Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
«Ρουτίνα» οι φονικές εισβολές και οι συλλήψεις

Οι Παλαιστίνιοι της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ζουν σταθερά τη συνεχή επιδείνωση της ζωής τους και τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή.

Οι επιδρομές του στρατού είναι καθημερινές σε πολλές πόλεις και χωριά και συχνά πολύνεκρες, καθώς ο στρατός χρησιμοποιεί σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες drones, ελεύθερους σκοπευτές, ακόμη και στρατιωτικά ελικόπτερα ή αεροσκάφη, κυρίως όταν εισβάλλει σε μεγαλύτερες πόλεις με πιο σθεναρές δυνάμεις αντίστασης, όπως είναι οι πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς και Τουλκαρέμ. Την περασμένη βδομάδα, η πόλη Τζενίν είχε δεχθεί τετραήμερο σκληρό στρατιωτικό αποκλεισμό στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 νεαροί (ανάμεσά τους και έφηβοι μαθητές γυμνασίου), τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ αρκετοί άμαχοι είδαν σημαντικές υλικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του στρατού σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και οδικά δίκτυα, δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, μνημεία κ.ά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου σκοτώθηκαν 293 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα 76 παιδιά, 283 σκοτώθηκαν από τον στρατό, οκτώ από Εβραίους εποίκους, δύο από άλλες δυνάμεις ή εποίκους. Ο συνολικός αριθμός από την αρχή του 2023 είναι τουλάχιστον 493 νεκροί, αριθμός ρεκόρ από το 2005, οπότε ο OCHA άρχισε να τηρεί αρχείο τέτοιου είδους. Σε πρόσφατα στοιχεία του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων, WAFA, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν συλληφθεί πάνω από 4.700 Παλαιστίνιοι, κάποιοι εκ των οποίων καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες κράτησης, βασανιστήρια κατά τη διαδικασία ανάκρισης κ.ά.

Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Οχθη σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι τρεις στρατιώτες από επιθέσεις Παλαιστινίων. Το 71% των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτώβρη έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο επιχειρήσεων «έρευνας και σύλληψης» του στρατού, κυρίως στις πόλεις Τζενίν και Τουλκαρέμ. Πάνω από τους μισούς έχασαν τη ζωή τους δίχως να έχουν αναμειχθεί σε ένοπλες συγκρούσεις.

Υψηλά είναι τα νούμερα και για τον αριθμό τραυματιών κατά την ίδια περίοδο, καθώς υπολογίζεται πως τραυματίστηκαν τουλάχιστον 3.800 Παλαιστίνιοι (τα 575 παιδιά). Από αυτούς οι 88 τραυματίστηκαν από επιθέσεις εποίκων. Την ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 353 επιθέσεις Εβραίων εποίκων.

Νέες προκλήσεις

Μπροστά στις εντεινόμενες επιθέσεις εποίκων που γίνονται υπό την προστασία του στρατού και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ορισμένες δυτικές χώρες στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, υποστήριξαν πως έχουν επιβάλει κυρώσεις σε «εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους», απαγορεύοντας κυρίως την είσοδο στο έδαφός τους.

Ωστόσο, η ισραηλινή επιθετικότητα κλιμακώνεται δεδομένου ότι αφενός πριν λίγες βδομάδες, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, και ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, δεν απέκλειαν σύγκρουση με τις παλαιστινιακές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη, αφετέρου ο ισραηλινός στρατός (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12 στις 22/12) πραγματοποίησε άσκηση, την περασμένη βδομάδα, που ήταν προσομοίωση της αντιμετώπισης μαζικής επίθεσης σε εβραϊκούς εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Στο μεταξύ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (που είναι τμήμα της Δυτικής Οχθης) ο στρατός και η αστυνομία έχουν απαγορεύσει εδώ και 11 βδομάδες σε Μουσουλμάνους προσκυνητές να προσευχηθούν (ειδικά τις Παρασκευές) στο τέμενος αλ Ακσα, ενώ αντίθετα επιτρέπει τις μαζικές εισόδους ακροδεξιών φανατικών εποίκων, παρότι αυτό είναι ενάντια στη συμφωνία που αφορά το καθεστώς της περιοχής.

Την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκαν συγκρούσεις ασυνήθιστα μεγάλης έντασης σε αρκετές από τις πύλες που οδηγούν στο τέμενος αλ Ακσα, με αποτέλεσμα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να συγκρουστούν με νεαρούς Παλαιστίνιους τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας αρκετούς.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ