ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενιαίος χώρος εμπορευματοποιημένης Ανώτατης Εκπαίδευσης

Το σχέδιό της για ιδιωτικά πανεπιστήμια προπαγανδίζει η κυβέρνηση | Αγωνιστική απάντηση ετοιμάζουν φοιτητικοί σύλλογοι

Το αντιδραστικό σχέδιο για ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις δίκαιες αντιδράσεις χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ειδησεογραφία των γιορτινών ημερών, παραμονές των οποίων παρουσιάστηκαν και οι άξονες του σχετικού νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό αναπαράγονται τα ίδια «επιχειρήματα», προκειμένου να απαντήσουν στη δικαιολογημένη ανησυχία για την υποβάθμιση των πτυχίων, για την εμπορευματοποίηση που κανένα όφελος δεν θα έχει για κανέναν φοιτητή, καθώς και την αμεσότερη σύνδεση της πανεπιστημιακής μόρφωσης με την «τσέπη».

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας παραμονή Χριστουγέννων σε τηλεοπτική εκπομπή, συμπύκνωσε το σχέδιο ως εξής: «Δημόσιο πανεπιστήμιο διεθνοποιημένο, "απογραφειοκρατικοποιημένο" και ισχυρά χρηματοδοτηθέν να μπορέσει, μαζί με την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να υπηρετήσουν μια στρατηγική με πολλαπλά οφέλη: εκπαιδευτικά, οικονομικά και εθνικά». Το «διεθνοποιημένο» δημόσιο πανεπιστήμιο της κυβέρνησης δεν περιγράφει τις απαραίτητες και υπαρκτές ακαδημαϊκές συνεργασίες ανά τον κόσμο για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, αλλά τον ρόλο του ελληνικού πανεπιστημίου σε μία ενιαία αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η άρση της «γραφειοκρατίας» στη διαχείριση κονδυλίων συνιστά πρόκληση για τα υποχρηματοδοτημένα ιδρύματα με τις ελλείψεις σε υποδομές και καθηγητές, ενώ η χρηματοδότηση που επιφυλάσσεται είναι απόλυτα στοχευμένη. Τα ίδια τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης («το σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας» όπως το περιέγραψε ο υπουργός), κατευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ και της σύνδεσής τους με τις επιχειρήσεις, μία λειτουργία από την οποία πηγάζουν και μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Αυτό είναι και το περιεχόμενο της αναβάθμισης που υπόσχεται η κυβέρνηση για τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία οραματίζεται σε έναν κοινό χώρο με τα ιδιωτικά, τα οποία «θα συνεπικουρήσουν» στο σύστημα Τριτοβάθμιας. Ενδεικτικό μάλιστα του περιεχομένου του ισχυρισμού ότι η συνύπαρξη αυτή θα αναβαθμίσει τάχα τα δημόσια ΑΕΙ είναι η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή σε τηλεοπτική εκπομπή χτες, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με το ζήτημα της «ασφάλειας» και των μέτρων καταστολής που έχουν φρενάρει οι φοιτητικοί αγώνες. «Η δική μου εκτίμηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και με τον ανταγωνισμό θα επιταχύνουν αυτές τις αδυναμίες και δυσκολίες, έχουν τα νομοθετικά εργαλεία», σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Γενάρη, μετά από εκείνο για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, με σκοπό τα όσα προβλέπει να εφαρμοστούν το ακαδημαϊκό έτος 2025 - 2026 και μέχρι το τέλος της τετραετίας να λειτουργούν τα πρώτα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Κατά τ' άλλα, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνονται προκλητικά επιχειρήματα, όπως η ανακοπή της φυγής φοιτητών (και χρημάτων) στο εξωτερικό από την κυβέρνηση που καθιέρωσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ετοιμάζει νέους «κόφτες», η επίκληση οικονομικών οφελών από τους φοιτητές - πελάτες που η κυβέρνηση εκτιμά πως θα προσελκύσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερα προβάλλεται και η αναγνώριση των πτυχίων που θα δίνονται μετά από σπουδές επί πληρωμή, τη στιγμή που απόφοιτοι δεκάδων τμημάτων δημόσιων ΑΕΙ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και που η ανεργία αποφοίτων έχει εκτιναχθεί από τη συνύπαρξη αυτού του συνονθυλεύματος πτυχίων, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή, στήριξη στην αντιδραστική τομή προσφέρει το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του, Ν. Ανδρουλάκη, να δηλώνει στην «ΕφΣυν» πως «όσον αφορά τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είμαστε υπέρ του μοντέλου που υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπου κεντρικός πυλώνας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και υπάρχουν και μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, που λειτουργούν όμως κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια». Δήλωση συμπόρευσης στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την οποία καθόλου δεν αμβλύνει η αναφορά πως «η αγωνία του ΠΑΣΟΚ είναι η νέα γενιά να έχει την επιλογή να πάρει εφόδια από το δημόσιο πανεπιστήμιο δωρεάν, για να οικοδομήσει με αξιοπρέπεια τη ζωή της».

Προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση

Ενόψει της δημοσιοποίησης του πλήρους κειμένου και της κατάθεσης του νομοσχεδίου, οι φοιτητές έχουν δώσει ήδη ραντεβού σε κινητοποιήσεις αμέσως μετά τις γιορτές, με το άνοιγμα των σχολών. Τον τόνο δίνει το ψήφισμα - κάλεσμα αγώνα 115 φοιτητικών συλλόγων όλης της χώρας για να μην περάσει η αντιδραστική τομή.

Στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων στέκεται το ΠΑΜΕ, που ξεκαθαρίζει ότι «το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υψώνει νέα άδικα τείχη στον λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας. Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας», επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα της "απελευθέρωσης" διαφόρων τομέων από το κράτος, τα ζούμε όταν πληρώνουμε διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας... Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να "ανταγωνιστεί" τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του, που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα». «Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί «τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουμε την πάλη μας στο κρίσιμο αυτό σημείο, για να μην περάσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Κατάρτιση

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5/1/2024 βρίσκεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος.

Θυμίζουμε ότι με το νομοσχέδιο ιδρύονται τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), όπου θα συστεγάζονται Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης μαζί με Εργαστηριακά Κέντρα, με ομολογημένο στόχο της κυβέρνησης την εξοικονόμηση πόρων και την πιο στοχευμένη σύνδεση με τις τοπικές αγορές στις περιοχές όπου θα λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό τα ΚΕΕΚ θα έχουν οργανωτικό συντονιστή που μπορεί να προέρχεται απευθείας από την αγορά, καθώς και συμβούλιο διοίκησης, όπου πέρα από τους διευθυντές των επιμέρους μονάδων θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της οικείας Περιφέρειας. Επιπλέον, τα ΚΕΕΚ θα μπορούν να έχουν ερευνητικά ινστιτούτα, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, καθώς και τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Γενάρη του 2024.

Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο μετονομάζει τα ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), χωρίς να αλλάζει όμως τίποτα άλλο στο καθεστώς τους. Οι τίτλοι σπουδών τους παραμένουν στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και απαιτείται μετά το πτυχίο οι απόφοιτοι να δίνουν εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ.

Παρά την προσπάθεια να εμφανιστούν οι συστεγάσεις και τα «βαφτίσια» ως αναβάθμιση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης, το νομοσχέδιο δεν απαντάει σε κανένα από τα αιτήματα και τις ανάγκες μαθητών και σπουδαστών: Αντί για αναβάθμιση σπουδών, σύγχρονα, επαρκή και εξοπλισμένα εργαστήρια, προβλέπει συνένωση των ήδη απαρχαιωμένων κτιριακών υποδομών. Αντί για πιστοποίηση μέσα στο πτυχίο, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της απαξίωσης του πτυχίου και της μετατροπής του σε ένα απλό προσόν. Αντί για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και σταθερή επιμόρφωσή του, προβλέπει χιλιάδες αναπληρωτές, που εκ των πραγμάτων δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και, το κυριότερο, αντί για ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση δίνει δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, όπως άλλωστε προβλέπει και η στρατηγική της ΕΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από όλα τα προηγούμενα χρόνια, ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής. Οι κάλπες του Συλλόγου πέρασαν τον Δεκέμβρη από δεκάδες σχολές της Αττικής και στις εκλογές ψήφισαν πάνω από 4.300 σπουδαστές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή έκανε νέο ρεκόρ ενώ και στις προηγούμενες εκλογές είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο με 3.600 σπουδαστές ψηφίσαντες.

Χαιρετιστήριο μήνυμα προς τους χιλιάδες σπουδαστές που συμμετείχαν στις εκλογές έστειλε η Εφορευτική Επιτροπή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελπίδα βρίσκεται στις συλλογικές διαδικασίες, στην οργάνωση και τον αγώνα! Μέσα από τις εκλογές μας βγαίνουμε πιο ενισχυμένοι και πιο δυνατοί, προκειμένου από τη νέα χρονιά να βάλουμε τη σφραγίδα μας με τη δράση μας, ώστε τα δίκαια αιτήματά μας να γίνουν πραγματικότητα! Γιατί και οι εκλογές μας απέδειξαν ότι... μαζί είμαστε πιο δυνατοί!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο «Τραβέρσο»

Το δικό της γιορτινό ραντεβού για παιδιά δίνει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ το Σάββατο 30 Δεκέμβρη στο Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9). Η πρωτοχρονιάτικη γιορτή θα αρχίσει στις 6 μ.μ. και θα περιλαμβάνει μια «τραγουδιστή» ιστορία από την ομάδα θεατρικού παιχνιδιού του «Τραβέρσο», παρουσίαση του παραμυθιού «Βελόνα» της Λιλής Γάτη, με κουκλοθέατρο και εργαστήριο κατασκευής χιονιού, καθώς και εργαστήριο κατασκευής στολιδιών, face painting, λιχουδιές και μουσικές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ