ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ενώ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει και στο ξερίζωμα των Παλαιστινίων από τη Γάζα!

Την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνική φρεγάτα «στο στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, για τη συγκρότηση της νέας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης όπου πρωτοστατούν οι Αμερικανοί, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, όπου αναπαρήγαγε όλα τα προσχήματα για την παραπέρα εμπλοκή, σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».

Στο διά ταύτα, βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του κεφαλαίου γενικότερα, ανέφερε: «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ζήτησε από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ «να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση "Prosperity Guardian", για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας».

Γνωστοποίησε εξάλλου ότι για το θέμα αυτό ενημέρωσε ήδη από την Τρίτη και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο. Θυμίζουμε ότι την ίδια μέρα, σε ένα πλαίσιο ειλημμένων αποφάσεων εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης μετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσαν οι Αμερικανοί και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας κρατών κυρίως της ΕΕ, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ιαπωνίας και του Καναδά. Την ίδια μέρα, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης είπε σε δημοσιογράφους ότι «αν χρειαστεί και κληθούμε, θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία».

Παραδέχονται τους τεράστιους κινδύνους

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πλοίο και το προσωπικό που θα σταλεί στην περιοχή, αναδεικνύονται από την ίδια τη δήλωση Δένδια, ο οποίος σε μια μάταιη προσπάθεια εφησυχασμού έσπευσε να χαρακτηρίσει «αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Διόλου τυχαία, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η τωρινή επιχείρηση «Prosperity Guardian» αναμένεται να είναι πολύ πιο «σύνθετη» και με «μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας» απ' ό,τι η «Αtalanta», παλιότερη επιχείρηση της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής. Τότε η ανάπτυξη δυνάμεων γινόταν ενάντια σε πλοιάρια Σομαλών πειρατών, ενώ τώρα υπάρχει γενικευμένη σύγκρουση στο Ισραήλ, με εμπλοκή και άλλων δυνάμεων όπως οι ίδιοι λένε, από Υεμένη έως Ιράν, με πολύ ισχυρότερα και πιο δολοφονικά μέσα στη διάθεσή τους.

Εξ ου και διάφοροι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι η αποστολή φρεγάτας στην επίμαχη περιοχή προϋποθέτει τη διάθεση διευρυμένων αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων, για την πλήρη αυτοπροστασία της. Ωστόσο, ούτε οι παλαιότερες (τύπου «S») ούτε οι μεταγενέστερες («ΜΕΚΟ») δεν διαθέτουν τέτοιες δυνατότητες, ούτε αεράμυνα περιοχής ή ενεργά μέτρα προστασίας από ηλεκτρονικό πόλεμο. Κι αυτό ενώ ακόμα είναι νωπό το επεισόδιο στο οποίο αμερικανικό αντιτορπιλικό (το «USS Carney») χρειάστηκε να εμπλακεί με 14 στόχους ταυτόχρονα (drones) που είχαν σταλεί εναντίον του από τους Χούθι. Σε αυτό το πλαίσιο, το πιο «αισιόδοξο» σενάριο για τους επιτελείς είναι η φρεγάτα να ενταχθεί - και να καλυφθεί - σε μια ευρύτερη δύναμη υπό αμερικανική διοίκηση.

Αυτές οι λεπτομέρειες βέβαια της αποστολής που διαρρέει η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν και τους τεράστιους κινδύνους από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και ότι ο λαός χρυσοπληρώνει προμήθειες νέων πολεμικών πλοίων και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες του ευρωατλαντικού άξονα στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε κάθε περίπτωση, άμεσα αναμένεται κλιμάκιο επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού να μεταβεί στο Μπαχρέιν, όπου θα βρίσκεται το συντονιστικό κέντρο της επιχείρησης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης αποστολής, βασικό περίγραμμα της οποίας είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων που θα περνούν την περιοχή της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν από πολεμικά.

Αλλη μια ψηφίδα στο παζλ της εμπλοκής

Πρόκειται για άλλη μια «βαριά» ψηφίδα στο παζλ της εμπλοκής, που βαθαίνει παραπέρα εν μέσω της σφαγής του παλαιστινιακού λαού.

Με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, εξάλλου, δεν αποκλείεται πολεμικά πλοία να «δέσουν» και στη Γάζα, την ώρα που οι Ισραηλινοί προωθούν σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων από την περιοχή. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σε ομιλία του προχθές το βράδυ είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη επιχείρηση για να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Μέση Ανατολή», στον οποίο «συμβάλλουν περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με κόμβο την Κύπρο». Ωστόσο «δεν υπάρχει καμία ασφαλής κατασκευή στη Γάζα. Δεν υπάρχει λιμάνι δηλαδή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να καταπλεύσει ένα συμβατικό πλοίο και να χρειάζονται πλοία πολεμικού τύπου, τα οποία να μπορούν να φτάσουν έως την παραλία. Αρματαγωγά δηλαδή»...

Στο μεταξύ, θυμίζουμε, η ελληνική αστική τάξη έχει έτσι κι αλλιώς παρουσία στην περιοχή. Π.χ., στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών «ασφαλείας» και στις διαδικασίες «εκτίμησης κινδύνου» μετέχουν στελέχη όπως επιτελής που έχει αποσπαστεί στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (US Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, μετέχοντας στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. Επίσης, συνεισφέρει επιτελής αποσπασμένος στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής, ενώ από το 2020 συμμετέχει με αξιωματικό στο επιτελείο (εδράζεται στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπου Ντάμπι) της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ.

Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα «στο στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu.

Και, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενταγμένη στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2. Η δε φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει να είναι ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ που επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

«Οχι», όπως λέμε «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην παροιμία «και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι» παραπέμπει η δήλωση του Στ. Κασσελάκη για την αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση «Prosperity Guardian», στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τις «παραδόσεις» του κόμματος που μετράει τάχα με τη... μεζούρα την εμπλοκή, επισημαίνει ότι η αποστολή αυτή «θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας "προθύμων" και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα», ομολογώντας ότι το κόμμα του θα στήριζε αυτό το βήμα παραπέρα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παρά την επικινδυνότητα, αν έφερε την ταμπέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο,τι δηλαδή έλεγε και στον πόλεμο στην Ουκρανία τις πρώτες μέρες, πριν μπει και επισήμως η «σφραγίδα» ΝΑΤΟ - ΕΕ στην εμπλοκή, και ο ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτούσε τους ναζί Αζόφ και τον Ζελένσκι στη Βουλή...

Αυτό άλλωστε το κάνει ξεκάθαρο στη συνέχεια της δήλωσής του, όπου υποστηρίζει ότι ναι μεν «προτεραιότητα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», αλλά «από εκεί και πέρα ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή - πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωσή του δίνει άλλοθι στη σχετική απόφαση της κυβέρνησης και με το να αναπαράγει τη δική της επιχειρηματολογία, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν σαφώς σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας και ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στον Κόλπο του Αντεν, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε συνέχεια του πολέμου στη Γάζα».

Και καταλήγει να συμφωνήσει πλήρως με τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες αναφέροντας ότι «πέραν των στρατιωτικών πρωτοβουλιών, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί σε διπλωματικές ενέργειες για την ειρήνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Η Ελλάδα και η ΕΕ γενικότερα, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή!

Σε σχόλιό του για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των εμπορικών πλοίων, εμπλέκει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που σε αυτήν τη φάση συνδέονται άμεσα με τη στήριξη της δολοφονικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ.

Τόσο αυτή η αποστολή όσο και άλλες αποστολές ελληνικών πολεμικών πλοίων, στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών σχηματισμών, αποδεικνύουν ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της προμήθειας πολεμικών πλοίων και των άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Καμία δουλειά δεν έχουν ελληνικά πλοία ή άλλες στρατιωτικές μονάδες σε αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της. Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ