Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ
Συντονίζουν τη δράση τους διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας

Από τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Από τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Μια σημαντική πρωτοβουλία για τον συντονισμό των πλημμυροπαθών στον αγώνα που κάνουν για να ορθοποδήσουν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λάρισα. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Επιτροπών πληγέντων της Λάρισας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό τον συντονισμό του αγώνα σε επίπεδο πόλης.

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Επιτροπών πληγέντων ανέδειξαν την εγκατάλειψη που βιώνουν εκατοντάδες πληγέντες από το κράτος, καθώς δεν έχουν δοθεί στην πλειοψηφία τους ούτε καν οι μικρές αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, τονίστηκε από όλους ότι οι πληγέντες έναν δρόμο έχουν για να ορθοποδήσουν, να προστατέψουν τη ζωή τους, να μη γίνουν «στο ίδιο έργο θεατές»: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς και τις Επιτροπές πληγέντων.

Ετσι, μετά την εισήγηση του Γιάννη Σκόκα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, και τις τοποθετήσεις των πληγέντων αποφασίστηκαν τα εξής:

-- Συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία με διαμαρτυρία σε Περιφέρεια και δήμο.

--Να επιδιωχθεί συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα.

Αναγκαία η συλλογική διεκδίκηση και δράση

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημείωσε εισηγητικά μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα μεγάλα προβλήματα που έφερε η φονική πλημμύρα παραμένουν ακόμη, χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις σε σχέση με αυτά. Δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις για πάρα πολλά από αυτά. Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει κυρίως από τον ίδιο τον κόσμο και την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαού και πολύ λίγο από την κρατική αρωγή. Νερά που αντλήθηκαν, σπίτια και χώροι που καθαρίστηκαν γίνονται με τις πλάτες των ίδιων των πληγέντων.

Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ανακούφισης το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη αρωγή. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής, οι οποίοι όχι μόνο είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα, αλλά έως τώρα δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή, με τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και της περιοχής. Κανείς τους δεν απαντά τι θα γίνει με το ανάχωμα της Σανδράκη, που κινδύνεψε να πλημμυρίσει όλη η Λάρισα, τα αναχώματα στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, στο Κιόσκι, στο ρέμα στο Αγ. Γεώργιο - Σμύρνη κ.λπ.

Ο κίνδυνος σήμερα είναι να δοθούν ορισμένα χρήματα στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως είναι αυτά της πρώτης αρωγής, κι από εκεί και πέρα η κατάσταση να μείνει στάσιμη, να ξεχαστεί. Τα λέμε αυτά γιατί υπάρχει πείρα και από άλλες καταστροφές στην περιοχή μας, όπως με τον "Ιανό", τον σεισμό το 2021.

Γι' αυτό χρειάζεται να ανέβει και η προσπάθεια διεκδίκησης, συντονίζοντας τον αγώνα με όλων των πληγέντων καταρχήν στην πόλη. Με τον αγώνα μας να τους αναγκάσουμε λοιπόν να ικανοποιήσουν όλες αυτές τις ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ