ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Νέα παρέμβαση για να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ»

Με σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», πραγματοποιήθηκε νέα παρέμβαση, το πρωί της Πέμπτης, στην κατασκευαστική εταιρεία «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ», στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, των Σωματείων Μετάλλου, Οικοδόμων, Χειριστών, Μισθωτών Τεχνικών, απαιτώντας να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι απολυμένοι. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία απέλυσε στις 20 Δεκέμβρη πρωτοπόρους εργαζόμενους, που μπήκαν μπροστά όλο το προηγούμενο διάστημα για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες.

Συνολικά η εταιρεία έχει απολύσει 12 εργαζόμενους από τον Οκτώβρη, προφασιζόμενη ότι η δουλειά έχει μειωθεί και επικαλούμενη «αναδουλειά». Ωστόσο το Σωματείο Μετάλλου επισημαίνει ότι «η εταιρεία "ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ" έχει σταθερή αύξηση τζίρου τα τελευταία χρόνια, αφού το 2020 ο τζίρος έφτασε τα 9,4 εκατ. ευρώ, το 2021 είχε αύξηση τζίρου 51%, φτάνοντας τα 14,2 εκατ. ευρώ και το 2022 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 11% αγγίζοντας τα 15,8 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως η εταιρεία "ΠΡΟΚΑΤ ΑΡΜΟΣ" το 2022 προχώρησε σε μια σειρά νέων επενδύσεων, ανοίγοντας νέο εργοστάσιο στο Κουμάνοβο της Β. Μακεδονίας και ανέλαβε το έργο του τμήματος Α της γραμμής του μετρό στην Αθήνα μαζί με άλλους δύο ομίλους, έργο κόστους 30 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική εταιρεία "ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ", προσπαθώντας να διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος της, παίρνει όλα τα "απαραίτητα" μέτρα για να μην μπει τίποτα εμπόδιο σε αυτήν την κατεύθυνση. Τέτοιο μέτρο είναι και όλες οι απολύσεις, αφού η εντατικοποίηση θα χτυπήσει "κόκκινο" και θα βγάζει περισσότερα κέρδη με λιγότερους εργαζόμενους».

Μια όμορφη παιδική γιορτή από το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας

Μέσα σε ένα πολύ ζεστό κλίμα, και με μεγάλο ενδιαφέρον και ζωντάνια από τα παιδιά αλλά και τους γονείς, πραγματοποιήθηκε η παιδική γιορτή του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας με τίτλο «Πολεμώντας τον Πόλεμο».

Η γιορτή ξεκίνησε με αφήγηση του παραμυθιού «Ο σπόρος της ειρήνης», ενώ ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά για την ειρήνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις των παιδιών στις ερωτήσεις «τι είναι ειρήνη» και «ξέρετε πού γίνεται πόλεμος;», δείχνοντας ότι γνωρίζουν για τους πολέμους στην Παλαιστίνη και στην Ουκρανία.

Ακολούθησαν ομαδικά παιχνίδια, που είχαν ως αφετηρία τις λέξεις «πόλεμος» και «ειρήνη». Στον χώρο λειτούργησε επίσης τραπέζι χειροτεχνιών, με αναμνηστικές κατασκευές που σχετίζονταν με το θέμα της γιορτής.

Τέλος, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Πρόσφυγες» και αμέσως μετά έγινε συζήτηση με τα παιδιά για τους πρόσφυγες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Φεύγοντας τα παιδιά πήραν ένα μικρό γλαστράκι με σπόρους φακής, για να φυτρώσει το μήνυμα της ειρήνης στο σπίτι τους.

Η γιορτή οργανώθηκε με τη συμβολή των εκπαιδευτικών Γιώργου Ρότζιου, Κατερίνας Ταούλα, Εύης Πινακούδη και Αννας Κοκοζίδου. Εικαστική βοήθεια δόθηκε από την Μίρκα Σταμένου, με το υπέροχο πανό που ζωγράφισε, ενώ την αφήγηση έκανε ο Γιώργος Κασαπίδης.

Πυροβολισμοί σε λύκειο στην Αϊόβα

Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αϊόβα σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο λύκειο Πέρι, όπου φέρεται να εισέβαλε ένοπλος, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Στο σχολείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που εκκένωσαν το κτίριο και ασθενοφόρα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών ήταν συγκεχυμένες. Αρκετοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ένας τουλάχιστον φέρεται να είναι σοβαρά τραυματισμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης φέρεται να αυτοκτόνησε και πιθανά ήταν ή υπήρξε μαθητής του λυκείου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλούνται αστυνομικές πηγές.


Στην Αθήνα η έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Στην Αθήνα, στον 7ο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας της έριξε «άγκυρα» η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Μια έκθεση με τη συμμετοχή και συνεργασία 75 καλλιτεχνών από χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Τσεχία, αλλά και από το μακρινό Μεξικό) που έχει ως θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών.

Η έκθεση παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα FireArt έως τις 21 Γενάρη στον χώρο T.A.F./The Art Foundation στο Μοναστηράκι.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, όπου ξεναγήθηκε στα έργα αλλά και παρακολούθησε τη διαδραστική performance «Το κουτί», η οποία πραγματεύεται τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.

Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε από την Χρύσα Κοφίνα και τον Γιάννη Πρώιο, μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας. Παρευρέθηκαν ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σε δήλωσή του από τον χώρο της έκθεσης ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια νέων καλλιτεχνών απ' όλα τα Βαλκάνια. Αυτή η καλλιτεχνική ομάδα "FireArt", που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βόρεια Ελλάδα, από καλλιτέχνες που μιλάνε για την αλληλεγγύη, τη φιλία, την ειρήνη, την ευημερία των λαών, ενάντια στους πολέμους, τις διώξεις, την προσφυγιά, τους κατατρεγμούς, "κάτω από τον ίδιο ουρανό".

RIZOSPASTIS

Είμαστε άνθρωποι, μπορούμε να ζήσουμε μονιασμένοι, ενωμένοι, μακριά απ' αυτούς που δολοφονούν παιδιά, σκοτώνουν τις ζωές μας, παίρνουν τις ζωές μας.

Την φιλοξενούμε αυτή τη φορά στην Αθήνα, σήμερα είναι τα εγκαίνιά της και θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι, Αθηναίοι, Αθηναίες, κάτοικοι της Αττικής, να έρθουν να την επισκεφθούν αυτό δεκαήμερο - δεκαπενθήμερο που θα είναι στην Αθήνα».

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη Τετάρτη με Κυριακή 3 μ.μ. - 11 μ.μ.

Συνέχιση της αποχής των δικηγόρων

Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε την Πέμπτη τη συνέχιση της αποχής στις ποινικές δίκες, στις δίκες συμφερόντων Δημοσίου, αναγκαστικής εκτέλεσης και διαταγές πληρωμής έως 19 Γενάρη. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 46-12. Η μειοψηφία πρότεινε καθολική αποχή από όλες τις δίκες και διαδικασίες. Οι δικηγόροι αντιδρούν όχι μόνο στη φορολογική επιβάρυνσή τους με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και στο νομοσχέδιο με τις αντιδραστικές αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και άλλα μέτρα. Η απόφαση αυτή θα τεθεί στην κρίση των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Προετοιμάζονται εργατικές κινητοποιήσεις

Εργατικά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου λαϊκιστή Προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι. Η Ενωση Κρατικών Υπαλλήλων έχει ανακοινώσει κινητοποίηση - στάση εργασίας για τις 15 Γενάρη ενάντια στις μαζικές απολύσεις που ήδη ξεπερνάνε τις 1.300. Επίσης, επιχειρούν να ακυρώσουν το λεγόμενο «διάταγμα έκτακτης ανάγκης» του Μιλέι με προσφυγή στο Εθνικό Επιμελητήριο Εργασίας, το οποίο αποφάσισε προς το παρόν να παγώσει τις διατάξεις που αφορούν στα εργασιακά, με το ασφαλιστικό μέτρο της αναστολής και θέτει το ζήτημα του διαλόγου για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Ταυτόχρονα, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Αργεντινής προγραμματίζει για τις 24 Ιούνη γενική πανεθνική απεργία ενάντια στο συνολικό αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει υποτίμηση του νομίσματος, αυξήσεις στις τιμές προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, καυσίμων, πολλές περικοπές, καταργήσεις επιδομάτων, ιδιωτικοποιήσεις και ένταση της καταστολής, με το γνωστό διάταγμα της απαγόρευσης συγκεντρώσεων που κλείνουν δρόμους. Επιπλέον οι διαδηλωτές θα πληρώνουν το κόστος για τη χρήση των δυνάμεων καταστολής που θα τους αντιμετωπίζουν. Ηδη, στην πράξη, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι έχουν σπάσει τις απαγορεύσεις με μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Πάντως, ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος ότι ακόμα και αν δεν καταφέρει να περάσει τα μέτρα από το Κοινοβούλιο, να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο η αντίθεση στην πολιτική του Μιλέι, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, είναι της τάξης του 55,5%, παρότι είναι πρόσφατα εκλεγμένος, «πατώντας» στο κύμα της λαϊκής οργής για την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, σοσιαλδημοκρατικών και νεοφιλελεύθερων.

Την Παρασκευή 5/1 η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε σύσκεψη την Παρασκευή 5 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, Αθήνα) καλεί η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ, για την κλιμάκωση του αγώνα για την προστασία των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων από τις επιπτώσεις του σμπαραλιάσματος του δημόσιου συστήματος Υγείας και της προώθησης του «νέου ΕΣΥ» της εμπορευματοποίησης.

Παράλληλα, και με αφορμή την πρόσφατη έξωση της οικογένειας ΑμεΑ στα Πετράλωνα, καλεί «κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με πλειστηριασμούς στο σπίτι του ή κινδυνεύει να του κοπεί το ρεύμα, το επίδομα ή η σύνταξη από τα ΚΕΠΑ, ή αδυνατεί να κάνει τις θεραπείες του, να απευθύνεται στη ΣΕΑΑΝ και στα μέλη του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων» (τηλ. επικοινωνίας 2105221411, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 έως 16.00, και στα κινητά 6972.510.719, 6977.325.257 και 6988.043.457).

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω Zoom από το link: us02web.zoom.us/j/88348621377?pwd=N0xINHNadXhOa1VhU2NQYW85ZG81dz09



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ