ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισοπεδωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις για να ξεριζωθεί ο Παλαιστινιακός λαός

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας - Πάνω από 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι - 500.000 λιμοκτονούν

Copyright 2023 The Associated

Με κλιμάκωση των ισοπεδωτικών βομβαρδισμών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση και η έκταση των οποίων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο των τελευταίων δεκαετιών σε όλο τον κόσμο, με δολοφονικές χερσαίες επιθέσεις, μαζικές συλλήψεις, βασανιστήρια και εν ψυχρώ εκτελέσεις, το Ισραήλ εντείνει το έγκλημα εναντίον των Παλαιστινίων, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και την πολύμορφη πολιτική - οικονομική - στρατιωτική στήριξη από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ περίπου 6.700 είναι οι αγνοούμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει θαφτεί στα ερείπια των βομβαρδισμών. Παράλληλα έχουν τραυματιστεί πάνω από 53.000 άνθρωποι.

Οι καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, υποδομές σε βασικές υπηρεσίες υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, Υγείας κ.λπ. είναι τεράστιες, αποδεικνύοντας ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι η σχεδόν πλήρης ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας και ο ξεριζωμός του Παλαιστινιακού λαού.

Ηδη πάνω από 1,9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», μέχρι τις 19/12 καταστράφηκαν πάνω από 306.500 κτίρια κατοικιών, 352 σχολεία και πανεπιστήμια, 197 τεμένη και εκκλησίες, σταμάτησαν να λειτουργούν 27 από τα 35 νοσοκομεία και καταστράφηκαν πάνω από 102 ασθενοφόρα.


Copyright 2023 The Associated

Αυτήν τη βδομάδα, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις και ο αποκλεισμός έχουν θέσει πλέον εκτός λειτουργίας όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και ότι έως την Πέμπτη κανένα νοσοκομείο εκεί δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις. «Το (νοσοκομείο) Αλ Αχλί ήταν το τελευταίο, αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό», ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν να ξεσκεπάζονται τα fake news της ισραηλινής προπαγάνδας, με τα οποία επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν οι εγκληματικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού στα νοσοκομεία της Γάζας.

Χαρακτηριστικά, η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για το Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» - τους οποίους αναπαρήγαγαν πολλά αστικά ΜΜΕ και στη χώρα μας - σύμφωνα με τους οποίους το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας ήταν δήθεν στρατιωτικό κέντρο διοίκησης και επιχειρήσεων της Χαμάς.

Η έρευνα της εφημερίδας αντικρούει ένα προς ένα τα υποτιθέμενα «στοιχεία» που παρουσίασε το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι κανένα από τα νοσοκομειακά κτίρια για τα οποία έγινε λόγος δεν συνδέεται με τις υπόγειες σήραγγες που παρουσιάστηκαν, οι οποίες δεν ήταν προσβάσιμες ούτε από τις διάφορες πτέρυγες του νοσοκομείου.

Με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δραματική, ο Ασραφ αλ Κίντρεχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε την Πέμπτη ότι εκατοντάδες ασθενείς υπέκυψαν στα τραύματά τους στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», επειδή δεν υπήρχαν προσωπικό, φάρμακα και άλλα στοιχειώδη.

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί με πρωτοφανή σφοδρότητα

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times» ανέφερε ότι ως τις 4 Δεκέμβρη (δηλαδή, μέσα σε περίπου 2 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών) είχε καταστραφεί το 68% των κτιρίων όλης της βόρειας Γάζας, ισοπέδωση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους βομβαρδισμούς των «Δυτικών» συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον γερμανικών πόλεων. Τότε η καταστροφή είχε φτάσει στο 75% του Αμβούργου, στο 61% της Κολωνίας και το 59% της Δρέσδης... μόνο που έγινε σε βομβαρδισμούς δύο χρόνων...

Ο Λάρι Λιούις, διευθυντής έρευνας του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων (CNA), δήλωσε στο CNN πως οι ισοπεδωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι μέσα σε δύο μήνες «ό,τι είδαμε να συμβαίνει σε Μοσούλη και Ράκα μαζί» κατά τις επιχειρήσεις του «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, μέσα στον πρώτο μήνα των επιθέσεων, το Ισραήλ έριξε στη Γάζα εκατοντάδες βόμβες βάρους ενός τόνου.

Οι βόμβες αυτές είναι 4 φορές βαρύτερες από τις μεγαλύτερες βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, στις επιχειρήσεις με πρόσχημα το «Ισλαμικό Κράτος»... Μπορούν δε να προκαλέσουν θανάτους αμάχων σε αποστάσεις ακόμα και 300 μέτρων από το σημείο που πέφτουν.

Αναλυτές σημειώνουν ότι θα πρέπει να γυρίσει κανείς πίσω στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Βιετνάμ για να συναντήσει αντίστοιχους βομβαρδισμούς...

Οπως σημειώνει σε αντίστοιχο ρεπορτάζ το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των βομβών είναι αμερικανικής κατασκευής. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με τέτοιες βόμβες και κατά τη διάρκεια του νέου μακελειού, την ίδια ώρα που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους και καλούν τάχα σε περιορισμό των θανάτων αμάχων...

Αλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ο διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ μεταξύ 2014 και 2017 πραγματοποίησε στο Ιράκ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» περίπου 15.000 αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ως την περασμένη βδομάδα, σε λίγο παραπάνω από δύο μήνες, είχε πραγματοποιήσει ήδη πάνω από 22.000 επιθέσεις.

Την προηγούμενη βδομάδα, αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν πει στο CNN ότι το 40% των βομβών στις ισραηλινές επιδρομές είναι βόμβες που πέφτουν «στα τυφλά» (dumb bombs) και μη καθοδηγούμενα πυρομαχικά, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στους αμάχους, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ έχει μεγάλο οπλοστάσιο μεγάλων βομβών βάρους ενός τόνου (βόμβες γνωστές ως Mark 84 ή BLU-117) και οι ΗΠΑ από τις 7 Οκτώβρη έδωσαν στο Ισραήλ «πάνω από 5.400 βόμβες MK-84»...

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» υπολόγισε (με βάση στοιχεία της υπηρεσίας OCHA του ΟΗΕ), την Παρασκευή 22/12, ότι κάθε ώρα που περνά ο ισραηλινός στρατός ρίχνει 42 βόμβες, καταστρέφοντας 12 κτίρια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 35.

Πάνω από 500.000 άνθρωποι λιμοκτονούν

Την ίδια ώρα, εκτός από τις βόμβες και τα πυρά του κατοχικού στρατού, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της λιμοκτονίας, εξαιτίας του δολοφονικού ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, παραμένοντας πολύ μακριά από τις ανάγκες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP), το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Γάζα (πάνω από 576.000 άνθρωποι) αντιμετωπίζει «καταστροφική πείνα και λιμό».

Οπως επισημαίνεται, εάν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις σύντομα, αναμένεται να εκδηλωθεί λιμός στη Λωρίδα της Γάζας το αργότερο ως τον Ιούνη. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα, θα πεινάσει το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) υπογράμμισε ότι στον παλαιστινιακό θύλακα φθάνει μόλις το 10% της βοήθειας που έχει ανάγκη ο πληθυσμός της περιοχής. «Χρειάζεται άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε η Τζουλιέτ Τούμα, εκ μέρους της οργάνωσης, στο BBC.

Η πείνα είναι αποτέλεσμα της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι της Γάζας. Χαρακτηριστικά, η Ισραηλινή υπουργός Μεταφορών, Μίρι Ρεγκέβ, είχε παραδεχθεί πρόσφατα σε υπουργικό συμβούλιο ότι η λιμοκτονία ως όπλο μπορεί να επηρεάσει την ηγεσία της Χαμάς. Κάτι που συνιστά άλλο ένα έγκλημα πολέμου και γι' αυτό έσπευσαν να την «διορθώσουν» άλλοι υπουργοί για ευνόητους λόγους...

Καταγγελίες για εκτελέσεις, βασανιστήρια και εξαφανίσεις

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για στυγνά ισραηλινά εγκλήματα, με εν ψυχρώ δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα και απάνθρωπα βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Γραφείο του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ζήτησε τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας» για τις καταγγελίες που αφορούν την εκτέλεση 11 Παλαιστινίων στις 19 Δεκέμβρη στη Γάζα. Στην ίδια καταγγελία αναφερόταν ότι αφού εκτελέστηκαν οι νεαροί μπροστά στα μέλη της οικογένειάς τους, στη συνέχεια ο στρατός οδήγησε τα γυναικόπαιδα σε ένα δωμάτιο, τους πυροβόλησε και έριξε μία χειροβομβίδα προτού αποχωρήσει.

Αυξάνονται παράλληλα οι καταγγελίες για κακοποιήσεις και βασανιστήρια εναντίον Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται από τον κατοχικό στρατό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκατοντάδων που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από «ανακρίσεις» Ισραηλινών στρατιωτών, πολλοί από τους εκατοντάδες συλληφθέντες υποχρεώθηκαν να γδυθούν και να υποβληθούν σε ταπεινωτικές καταστάσεις, ή να παραμείνουν στο ύπαιθρο για ώρες ή μέρες. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και κακουχίες, ενώ δεν ήταν λίγοι των οποίων τα ίχνη «εξαφανίστηκαν», με ορισμένες μαρτυρίες να αναφέρουν πως μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων στο νότιο Ισραήλ, στην έρημο Νεγκέβ, ή έξω από την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», οι ισραηλινές αρχές έχουν φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης ανδρών Παλαιστινίων κρατουμένων στην έρημο Νεγκέβ αλλά και γυναικών και εφήβων στη βάση Ανατότ (Anatot), έξω από την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Καθόλου τυχαία, το Ισραήλ εμποδίζει την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανισμών σε στρατόπεδα κράτησης που έχει φτιάξει σε Δυτική Οχθη, Ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα, όπως ανέφερε προ ημερών η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Αλιόνα Σινένκο...


Δ. Ο.


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
«Ρουτίνα» οι φονικές εισβολές και οι συλλήψεις

Οι Παλαιστίνιοι της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ζουν σταθερά τη συνεχή επιδείνωση της ζωής τους και τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή.

Οι επιδρομές του στρατού είναι καθημερινές σε πολλές πόλεις και χωριά και συχνά πολύνεκρες, καθώς ο στρατός χρησιμοποιεί σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες drones, ελεύθερους σκοπευτές, ακόμη και στρατιωτικά ελικόπτερα ή αεροσκάφη, κυρίως όταν εισβάλλει σε μεγαλύτερες πόλεις με πιο σθεναρές δυνάμεις αντίστασης, όπως είναι οι πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς και Τουλκαρέμ. Την περασμένη βδομάδα, η πόλη Τζενίν είχε δεχθεί τετραήμερο σκληρό στρατιωτικό αποκλεισμό στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 νεαροί (ανάμεσά τους και έφηβοι μαθητές γυμνασίου), τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ αρκετοί άμαχοι είδαν σημαντικές υλικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του στρατού σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και οδικά δίκτυα, δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, μνημεία κ.ά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου σκοτώθηκαν 293 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα 76 παιδιά, 283 σκοτώθηκαν από τον στρατό, οκτώ από Εβραίους εποίκους, δύο από άλλες δυνάμεις ή εποίκους. Ο συνολικός αριθμός από την αρχή του 2023 είναι τουλάχιστον 493 νεκροί, αριθμός ρεκόρ από το 2005, οπότε ο OCHA άρχισε να τηρεί αρχείο τέτοιου είδους. Σε πρόσφατα στοιχεία του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων, WAFA, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν συλληφθεί πάνω από 4.700 Παλαιστίνιοι, κάποιοι εκ των οποίων καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες κράτησης, βασανιστήρια κατά τη διαδικασία ανάκρισης κ.ά.

Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Οχθη σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι τρεις στρατιώτες από επιθέσεις Παλαιστινίων. Το 71% των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτώβρη έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο επιχειρήσεων «έρευνας και σύλληψης» του στρατού, κυρίως στις πόλεις Τζενίν και Τουλκαρέμ. Πάνω από τους μισούς έχασαν τη ζωή τους δίχως να έχουν αναμειχθεί σε ένοπλες συγκρούσεις.

Υψηλά είναι τα νούμερα και για τον αριθμό τραυματιών κατά την ίδια περίοδο, καθώς υπολογίζεται πως τραυματίστηκαν τουλάχιστον 3.800 Παλαιστίνιοι (τα 575 παιδιά). Από αυτούς οι 88 τραυματίστηκαν από επιθέσεις εποίκων. Την ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 353 επιθέσεις Εβραίων εποίκων.

Νέες προκλήσεις

Μπροστά στις εντεινόμενες επιθέσεις εποίκων που γίνονται υπό την προστασία του στρατού και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ορισμένες δυτικές χώρες στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, υποστήριξαν πως έχουν επιβάλει κυρώσεις σε «εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους», απαγορεύοντας κυρίως την είσοδο στο έδαφός τους.

Ωστόσο, η ισραηλινή επιθετικότητα κλιμακώνεται δεδομένου ότι αφενός πριν λίγες βδομάδες, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, και ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, δεν απέκλειαν σύγκρουση με τις παλαιστινιακές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη, αφετέρου ο ισραηλινός στρατός (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12 στις 22/12) πραγματοποίησε άσκηση, την περασμένη βδομάδα, που ήταν προσομοίωση της αντιμετώπισης μαζικής επίθεσης σε εβραϊκούς εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Στο μεταξύ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (που είναι τμήμα της Δυτικής Οχθης) ο στρατός και η αστυνομία έχουν απαγορεύσει εδώ και 11 βδομάδες σε Μουσουλμάνους προσκυνητές να προσευχηθούν (ειδικά τις Παρασκευές) στο τέμενος αλ Ακσα, ενώ αντίθετα επιτρέπει τις μαζικές εισόδους ακροδεξιών φανατικών εποίκων, παρότι αυτό είναι ενάντια στη συμφωνία που αφορά το καθεστώς της περιοχής.

Την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκαν συγκρούσεις ασυνήθιστα μεγάλης έντασης σε αρκετές από τις πύλες που οδηγούν στο τέμενος αλ Ακσα, με αποτέλεσμα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να συγκρουστούν με νεαρούς Παλαιστίνιους τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας αρκετούς.


Δ.Ο.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ΗΠΑ ενάντια σε οποιαδήποτε απόφαση για να σταματήσει η σφαγή

Στηρίζοντας πλήρως το Ισραήλ και το μακελειό στη Γάζα, οι ΗΠΑ οδήγησαν όλη την περασμένη βδομάδα σε αλλεπάλληλες αναβολές τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλώντας να θέσουν νέο βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα θα περιλαμβάνει κάλεσμα σε διακοπή των επιθέσεων του Ισραήλ.

Ακολούθησαν εντατικές διαβουλεύσεις και διπλωματικά παζάρια, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκεί όλες τις πιέσεις, προκειμένου να «απονευρωθεί» πλήρως το σχέδιο απόφασης που προωθούσαν εδώ και περίπου δύο βδομάδες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά από τέσσερις αναβολές, τελικά, το απόγευμα της Παρασκευής, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε μια απόφαση στην οποία πλέον δεν γινόταν λόγος για «εκεχειρία» ή «αναστολή των εχθροπραξιών», ούτε για απρόσκοπτη προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

ΗΠΑ και Ρωσία απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ.

Η Ρωσία κατέθεσε τροποποίηση για να περιληφθεί κάλεσμα για αναστολή των εχθροπραξιών, η οποία ωστόσο μπλοκαρίστηκε με νέο βέτο των ΗΠΑ. Δέκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της ρωσικής πρότασης και τέσσερα απείχαν.

Πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση ανέφεραν πως το κείμενο θα έλεγε ότι πρέπει να γίνουν «επείγοντα βήματα» για την «αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Επιπλέον, δεν υπήρχε αναφορά σε τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά γενικώς και αορίστως θα υπήρχε μια αναφορά στη «δημιουργία συνθηκών» για την «βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Επίσης, ένα από τα σημεία τριβής στο νέο ψήφισμα ήταν η πρόταση να δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ ένας μηχανισμός παρακολούθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να διοχετευτεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι τώρα, ρόλο «απόλυτου κριτή» έχει το Ισραήλ, εμποδίζοντας (με διάφορα προσχήματα) το 90% της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει μέχρι τα μεθοριακά περάσματα της Ράφα (σύνορα Αιγύπτου - Γάζας) και του Κερέμ Σαλόμ (σύνορα Αιγύπτου - Γάζας - Ισραήλ). Το Ισραήλ φαινόταν πως ασκούσε έντονες πιέσεις ώστε να διατηρήσει αυτόν τον ρόλο στον μεγαλύτερο βαθμό, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν «κατανόηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο κείμενο απαιτεί από όλες τις πλευρές «να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των... οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διελεύσεων... για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Ζητά, τέλος, την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε την Παρασκευή ότι «εργαστήκαμε σκληρά και επιμελώς κατά τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας με τα Εμιράτα, με άλλους, με την Αίγυπτο, για να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα που μπορούμε να υποστηρίξουμε. Και έχουμε αυτή την απόφαση τώρα. Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε».

Νέα ναυτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα από ΗΠΑ και συμμάχους

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, μετά και από τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων που είχε σε Ισραήλ, Κατάρ και Μπαχρέιν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ναυτικής δύναμης στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας», στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 11 χώρες.

Με δηλωμένο στόχο την αποτροπή επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην περιοχή, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, ενώ μεγαλώνουν οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης.

Στη δύναμη αυτή, στην οποία έσπευσε ήδη να δηλώσει συμμετοχή η ελληνική κυβέρνηση (βλ. αναλυτικά στη σελ. 3), θα συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ, η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξημένη στρατιωτική παρουσία σε Ανατολική Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, η οποία ενισχύθηκε παραπάνω μετά τις 7 Οκτώβρη. Στην περιοχή έχουν σταλεί μεταξύ άλλων το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower» και το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», και τα δύο με τη δύναμη συνοδείας τους.

Παζάρια για τους ομήρους στο Κάιρο

Στο μεταξύ, στο Κάιρο, ξεκίνησαν αυτήν τη βδομάδα, δίχως κάποια εμφανή πρόοδο, διαπραγματεύσεις του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με ανώτατους Αιγύπτιους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. Τα παζάρια αυτά είναι συνέχεια των συναντήσεων που είχαν λίγες μέρες νωρίτερα οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (CIA), των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Mossad) με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σε Οσλο και Βαρσοβία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς προς το τέλος της βδομάδας, αναφέρεται πως όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν πάρει ενιαία θέση πως «δεν θα γίνει καμία συζήτηση για ανταλλαγές κρατουμένων και ομήρων, εκτός από εκείνη για μία πλήρη παύση της επίθεσης». Επιπλέον, στέλεχος της Χαμάς μιλώντας την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε πως «μία συνολική εκεχειρία και μια υποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση» για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Στο φόντο αυτών των παζαριών, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον ξεκίνησε προς το τέλος της βδομάδας επισκέψεις σε Ιορδανία και Αίγυπτο, συζητώντας για τις εξελίξεις στη Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Ιορδανία, Ιράκ και αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συζήτησε, μεταξύ άλλων, την αμερικανο-ιορδανική «δέσμευση» για την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και την «ενίσχυση» της «προστασίας» αμάχων.

Στις διπλωματικές διαβουλεύσεις συμμετέχει και η Μόσχα, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να επικοινωνεί την Παρασκευή με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μ. Αμπάς, συζητώντας τρόπους αποκλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα και προσπάθειες προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ