις 28 Δεκέμβρη και 5ήμερη από Τρίτη 2 Γενάρη μέχρι Κυριακή 7 Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσέφυγε δύο φορές στα δικαστήρια κατά της απεργίας. Τη Δευτέρα προσέφυγε κατά της απόφασης για απεργία του επιχειρησιακού σωματείου, την οποία το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Επίσης, την Τρίτη προσέφυγε κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενέργειας. Ομως το δικαστήριο έκρινε τη νομιμότητα των απεργιών.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί σε συμμετοχή στις απεργίες, ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και την πώληση των μετοχών του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για να βγουν στο προσκήνιο οι αληθινές και πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση στη ΔΕΛΤΑ

Σε δύο στάσεις εργασίας (2 μ.μ. - 4 μ.μ. και 11 μ.μ. - 12 τα μεσάνυχτα) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΕ» νομού Αττικής. Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στον χώρο του εργοστασίου με θέμα την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι τον Νοέμβρη

Πάνω από το 1 εκατομμύριο εκτοξεύτηκε τον περασμένο Νοέμβρη ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς με «ημερομηνία λήξης», που με το τέλος π.χ. της τουριστικής σεζόν ανεβάζει τα σχετικά ποσοστά ανεργίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 1.028.123 από 900.297 τον περασμένο Οκτώβριο και είναι αυξημένος κατά 127.826 άτομα και σε ποσοστό κατά 14,2%. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 3,1%.

Η ηλικιακή κατηγορία που εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων είναι αυτή των 30-44 ετών, καθώς σχεδόν στο σύνολο των ανέργων εκπροσωπούν το 32,4%, ενώ τα 2/3 (64,2%) των ανέργων είναι γυναίκες. Ταυτόχρονα, για έναν ακόμα μήνα η συντριπτική πλειοψηφία δεν λαμβάνει κανένα επίδομα και από όλους αυτούς τους ανέργους το επίδομα ανεργίας έλαβαν μόλις 147.754, με το 70,5% αυτών να είναι κοινοί άνεργοι και οι υπόλοιποι είναι οι εποχικοί άνεργοι των τουριστικών επαγγελμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ