ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο oυκρανικός στρατός ζητά την επιστράτευση άλλων 450 - 500 χιλιάδων ανθρώπων

Τροφή για τα κανόνια οι λαοί για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών

Copyright 2023 The Associated

Με την ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία να πλησιάζει πλέον τα δύο χρόνια και τους δύο λαούς, τον ουκρανικό και τον ρωσικό, να πληρώνουν τεράστιο τίμημα σε νεκρούς και τραυματίες, τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας, απαιτούν κι άλλη τροφή για τα κανόνια...

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ζητήσει την επιστράτευση επιπλέον 450.000 - 500.000 ανθρώπων για να συνεχίσει τον πόλεμο, ωστόσο ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση γι' αυτό.

Ο ίδιος τόνισε ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν «αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της επιστράτευσης» και ότι στη συνέχεια η Βουλή θα το εξετάσει. Οπως επισήμανε, θα χρειαστούν επιπλέον 13,5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση μιας επιστράτευσης τέτοιας κλίμακας.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι ότι ήδη περίπου 1 εκατομμύριο Ουκρανοί απασχολούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι και από την πλευρά της Μόσχας, την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε ανακοινώσει χαρακτηριστικά στοιχεία όσον αφορά τη στρατολόγηση στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στη μερική επιστράτευση στρατολογήθηκαν 300.000 άτομα και στο ουκρανικό μέτωπο βρίσκονται 224.000 επιστρατευμένοι στρατιώτες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2023 προβλέπεται ότι θα έχουν στρατολογηθεί 500.000 «εθελοντές» με σύμβαση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο κύμα επιστράτευσης».

Παρατείνονται τα παζάρια στις ΗΠΑ για την παραπέρα στήριξη του Κιέβου

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα παραγάγει 1 εκατομμύριο drones το επόμενο έτος, και η χώρα εργάζεται μαζί με «δυτικούς» ομίλους για να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων.

Παράλληλα, αφού επισήμανε ότι «κανείς» δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η κρίσιμης σημασίας οικονομική στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο Κίεβο.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά γι' αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας προδώσουν», ανέφερε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αναμένει η ΕΕ να εγκρίνει σύντομα το πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει «αρκετά» νέα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας «Patriot». «Δεν θα δώσω αριθμό, αλλά πολλά συστήματα "Patriot" θα σταλούν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα», ανέφερε.

Μιλώντας δε για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ενώ μαίνεται ο πόλεμος κατά της ρωσικής εισβολής.

Η διενέργεια εκλογών απαγορεύεται βάσει του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στην Ουκρανία, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο ενδοαστικών αντιθέσεων που ενισχύονται στη χώρα, η σχετική συζήτηση ενισχύεται αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την παραπέρα αμερικανική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, πάντως, οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία επιβεβαίωσαν πως οι εργασίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) θα ολοκληρωθούν για το 2023 χωρίς να εγκριθεί το νέο τεράστιο πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων δεν οδήγησαν σε συμφωνία. Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ των Δημοκρατικών και ο Μιτς Μακόνελ των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι ελπίζουν να καταφέρουν να ψηφίσουν επί της βοήθειας αυτής «στις αρχές του επόμενου έτους».

Με φόντο ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς και τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έχουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παζαρεύουν την έγκριση του νέου πακέτου. Χαρακτηριστικά, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σχολίασε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί «να δοθούν στην Ουκρανία δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χωρίς επαρκή εποπτεία, χωρίς πραγματική στρατηγική νίκης».

Ρωσία: Στο τραπέζι και ο διαμελισμός Ανατολικής - Δυτικής Ουκρανίας

«Δεν υπάρχει βάση» αυτήν τη στιγμή για «ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Κιέβου αποκλείει τη Ρωσία, επομένως «είναι παράλογο», ξεκαθάρισε χτες για ακόμη μια φορά το Κρεμλίνο.

«Το θέμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι επίκαιρο αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι «βύθισε» τις πιθανότητες για μια «ειρηνευτική» συμφωνία το 2022 ασκώντας πίεση στο Κίεβο να αρνηθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, υπενθύμισε ο Πεσκόφ, «η Ουκρανία στην πραγματικότητα απαγόρευσε νομικά οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά» με το διάταγμα του Προέδρου της, Β. Ζελένσκι, τον Οκτώβρη του 2022, που απαγορεύει οποιεσδήποτε συνομιλίες όσο στην ηγεσία της Ρωσίας βρίσκεται ο Πούτιν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η «ειρηνευτική φόρμουλα» του Ουκρανού Προέδρου είναι «μια παράλογη διαδικασία» επειδή επιδιώκει την επίτευξη ειρήνης χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Το εν λόγω σχέδιο, που αποτελείται από 10 σημεία, προβλέπει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, παύση των εχθροπραξιών και αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο Βλ. Πούτιν αναφέρεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες στο «όραμα» της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα, ανέφερε ότι «η Οδησσός είναι μία ρωσική πόλη», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε η Κριμαία ούτε η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει σχέση με την Ουκρανία».

Μιλώντας προχτές στη διευρυμένη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, ο Πούτιν εμφανίστηκε να «χοντραίνει» το παζάρι, την ώρα που στη «Δύση» εντείνεται ο προβληματισμός για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, υπάρχουν φωνές που προτείνουν «πάγωμα» της σύγκρουσης, προτείνεται από κάποιους «επιστράτευση» της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ σε ρόλο διαμεσολαβητή κ.λπ.

Σε αυτήν, λοιπόν, τη στιγμή που εντείνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και εντός του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απέκρουσε το σενάριο του «παγώματος» και πέταξε το «τυράκι» να διεκδικήσουν κάποιες «δυτικές» χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ τα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας, που ανήκαν κάποτε στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία.

«Οι άνθρωποι που ζουν εκεί», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «θέλουν να επιστρέψουν στην ιστορική τους πατρίδα, ενώ εκείνες οι χώρες που έχασαν αυτά τα εδάφη, κυρίως η Πολωνία, κοιμούνται και ονειρεύονται με τη σκέψη να τα ανακτήσουν».

Υπ' αυτήν την έννοια, κατέληξε, «μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αν δεν θέλουν, δεν χρειάζεται. Η Ιστορία θα τα βάλει όλα στη θέση τους. Δεν θα επέμβουμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι είναι επιθετικοί προς τη Ρωσία, στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: Αν θέλουν να διαπραγματευτούν, ας διαπραγματευτούν. Αλλά εμείς θα το κάνουμε αυτό με βάση τα συμφέροντά μας».

Ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είπε στην ίδια συνάντηση ότι η Ρωσία αύξησε την παραγωγή αρμάτων μάχης κατά 5,6 φορές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έχει τοποθετήσει ναρκοπέδια 7.000 τ. χλμ. κατά μήκος της πρώτης γραμμής των 2.000 χλμ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως θα υπάρξει «αυστηρή απάντηση» σε ξένες μυστικές υπηρεσίες που επιδιώκουν, όπως υποστήριξε, να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, βοηθώντας το ουκρανικό καθεστώς.

«Το καθεστώς του Κιέβου, με την άμεση υποστήριξη ξένων ειδικών υπηρεσιών, ακολουθεί τον δρόμο των τρομοκρατικών μεθόδων, πρακτικά της κρατικής τρομοκρατίας», είπε σε μήνυμά του με την ευκαιρία της δημόσιας Μέρας των Πρακτόρων Ασφαλείας.

«Είναι πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών, επιθέσεις εναντίον άμαχων πολιτών και εκπροσώπων των αρχών», συνέχισε, αναφερόμενος σε επιθέσεις σε ρωσικές μεθοριακές περιφέρειες, δολιοφθορές σε σιδηροδρομικές γραμμές στη Ρωσία και επιθέσεις με drones, που αποδίδονται στο ουκρανικό καθεστώς.

«Πρέπει να θέσουμε, τέλος, με αυστηρό τρόπο τις προσπάθειες ξένων ειδικών υπηρεσιών να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Ρωσία», υπογράμμισε.


ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σταματήστε τώρα την καταστροφή αντιφασιστικών μνημείων!

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη βέβηλη πράξη της κυβέρνησης της Βουλγαρίας να καταστρέψει στη Σόφια μνημείο αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη και στον απελευθερωτή Κόκκινο στρατό της ΕΣΣΔ, που τσάκισε το ναζιστικό τέρας και απελευθέρωσε και τη Βουλγαρία από τον φασιστικό ζυγό.

Οπως επισημαίνει, «η καταστροφή του μνημείου, που είχε τοποθετηθεί το 1954, δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον Κόκκινο Στρατό και το ένοπλο βουλγαρικό αντιφασιστικό κίνημα με επικεφαλής τους κομμουνιστές, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην "αλυσίδα" της καταστροφής ανάλογων μνημείων σε πολλές χώρες της Ευρώπης», με στόχο το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, το σβήσιμο της ηρωικής προσφοράς του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού.

Και υπογραμμίζει: «Η βέβηλη αυτή πράξη καταστροφής μνημείων του αντιφασιστικού αγώνα των λαών βεβαίως προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στους φίλους και απογόνους, στους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και στα παιδιά τους, που φιλοξενήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και απόλαυσαν τα πλεονεκτήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και την καταδικάζουμε κατηγορηματικά».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «καταγγέλλει και καταδικάζει τέτοιες ανιστόρητες ενέργειες καταστροφής αντιφασιστικών μνημείων και τους αντιδραστικούς σκοπούς που υπηρετούν, όπως και την ανιστόρητη θεωρία εξίσωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως και οι κομμουνιστές, μαζί με τους εργαζόμενους, για να μπει τέρμα σε τέτοιες πρακτικές».

«Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας δεν θα περάσει!», τονίζει η ανακοίνωση. «Οι λαοί δεν ξεχνούν την τεράστια συμβολή του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ και των αντιστασιακών - αντιφασιστικών κινημάτων για το τσάκισμα του φασισμού - ναζισμού και την απελευθέρωση των χωρών της Ευρώπης από τη ναζιστική κατοχή, αλλά και την πάλη των λαών για το τσάκισμα των αιτιών και του συστήματος που τον γεννούν, τον αναπαράγουν και τον ενισχύουν! Βρισκόμαστε μαζί με τους λαούς στην πρώτη γραμμή για το οριστικό τσάκισμα του φασισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ