Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ

Με στάση εργασίας απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με απόφαση της Ομοσπονδίας, στις προθέσεις της κυβέρνησης για ένταση της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης του νερού, η οποία περνάει και μέσα από τις συγχωνεύσεις που προωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας οργανώθηκαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, σε συμβολικό αποκλεισμό και σε ανάρτηση γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου της υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ προχώρησε ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Στο επίκεντρο βρέθηκε μεταξύ άλλων η απαίτηση να μη γίνει καμιά περικοπή στους μισθούς, αλλά να τηρηθούν οι ΣΣΕ και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία φρόντισε από το πρωί να στείλει αστυνομική επιτήρηση, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας. Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του, ο Σύλλογος Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ καλεί τους εργαζόμενους σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκέμβρη, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει η ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ με τη διοίκηση της εταιρείας, στις 3 μ.μ., προκειμένου να «ψάλουν αγωνιστικά κάλαντα» για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στην Πάτρα

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η τετράωρη στάση εργασίας. Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΠ βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των σωματείων της πόλης.

Στους εργαζόμενους περιόδευσε, επίσης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς.

Αναφέρθηκε στις περαιτέρω αλλαγές που προωθούν την επιπλέον εμπορευματοποίηση του νερού με συνέπειες και στη λαϊκή κατανάλωση, στα προβλήματα που θα ενισχυθούν από τις ερχόμενες συγχωνεύσεις, αλλά και στις συνέπειες που θα υπάρξουν στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ΔΕΥΑ, λόγω και της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία (εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος από την παραπέρα «απελευθέρωση» της Ενέργειας, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και, σε αυτό το πλαίσιο, της ρήτρας αναπροσαρμογής) και κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων με ενημέρωση του λαού σε όλο το εύρος του δήμου και με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το επόμενο διάστημα.

Η δημοτική αρχή Πάτρας, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν τον λαό και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, προβάλλοντας τις απαιτήσεις για να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ, για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και για να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επίσης, για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα, για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ