Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Να παρθούν μέτρα προστασίας των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία

Υπόμνημα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς επίσης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαιτώντας μεταξύ άλλων αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ).

Τα αιτήματα που καταθέτει στα υπουργεία, όπως αναφέρει, προέκυψαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία στον Βόλο την 1η Οκτώβρη με σωματεία και πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ ζητά και συνάντηση με τους υπουργούς.

Απαιτεί:

- Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν δύο φορές να υπολογιστούν τυχόν επισκευές ή αποκαταστάσεις που έγιναν με ίδια έξοδα της επιχείρησης στο ενδιάμεσο των δύο κακοκαιριών.

- Αμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν μηχανήματα, επαγγελματικά οχήματα, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και άλλες εγκαταστάσεις των κτιρίων που στεγάζονται οι επιχειρήσεις. Αμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα και να μπορέσουν οι συγκεκριμένες μικροεπιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο μέλλον.

- Την αποδέσμευση, με νομοθετική ρύθμιση, των επιχειρήσεων από συμφωνημένες ποινικές ρήτρες προθεσμιών έργου και επαναδιαπραγμάτευσή τους με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις αυτές.

- Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για έναν χρόνο.

- Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.

- Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.

- Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων για τα επόμενα δύο έτη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών.

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

- Αναστολή πληρωμής λογαριασμών σε Ενέργεια, νερό τηλεπικοινωνίες για έναν χρόνο.

- Αμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή από ανάλογες κακοκαιρίες στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ