ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παρεμβάσεις για προβλήματα που παραμένουν 4 μήνες μετά τις πλημμύρες

Με τη συμπλήρωση 4 μηνών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών, της ελλιπούς συντήρησης των υπαρχουσών και της ανυπαρξίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, τα προβλήματα σε μια σειρά περιοχές παραμένουν. Τα αναδεικνύει με παρεμβάσεις της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, απαιτώντας από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή την άμεση επίλυσή τους.

Παραμένουν αποκλεισμένοι οι οικισμοί της Ανατολικής Οξυάς Μουζακίου

Με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Μουζακίου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο παραμένουν αποκλεισμένοι οι κάτοικοι των οικισμών της Ανατολικής Οξυάς Μουζακίου Καρδίτσας, αφού οι οδικές και άλλες υποδομές της καταστράφηκαν εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων.

Εδώ και 4 μήνες παραμένουν χωρίς συγκοινωνία και οδική πρόσβαση στα σπίτια τους, αναγκαζόμενοι να μετακινούνται με τα πόδια, μεταφέροντας στα χέρια για ολόκληρα χιλιόμετρα τρόφιμα, φάρμακα και λοιπές προμήθειες, ενώ πολλές ακόμα κατοικίες παραμένουν παντελώς αποκλεισμένες, με την πρόσβαση σε αυτές να είναι αδύνατη ακόμα και με τα πόδια.

Τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής μεγαλώνουν, μιας και βρισκόμαστε μέσα στον χειμώνα και υπάρχουν περισσότερες ανάγκες για βασικές προμήθειες, για συχνές μετακινήσεις ασθενών μονίμων κατοίκων με σοβαρές ασθένειες (χημειοθεραπείες, κ.λπ.) ή και αρκετών αγροτοκτηνοτρόφων εξαρτώμενων από το χωριό (εγκαταστάσεις με ζωοτροφές, καλλιέργειες, κ.λπ.).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας απαιτεί από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας την άμεση επίλυση των προβλημάτων της οδικής πρόσβασης στους αποκλεισμένους οικισμούς της Ανατολικής Οξυάς Μουζακίου Καρδίτσας.

Καρκινοβατεί η αποκατάσταση του οδικού δικτύου Ζαγοράς - Χορευτού

Το καλοκαίρι του 2024, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Ζαγοράς και του Χορευτού να ολοκληρώνονται οι αποκαταστάσεις των ζημιών που έγιναν στο οδικό δίκτυο Ζαγοράς - Χορευτού, από καιρικά φαινόμενα όχι πρόσφατα αλλά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018!

Κι αυτό γιατί στις 20/12/2023 η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αποτελείται από τους συμβούλους των παρατάξεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της «Πρωτοβουλίας» του νέου περιφερειάρχη, Δ. Κουρέτα, αποφάσισε τη χορήγηση της 6ης συνεχούς παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, μέχρι 18/5/2024.

Η μόνη διαφωνία ήταν του Τάσου Τσιαπλέ, εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία θεωρεί απαράδεκτη τέτοια καθυστέρηση για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, για το οποίο είχε υπογραφεί η σύμβαση στις 18/8/2020 και η προθεσμία περαίωσης του έργου ήταν 10 μήνες, δηλαδή μέχρι 18/6/2021.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας σημειώνει ότι «αυτές είναι οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το αστικό κράτος και οι εργολάβοι - μέσω των οποίων εκτελούνται όλα τα δημόσια έργα, εισπράττοντας μεγάλα κέρδη - όταν πρόκειται για έργα που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες και δη των κατοίκων ορεινών περιοχών. Γι' αυτό, μόνο η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να επιβάλει τη γρήγορη και σωστή εκτέλεση έργων και υποδομών που σχετίζονται με τις καθημερινές ανάγκες του λαού».

ΔΑΜΑΣΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Είδη πρώτης ανάγκης στις σεισμόπληκτες οικογένειες παρέδωσε η αγωνιστική δημοτική αρχή

Ο αγωνιστής δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής με το κλιμάκιο της δημοτικής αρχής και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στο πλευρό των σεισμοπαθών του Δαμασίου
Ο αγωνιστής δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής με το κλιμάκιο της δημοτικής αρχής και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στο πλευρό των σεισμοπαθών του Δαμασίου
Είδη πρώτης ανάγκης στις 50 σεισμόπληκτες οικογένειες του Δαμασίου, που εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ σχεδόν τρία χρόνια μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, παρέδωσε την Παρασκευή αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Τσικριτσή, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι πληγέντες βλέπουν να έχουν γκρεμιστεί οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούργιων σπιτιών», «πλήρη αποκατάσταση» των πληγέντων, και δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα κατασκευαστούν τα νέα τους σπίτια.

Η διανομή έγινε σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που απευθύνθηκε στους εργαζόμενους της πόλης για τη συλλογή των ειδών πρώτης ανάγκης, δείχνοντας έτσι για άλλη μια φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον λαό που δοκιμάζεται καθημερινά.

Η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής έγινε δεκτή μέσα σε θερμό κλίμα από τους σεισμόπληκτους, που βιώνουν την εγκατάλειψη από το κράτος, ενώ μαζί με τις ευχές για καλές γιορτές η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε ότι θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους, παλεύοντας μαζί τους για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους, για ουσιαστική αποκατάσταση και ανοικοδόμηση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σπιτιών.

Σε δηλώσεις του ο Στ. Τσικριτσής επεσήμανε ότι «η έκφραση της αλληλεγγύης αποτελεί βασικό όρο ώστε να μείνουν όρθιοι οι σεισμόπληκτοι, να καλλιεργηθεί η αξία της οργανωμένης, συλλογικής δράσης. Η πρωτοβουλία μας δεν έχει καμία σχέση με το "ενδιαφέρον" διαφόρων χορηγών και επιχειρήσεων που υποκαθιστούν την κρατική ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα κάνουν γαργάρα ότι η αντιλαϊκή πολιτική του "κόστους - οφέλους" για το κεφάλαιο συνθλίβει τις ανάγκες του λαού, αφήνοντάς τον απροστάτευτο πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή».

Η λαϊκή αλληλεγγύη γίνεται πράξη
Η λαϊκή αλληλεγγύη γίνεται πράξη
ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
130 πρόσφυγες έφτασαν με βάρκες στην εκπνοή του 2023

Συνολικά 130 πρόσφυγες έφτασαν στα νότια παράλια της Κρήτης στην εκπνοή του 2023. Το φαινόμενο το τελευταίο τρίμηνο βρίσκεται σε έξαρση, καθώς εκτιμάται ότι οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τις διελεύσεις των διακινητών. Συγκεκριμένα, μια ομάδα προσφύγων εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου στο Πάνω Μεραμπέλλο. Πρόκειται για Σύρους πρόσφυγες που βρέθηκαν να περιπλανώνται στην ευρύτερη περιοχή. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο γυναίκες και ένα ανήλικο κορίτσι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όλοι είναι καλά στην υγεία τους και προσωρινά φιλοξενούνται στην Παιδόπολη Νεάπολης, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ταυτοποίησης για να μετακινηθούν τις πρώτες μέρες του νέου έτους σε δομή φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκτιμάται ότι το σκάφος το οποίο τους μετέφερε, τους αποβίβασε στη διάρκεια της νύχτας στον κόλπο του Αγίου Αντωνίου, προερχόμενο πιθανότατα από την Τουρκία. Από το σημείο εκείνο η ομάδα των 33 ατόμων περιφερόταν στην περιοχή έως ότου εντοπίστηκε. Ακόμα 29 άτομα, τα οποία επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος και εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου να πλέουν 16,5 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, οι μετανάστες διασώθηκαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλα 70 άτομα, Αιγύπτιοι, Σύροι, Παλαιστίνιοι και Πακιστανοί, εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε παραλία της Γαύδου. Αρχικά μεταφέρθηκαν στα Σφακιά και εν συνεχεία στα Χανιά για τη διαδικασία της ταυτοποίησης.

ΛΑΡΙΣΑ
Διαμαρτυρία στην Εφορία ενάντια στον αποκλεισμό χιλιάδων πλημμυροπαθών από τις αποζημιώσεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των Επιτροπών Πλημμυροπαθών, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ΑΑΔΕ να πεταχτούν εκτός αποζημίωσης σχεδόν οι μισοί πλημμυροπαθείς.

Η σχετική απόφαση τους ανακοινώθηκε με ένα ενημερωτικό email, χωρίς να διευκρινίζονται επαρκώς οι λόγοι, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση και εγείροντας ερωτήματα για τη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για τους πλημμυροπαθείς.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκλείσει χιλιάδες πλημμυροπαθείς από τις αποζημιώσεις που έχει ανακοινώσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100% για όλους».

Αιχμάλωτοι μετανάστες σε άτυπο «ξενώνα»

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή της, παραμονή Πρωτοχρονιάς στον Αγιο Παντελεήμονα, 34χρονη γυναίκα από το Νεπάλ και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης, εκβίαση και αρπαγή. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε κατοικία λειτουργούσε υπό την επίβλεψή της άτυπος «ξενώνας» απόκρυψης μεταναστών και εκεί εντοπίστηκαν 7 ομοεθνείς της, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα με τη βοήθεια κυκλώματος και κρατήθηκαν στον άτυπο «ξενώνα» έως ότου αποπληρώσουν τα χρέη τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ
Υπό διερεύνηση δεκάδες ύποπτοι

Εξελίξεις φέρεται να σημειώνονται στην υπόθεση θανάτου του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη, μετά από τον βαρύτατο τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα που έριξαν χούλιγκανς έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση φαίνεται να έχουν «χαρτογραφήσει» την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση. Η δικογραφία που θα σχηματιστεί θα περιλαμβάνει πάνω από 30 άτομα, ενώ τρία από αυτά φέρονται ως οργανωτές της επίθεσης. Μετά τον θάνατο του αστυνομικού το κατηγορητήριο για τον καθέναν από αυτούς και ειδικά για τους πρωταίτιους, όπως είναι ο 18χρονος καθ' ομολογίαν δράστης, θα είναι βαρύτερο, αφού η κατηγορία μετατρέπεται σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας αποτέλεσαν και αποτελούν τα τεστ πυρίτιδας. Για αρκετούς η ποσότητα που ανιχνεύτηκε δείχνει ότι κρατούσαν είτε κροτίδες, είτε φωτοβολίδες, είτε κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό.

Παράλληλα, στο «στόχαστρο» έχουν μπει και συγκεκριμένοι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών, για τους οποίους εξετάζεται αν λειτούργησαν ως μέσο καλέσματος σε οπαδούς για την επίθεση. Την ίδια ώρα, υπό εξέταση βρίσκεται το δεύτερο αίτημα του 18χρονου συλληφθέντα να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ως προς το σκέλος εκείνο που είναι ακόμα ανοικτό στην αστυνομική προανάκριση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό. Ανάλογο αίτημα να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έχουν υποβάλει ακόμα τρία εμπλεκόμενα άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ