Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών διεκδικεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, κόντρα στα ψίχουλα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών διεκδικεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, κόντρα στα ψίχουλα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει την καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων στήριξης.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «πέρασε πάνω από ένας μήνας και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουμε πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, γυροφέρνουμε από συγγενείς σε φίλους χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη στέγασή μας, έχουμε ζητήματα υγιεινής - διατροφής, το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μη λειτουργεί, ενώ μια σειρά ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι «είναι πολύ κάτω από όσα απαιτούνται για να καταφέρουμε να κρατηθούμε στην παραγωγή και στα χωριά μας. Οι προκαταβολές, που θα δοθούν μετά από έναν μήνα, θα είχαν αξία αν συνοδεύονταν από τη δέσμευση ότι η αποζημίωση θα είναι στο 100% της ζημιάς, που σημαίνει τουλάχιστον 250 ευρώ / στρέμμα για το βαμβάκι και το καλαμπόκι και αντίστοιχα, δηλαδή με βάση το πραγματικό κόστος, και στα υπόλοιπα προϊόντα και ζώα, με ορίζοντα εξόφλησης το τέλος του έτους. Ομως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που ισχύει προβλέπει ανώτατη αποζημίωση 180,2 ευρώ / στρέμμα για το βαμβάκι για χωράφι με 100% ζημιά (με την ασφαλιστική αξία στο 100%, όπως στον "Ιανό"), κι αυτό μόνο στην περίπτωση που η μέση παραγωγικότητα του χωραφιού είναι μεγαλύτερη των 450 κιλών / στρέμμα, όταν σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του ΕΛΓΑ η μέση παραγωγικότητα στον νομό Καρδίτσας είναι 340 κιλά / στρέμμα και η τιμή στα 0,53 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση ζημιάς 80% σε βαμβακοκαλλιέργεια ακόμα και με εκτιμώμενη απόδοση πολύ άνω της μέσης, π.χ. 400κιλά / στρέμμα, ο αγρότης θα πάρει αποζημίωση με βάση τον τύπο που ενσωματώνει τους κόφτες του ΕΛΓΑ: 0,53*(80%-15%)*0,88*400=121,26 ευρώ/στρ. Δηλαδή είναι σίγουρο ότι οι παραγωγοί με ζημιά 80% - 100% όχι μόνο δεν θα αποζημιωθούν με βάση τη ζημιά που έπαθαν και το κόστος παραγωγής, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν και χρήματα από την προκαταβολή των 140 ευρώ.

Οσο για τους κτηνοτρόφους, οι δηλώσεις του υπουργού είναι: "Πληρώστε πρώτα για να αγοράσετε τα ζώα κ.λπ., και μετά τα βρίσκουμε".

Καμία συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε για την αντικατάσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και την αποζημίωση των μελισσοκόμων, όπου, όπως και στους κτηνοτρόφους, τα προβλεπόμενα ποσά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ είναι ψίχουλα».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί:

-- Να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης ολόκληρης της αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς έως το τέλος του έτους, καθώς και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες όπως μετά τον «Ιανό».

-- Αμεση αποζημίωση στους κτηνοτρόφους στο 100% της ζημιάς και εισόδημα επιβίωσης μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα ζώα, αντίστοιχα και για τους μελισσοκόμους.

-- Να ξεκινήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και να αποκατασταθούν οι ζημιές στα αναχώματα κ.λπ. που έχουν γίνει από τις πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημερώνει ότι θα πάρει νέες πρωτοβουλίες, για να αναδειχθούν τα δίκαια αιτήματα, σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ