Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παραμένουν στον δρόμο του αγώνα απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Ζητούν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους

Καθημερινές οι συνελεύσεις στο μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο
Καθημερινές οι συνελεύσεις στο μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο
Με τα τρακτέρ να παραμένουν στον κόμβο Πλατυκάμπου για 8η συνεχόμενη μέρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας συνεχίζουν τη μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους, απαντώντας έτσι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Η κατάσταση που βιώνουν στα χωριά τους είναι τέτοια που κάνει μονόδρομο τον αγώνα για να επιβιώσουν, να παραμείνουν στον τόπο τους, στις καλλιέργειές τους. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν τον Σεπτέμβρη σε σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες. Σχεδόν 100 μέρες μετά, 180.000 στρέμματα με καλλιέργειες παραμένουν κάτω από τα νερά, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους. Ετσι, πέρα από την πενιχρή αποζημίωση που θα πάρουν για φέτος, δεν είναι εξασφαλισμένο το εισόδημά τους για τα επόμενα χρόνια, καθώς παραμένει άγνωστο το πότε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά. Ακόμα κι αν φύγουν τα νερά (οι ειδικοί κάνουν λόγο για περίπου ενάμιση χρόνο), τα εδάφη θα έχουν προβλήματα, θα έχει επηρεαστεί η γονιμότητά τους.

Τους αγρότες που συμμετέχουν στον αγώνα χαιρετίζει η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβερνητική αδιαλλαξία και ζητώντας να οριστεί άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Από την παρέμβαση των κτηνοτρόφων στην Αμφιλοχία
Από την παρέμβαση των κτηνοτρόφων στην Αμφιλοχία
Συγκεκριμένα, διεκδικούν μεταξύ άλλων: Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. Πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, στο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και σε αποθηκευμένη παραγωγή, χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

Καθημερινές οι συνελεύσεις στο μπλόκο

Στον χώρο του μπλόκου γίνονται καθημερινά συνελεύσεις από τους αγωνιζόμενους αγρότες, όπου συζητούνται η πορεία του αγώνα και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το μπλόκο, προκειμένου να μεγαλώνει η πίεση απέναντι στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιούν συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου, όπου καλούν τους τοπικούς βουλευτές να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν πάνω στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Παράλληλα, τον χώρο του μπλόκου επισκέπτονται και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και τονίζοντας την αναγκαιότητα του κοινού και συντονισμένου αγώνα.

Κινητοποίηση και στην Αμφιλοχία

Μέτρα ανακούφισης από τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν απαίτησαν χτες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, με δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Αμφιλοχία.

Με συγκέντρωση στον κόμβο στην είσοδο της πόλης, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΟΑΣΑ) και των Αγροτικών Συλλόγων Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και Κατούνας - Μεδεώνων, απαίτησαν μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η μείωση στις τιμές παραγωγού για το γάλα (έχει πέσει τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο τον τελευταίο ενάμιση μήνα), να μην κοπούν οι ενισχύσεις των παραγωγών με βάση τη νέα ΚΑΠ και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από επιθέσεις λύκων στα κοπάδια τους.

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βασίλης Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, την έλλειψη κατώτατων εγγυημένων τιμών κ.ά., «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την παραγωγή» και «τον τελευταίο χρόνο ήδη αρκετοί συνάδελφοί μας εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία».

Κάλεσε δε το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν ενημερώσεις στα χωριά με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, να μη μείνει κανένας με σταυρωμένα χέρια, να οργανωθούν και νέες κινητοποιήσεις μετά τη χθεσινή πρώτη απάντηση.

Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν: Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους. Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων, με αποζημιώσεις που να εξασφαλίζουν το σύνολο του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Να ενταχθούν ξανά στην «εξισωτική ενίσχυση» τα τοπικά διαμερίσματα Πλαγιάς - Περατιάς. Εγγυημένες τιμές στο γάλα. Καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά λόγω της ακαρπίας. Μείωση του κόστους παραγωγής, εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών(2024-02-07 00:00:00.0)
Με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα απαντούν στην κυβερνητική αδιαλλαξία(2024-01-04 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης για την επιβίωση και το εισόδημά τους(2023-12-16 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας(2023-10-17 00:00:00.0)
Αδυνατούν να επιβιώσουν με αυτές τις τιμές οι ελαιοπαραγωγοί(2022-09-27 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης με τα τρακτέρ τους ετοιμάζοντας τα μπλόκα του αγώνα(2022-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ