ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE
Εκπληξη με αλλαγή σκυτάλης στον ΠΑΟ

Ο Τούρκος Φατίχ Τερίμ αποτελεί τον νέο τεχνικό των «πρασίνων», μετά την απόφαση της διοίκησης για ξαφνικό «διαζύγιο» με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις

Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Φατίχ Τερίμ
Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Φατίχ Τερίμ
Μεγάλη έκπληξη και πολυποίκιλες αντιδράσεις στις τάξεις των φιλάθλων του Παναθηναϊκού προκάλεσε η ξαφνική αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, με πρωτοβουλία της διοίκησης της ΠΑΕ. Από τις 26 Δεκέμβρη ο επίσης δυόμισι χρόνια προπονητής του «τριφυλλιού», Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αποτελεί παρελθόν και αντικαθίσταται από τον πολύπειρο και ιδιαίτερα επιτυχημένο Τούρκο τεχνικό Φατίχ Τερίμ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες απ' ό,τι φαίνεται ήταν καταιγιστικές, με τους διοικούντες της ΠΑΕ να έχουν πάρει την οριστική απόφαση για απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς και να βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Τερίμ, οι οποίες καρποφόρησαν την περασμένη Τρίτη.

Ο Τερίμ ήδη από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου είχε την πρώτη γνωριμία με τους ανθρώπους και τα μέλη της ομάδας, ενώ από σήμερα αναμένεται να πιάσει και επίσημα δουλειά στο πάγκο των «πρασίνων». Η απομάκρυνση πάντως του Γιοβάνοβιτς, και κυρίως η χρονική στιγμή που συνέβη, με την ομάδα να βρίσκεται με αξιώσεις εντός των δύο εγχώριων στόχων, του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, αλλά και η ιδιαίτερη σχέση του Σέρβου με τους φιλάθλους της ομάδας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα οπαδών. Την ίδια ώρα η πρόσληψη του Τερίμ στον Παναθηναϊκό έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην αθλητική και όχι μόνο επικαιρότητα στην Τουρκία. Η έλευσή του στον Παναθηναϊκό τροφοδότησε πληθώρα σεναρίων για το ενδεχόμενο μεταγραφής στους «πράσινους» και του διεθνούς Ελληνα άσου Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος αγωνίζεται στην τουρκική Τραμπζονσπόρ.

Ο Σέρβος τεχνικός φέρεται να πλήρωσε το «μάρμαρο» για τον φετινό αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη, αλλά και τις διαφωνίες με τους διοικούντες για διάφορες επιλογές εντός της ομάδας. Σε ανακοίνωσή της για το «διαζύγιο», η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ευχαρίστησε τον Γιοβάνοβιτς για τις υπηρεσίες του τα τελευταία δυόμισι χρόνια, κάνοντας λόγο για τον άνθρωπο που αναγέννησε τον Παναθηναϊκό και τον ξανάφερε στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστή, ενώ επισημαίνει ότι η «πόρτα της ομάδας» θα είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτόν.

Από την άλλη, ο 70χρονος Φατίχ Τερίμ θεωρείται ο πιο επιτυχημένος προπονητής ποδοσφαίρου στην Τουρκία, με διεθνή καριέρα και αρκετές επιτυχίες στο παλμαρέ του. Μεταξύ άλλων έχει περάσει από τη Γαλατασαράι (που αποτελεί και την αγαπημένη του ομάδα και με την οποία έφτασε σε πολλές επιτυχίες), καθώς επίσης από τη Μίλαν και τη Φιορεντίνα, ενώ διετέλεσε και τεχνικός της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας. Στις διακρίσεις του ξεχωρίζουν η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA με τη Γαλατασαράι την περίοδο 1999 - 2000 και η 3η θέση με την Τουρκία στο Euro 2000. Εχει επίσης κατακτήσει 8 πρωταθλήματα και 4 Super Cup Toυρκίας.

EUROLEAGUE
«Ρεβεγιόν» στα ψηλά θέλουν οι «πράσινοι»

Με στόχο τη διεύρυνση του νικηφόρου σερί του, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα στο ΟΑΚΑ τον Ερυθρό Αστέρα

INTIME SPORTS

Την ευκαιρία να διευρύνει τον μέχρι τώρα θετικό του απολογισμό (9-7) στη Euroleague, μέσω της συνέχισης του νικηφόρου σερί των τελευταίων τριών αγωνιστικών, έχει σήμερα ο Παναθηναϊκός, φιλοξενώντας στο ΟΑΚΑ τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου για τη 17η αγωνιστική (21.15 - Novasports Prime). Στο φινάλε του α' γύρου της διοργάνωσης, αλλά και στην τελευταία τους υποχρέωση σε αυτή για το 2023, οι «πράσινοι», επιδιώκοντας την παραμονή τους στην πρώτη τετράδα, θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο των επιτυχιών όπου έχουν μπει κατά τις τελευταίες αγωνιστικές. Πάντως ο Ερυθρός Αστέρας, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αποτελεί επικίνδυνο αντίπαλο, που ψάχνει την ευκαιρία να ξεκολλήσει από τις χαμηλές θέσεις και να πλησιάσει την πρώτη 12άδα (που δίνει πρόκριση στα play in της διοργάνωσης).

Για δύσκολο ματς, που οι παίκτες του θα πρέπει να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους καθ' όλη τη διάρκειά του, αποφεύγοντας τα πολλά και περιττά λάθη, μίλησε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν στις δηλώσεις του ενόψει της αποψινής αναμέτρησης. Ο Τούρκος κόουτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για νέα επιτυχία της ομάδας, που θα τη διατηρήσει ψηλά στην βαθμολογία αλλά και θα την τονώσει ψυχολογικά, ενόψει και της δύσκολης συνέχειας με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς και μία ακόμα βδομάδα διπλών υποχρεώσεων (2 και 5 Γενάρη). Αμφίβολη είναι απόψε η συμμετοχή του Λεσόρ.

  • Αλλα ματς της βραδιάς: Εφές - Φενερμπαχτσέ (19.30 - Novasports 5), Παρτιζάν Βελιγραδίου - Βίρτους Μπολόνια (19.30 - Novasports 2), Ζαλγκίρις Κάουνας - Μακάμπι Τελ Αβίβ (20.00 - Novasports 4), Βιλερμπάν - Ρεάλ Μαδρίτης (21.00 - Novasports 3), Μπάγερν Μονάχου - Βαλένθια (21.30 - Novasports Start ), Αρμάνι Μιλάνο - Μπασκόνια (21.30 - Novasports 6).
BASKET LEAGUE
«Πράσινο» αήττητο, «πτήση» Περιστερίου

Με τον Παναθηναϊκό να διατηρείται αήττητος στην κορυφή και το Περιστέρι να επικρατεί της ΑΕΚ στο ντέρμπι του προγράμματος ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της Basket League, με την 11η αγωνιστική. Στα αξιοσημείωτα και οι σπουδαίες νίκες του Λαυρίου επί του Αρη και του Αμαρουσίου επί του Κολοσσού Ρόδου.

Στην Πάτρα ο Παναθηναϊκός, χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης, κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του αξιόμαχου Προμηθέα επικρατώντας με 69-54, με κορυφαίο τον Ναν (15 πόντοι) και κάνοντας το 11 στα 11 στα μισά του πρωταθλήματος. Στα θετικά για τους «πράσινους», πέραν της νίκης, και η παρουσία του Ερνανγκόμεθ σε αγώνα πρωταθλήματος, καθώς επανήλθε μετά τον τραυματισμό του.

Στο ντέρμπι της αγωνιστικής το Περιστέρι πήρε πολύτιμη βαθμολογικά εντός έδρας νίκη 89-78 επί της ΑΕΚ, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Μήτρου - Λονγκ (25 πόντοι), ενώ βάζοντας θετικό πρόσημο στον απολογισμό του (6-5) εξασφάλισε και τη συμμετοχή του στο Φάιναλ 8 του Κυπέλλου. Αντίθετα η «Ενωση», που έχασε και τον Κουζμίνσκας για ενάμιση μήνα λόγω τραυματισμού, σε ένα ακόμα ματς πρωταθλήματος πλήρωσε τα λάθη της, έμεινε στο αρνητικό 5-6 και χωρίς νίκη εκτός έδρας σε όλο τον πρώτο γύρο της Basket League.

Σπουδαίας σημασίας νίκη - βαθιά βαθμολογική ανάσα, και η οποία το φέρνει στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας, πέτυχε και το Λαύριο, 91-86 τον Αρη εντός έδρας, με με τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης να χάνουν έδαφος στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν την πρώτη οκτάδα.

Τα όνειρα του Κολοσσού για συμμετοχή στην τελική φάση του Κυπέλλου έκοψε το Μαρούσι, επικρατώντας της ομάδας της Ρόδου με 85-74 και ανεβαίνοντας πιο ψηλά στη βαθμολογία.

Στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ έκανε τα εύκολα δύσκολα, στο τέλος όμως λύγισε την αντίσταση της Καρδίτσας, νικώντας την 72-69. Τέλος, στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός νίκησε χωρίς προβλήματα τον Απόλλωνα Πάτρας, με σκορ 84-65.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 22, Ολυμπιακός 21, Προμηθέας Πάτρας 18, ΠΑΟΚ 17, Αρης 17, Περιστέρι 17, ΑΕΚ 16, Μαρούσι 15, Κολοσσός Ρόδου 15, Λαύριο 15, Απόλλων Πάτρας 13, Καρδίτσα 12.

Οριστικοποιήθηκε η οκτάδα του Φάιναλ 8 του Κυπέλλου

Με τη λήξη του πρώτου γύρου της Basket League οριστικοποιήθηκαν και οι 7 εκ των 8 ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Φάιναλ 8 του Κυπέλλου (βάσει του περίεργου συστήματος της ΕΟΚ). Πρόκειται για τις πρώτες 7 ομάδες της βαθμολογίας της Basket League (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Προμηθέας, ΠΑΟΚ, Αρης, Περιστέρι, ΑΕΚ), ενώ την οκτάδα θα συμπληρώσει ο νικητής του Φάιναλ 4 του UNICEF Trophy. Το τουρνουά θα διεξαχθεί στο κλειστό των Ανω Λιοσίων το διήμερο 5 και 6 Γενάρη και θα πάρουν μέρος σε αυτός οι Πανιώνιος, Μεγαρίδα, Μίλωνας και Δόξα Λευκάδας.

VOLLEYLEAGUE
Καταιγιστικός ο Μίλωνας

Η σπουδαία νίκη του Μίλωνα επί του Ολυμπιακού με 3-0 (25-17, 25-18, 25-21), που έβαλε φρένο στο μέχρι τώρα αήττητο των «ερυθρολεύκων», ξεχώρισε στα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής στη Volleyleague. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης ήταν καταιγιστική συνεχίζοντας μετά τα ευρωπαϊκά ματς σε εντυπωσιακούς ρυθμούς και στις υποχρεώσεις της για το πρωτάθλημα, στο οποίο πλέον έφθασε να φιγουράρει στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Πέδρο Μολίνα, που πήρε 18 πόντους, εκ των οποίων οι 6 ήταν άσοι. Από τη μεριά τους, οι «ερυθρόλευκοι», παρά την ήττα, συνεχίζουν να βρίσκονται σε ρόλο οδηγού στη βαθμολογία.

Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής και η πολύτιμη επιτυχία της Κηφισιάς στην Ορεστιάδα, που επικράτησε του Αθλου με σπουδαία ανατροπή από το εις βάρος της 2-0 με 3-2 (25-17, 25-18, 15-25, 23-25, 13-15) παίρνοντας βαθμολογική ανάσα. Στην 5η συνεχόμενη νίκη του έφθασε ο ΠΑΟΚ που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη του Φοίνικα Σύρου με 3-0 (25-23, 25-17, 25-19). Αν και δυσκολεύτηκε, ο Πήγασος πήρε τη νίκη στην Πολίχνη επί της Καλαμάτας με 3-0 (25-20, 25-23, 25-23). Ρεπό στην αγωνιστική είχε ο Παναθηναϊκός.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 21, Παναθηναϊκός 20, ΠΑΟΚ 16, Μίλων 15, Φοίνικας 8, Αθλος 7, Καλαμάτα 6, Κηφισιά 5, Πήγασος 4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ