Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Ανεβαίνει το θερμόμετρο» με στρατιωτικά γυμνάσια και σχέδια

Ανησυχία Μόσχας για τη «συσσώρευση του ΝΑΤΟ» στην περιοχή, ενώ η Ιαπωνία επέτρεψε μετά από δεκαετίες τις εξαγωγές ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων

Από πρόσφατα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας

South Korea Defense Ministry

Από πρόσφατα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας
Πυκνές είναι οι εξελίξεις στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ «Δύσης», από τη μία πλευρά, και Ρωσίας - Κίνας, από την άλλη, και στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου η Ουάσιγκτον εντείνει σχέδια για να αναβαθμίσει τις συμμαχίες της: Ενδεικτικά είναι τα νέα γυμνάσια με Ιαπωνία και Αυστραλία, κοντά στην ιαπωνική νήσο Χοκάιντο, στα οποία αντέδρασε η Μόσχα.

Ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, χαρακτήρισε τις ασκήσεις αυτές «προκλητική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν μη περιφερειακές δυνάμεις, μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια» και εξήγησε ότι έγινε και σχετική διαμαρτυρία στην ιαπωνική πρεσβεία στη Ρωσία. Κατέληξε δε προειδοποιώντας ότι «η ανεύθυνη πολιτική της (ιαπωνικής) κυβέρνησης Κισίντα οδηγεί το Τόκιο στον δρόμο της κλιμάκωσης των εντάσεων συνολικά στη Νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας».

Την ίδια στιγμή, ο Γκερασίμοφ εξέφρασε δυσαρέσκεια ευρύτερα για την αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αναφέροντας: «Στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού υπάρχει μια απότομη αύξηση της πιθανότητας σύγκρουσης (...) Σημειώνουμε τη συσσώρευση του δυναμικού του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», ενώ εστίασε και σε προσπάθειες - όπως είπε - δυτικών χωρών «που στοχεύουν στην υπονόμευση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας με επίκεντρο την ASEAN» (Ενωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας), στην οποία, όπως όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, παρεμβαίνει αποφασιστικά και η Ρωσία, προσδοκώντας ένα θετικότερο για τα δικά της συμφέροντα συσχετισμό δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ασία. Μεταξύ άλλων, ο Γκερασίμοφ είπε ότι η δημιουργία στρατιωτικών σχημάτων συνεργασίας παρόμοιων με το ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπως η AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες), «φέρνει στην περιοχή προκλήσεις και απειλές παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα». Υπογράμμισε δε ότι «η αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της AUKUS επιτρέπει στα κράτη - μέλη όχι μόνο να εκσυγχρονίσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις τους όσον αφορά τα συμβατικά όπλα, αλλά και να αναπτύξουν το πυρηνικό τους στοιχείο».

Ιαπωνικές εξαγωγές όπλων στο όνομα της «σταθερότητας»

Ο Γκερασίμοφ τόνισε ακόμα ότι από ρωσικής πλευράς «η πορεία προς την ανάπτυξη μιας περιεκτικής στρατηγικής σύμπραξης με την Κίνα και την Ινδία συνεχίζεται», συμπληρώνοντας ότι «ενεργή, περιεκτική συνεργασία έχει εγκαθιδρυθεί και με τη Βόρεια Κορέα». Ολα αυτά ενώ, όπως αναμετέδωσε και το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιόναπ» (επικαλούμενο το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA), ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα διστάσει να εξαπολύσει επίθεση με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που την προκαλέσουν εχθρικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα. Δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης κατά την οποία συγχάρηκε το στρατιωτικό επιτελείο του για την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) την περασμένη Δευτέρα.

Την Παρασκευή επίσης έγινε γνωστό ότι η Ιαπωνία προετοιμάζεται να στείλει πυραύλους αεράμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από νέα αναθεώρηση των επίσημων κατευθύνσεων για τις εξαγωγές όπλων. Πρόκειται για αλλαγές που η χώρα ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, πέρα από τα όσα τυπικά προέβλεπε το μεταπολεμικό της Σύνταγμα, με στόχο τη δυνατότητα στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων, την ενεργότερη συμβολή σε «ειρηνευτικές αποστολές» και «στήριξη συμμάχων».

Σύμφωνα και με ιαπωνικά ρεπορτάζ, μέχρι πρόσφατα οι σχετικές ιαπωνικές εξαγωγές ήταν δυνατές για μεμονωμένα εξαρτήματα οπλικών συστημάτων, πλέον αυτές θα είναι δυνατές και για ολόκληρα συστήματα. Ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, επιχειρηματολόγησε για τις αλλαγές τονίζοντας ότι έχουν «σημαντικό νόημα όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας Ιαπωνίας - ΗΠΑ», καθώς και ότι «θα συμβάλουν όχι μόνο στην ασφάλεια της Ιαπωνίας, αλλά και στην ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού».

Στο προσκήνιο και νέα αμερικανική βάση στον Ειρηνικό

Ενδεικτικά είναι και τα σενάρια για επαναλειτουργία της αμερικανικής βάσης στο νησί Τινιάν (ένα νησί 39 τετραγωνικών μιλίων, που αποτελεί κτήση των ΗΠΑ, κοντά στη νήσο Γκουάμ, στα νοτιοανατολικά των Φιλιππίνων). Το CNN μετέδωσε ότι «η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να επαναφέρει σε λειτουργία το αεροδρόμιο του νησιού του Ειρηνικού από όπου ξεκίνησε τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Ιαπωνίας, καθώς προσπαθεί να διευρύνει τις επιλογές βάσης σε περίπτωση εχθροπραξιών με την Κίνα». Οπως δήλωσε ο στρατηγός Kένεθ Γιουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Ειρηνικού των ΗΠΑ, «το North Airport στο νησί Tinian θα γίνει μια "εκτεταμένη" εγκατάσταση μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ανάκτησή του από τη ζούγκλα που έχει μεγαλώσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ