Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Κατάρτιση

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5/1/2024 βρίσκεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος.

Θυμίζουμε ότι με το νομοσχέδιο ιδρύονται τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), όπου θα συστεγάζονται Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης μαζί με Εργαστηριακά Κέντρα, με ομολογημένο στόχο της κυβέρνησης την εξοικονόμηση πόρων και την πιο στοχευμένη σύνδεση με τις τοπικές αγορές στις περιοχές όπου θα λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό τα ΚΕΕΚ θα έχουν οργανωτικό συντονιστή που μπορεί να προέρχεται απευθείας από την αγορά, καθώς και συμβούλιο διοίκησης, όπου πέρα από τους διευθυντές των επιμέρους μονάδων θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της οικείας Περιφέρειας. Επιπλέον, τα ΚΕΕΚ θα μπορούν να έχουν ερευνητικά ινστιτούτα, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, καθώς και τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Γενάρη του 2024.

Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο μετονομάζει τα ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), χωρίς να αλλάζει όμως τίποτα άλλο στο καθεστώς τους. Οι τίτλοι σπουδών τους παραμένουν στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και απαιτείται μετά το πτυχίο οι απόφοιτοι να δίνουν εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ.

Παρά την προσπάθεια να εμφανιστούν οι συστεγάσεις και τα «βαφτίσια» ως αναβάθμιση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης, το νομοσχέδιο δεν απαντάει σε κανένα από τα αιτήματα και τις ανάγκες μαθητών και σπουδαστών: Αντί για αναβάθμιση σπουδών, σύγχρονα, επαρκή και εξοπλισμένα εργαστήρια, προβλέπει συνένωση των ήδη απαρχαιωμένων κτιριακών υποδομών. Αντί για πιστοποίηση μέσα στο πτυχίο, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της απαξίωσης του πτυχίου και της μετατροπής του σε ένα απλό προσόν. Αντί για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και σταθερή επιμόρφωσή του, προβλέπει χιλιάδες αναπληρωτές, που εκ των πραγμάτων δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και, το κυριότερο, αντί για ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση δίνει δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, όπως άλλωστε προβλέπει και η στρατηγική της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ