ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Νοσοκομεία ξανά στο «κόκκινο» και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του λαού

Αλλοι 57 νεκροί σε μία βδομάδα, 600 σε ένα τρίμηνο, αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις | «Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» στο άνοιγμα των σχολείων, στους γονείς το κόστος για τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά

Eurokinissi

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την πανδημία, ο λαός είναι ξανά «στο ίδιο έργο θεατής», με τη νέα έξαρση της COVID-19, που σε συνδυασμό με τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις βρίσκει τα νοσοκομεία σε όλο και χειρότερη κατάσταση: Υποστελεχωμένα, με το λιγοστό προσωπικό, γονατισμένο από τα 4 χρόνια, να δίνει μια άνιση μάχη διαρκείας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, και με την κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και τώρα να πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, επανεμφανίζονται φαινόμενα από την ...προϊστορία των συστημάτων Υγείας, που έφεραν εκατοντάδες θανάτους μέσα στην πανδημία, όπως το να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ, να λειτουργούν ΜΕΘ με ελάχιστο προσωπικό, να μετακινούνται οι γιατροί από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μπας και μπαλωθούν όπως - όπως τα κενά.

Τα στοιχεία για τη νέα έξαρση είναι εφιαλτικά, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η κορύφωση έρχεται τις επόμενες βδομάδες, και με τα σχολεία να ανοίγουν με τα γνωστά «πρωτόκολλα» της υπερμετάδοσης.

Εκατοντάδες θάνατοι, ραγδαία αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με COVID το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στη λίστα έρχονται να προστεθούν επιπλέον 57 νεκροί από την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης (25 - 31 Δεκέμβρη). Οπως δείχνει η έκθεση, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων COVID παρουσίασε σημαντική αύξηση. Κατά 44% αυξήθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 1.818 (μ.ο. 1.259), και ήταν ο υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη βδομάδα του 2022 (1.519)!

Να σημειωθεί ό,τι μέσα σε ένα 24ωρο (την περασμένη Τετάρτη) οι εισαγωγές ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία κατέγραψαν αύξηση 52%, καθώς πραγματοποιήθηκαν 309 εισαγωγές, από 172 την 1/1 και 262 στις 2/1, με 1.392 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των νέων διασωληνώσεων, που έφτασαν τις 31 (από 24). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν: Ιωάννινα (+116%), Θεσσαλονίκη (+60%), Αττική (+56%), Ηράκλειο (+31%) και οριακά σε Χανιά (+18%) και Πάτρα (+13%).

Οσο για τη γρίπη, το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, ενώ 8 νέα σοβαρά κρούσματα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Δραματική η κατάσταση στα παιδιατρικά, με «ατομική ευθύνη» το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα

Ηδη στα ελάχιστα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο τις τελευταίες βδομάδες, αφού σε κάθε εφημερία φτάνουν εκατοντάδες παιδιά με τους γονείς τους και η αναμονή ξεπερνά πλέον τις 8 ώρες.

Σε αυτό το φόντο ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 8 Γενάρη και οι ειδικοί εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς τις επόμενες βδομάδες αναμένεται κορύφωση των εποχικών ιώσεων και του κορονοϊού. Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι αναμενόμενα, όπως κάθε χειμώνα, ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, να παραμένουν υποστελεχωμένα και να φρακάρουν με την παραμικρή συρροή κρουσμάτων, λόγω της απουσίας ενός οργανωμένου δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.

Η ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Και σ' αυτήν την περίπτωση τα μέτρα από το υπουργείο Υγείας αφορούν συστάσεις για ...ανοιχτά παράθυρα και αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ατόμων (ενώ οι αίθουσες διδασκαλίας μετρούν 25 μαθητές), τακτικό πλύσιμο χεριών και φτάρνισμα στον αγκώνα. Η ευθύνη του κράτους για την ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία μετακυλίεται αποκλειστικά σε γονείς οι οποίοι θα πρέπει να στήνονται στις ουρές των φαρμακείων, να εξασφαλίζουν τεστ αυτοδιάγνωσης από την τσέπη τους, αλλά και να πληρώνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά, που ήδη «τρίβουν τα χέρια» τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν απουσίες σε περίπτωση κρούσματος κ.ο.κ.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει αυτές τις μέρες εγκύκλιο για τις απουσίες των μαθητών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ίδια με την περσινή. Την ερχόμενη βδομάδα στο myschool οι απουσίες των μαθητών θα αποτυπώσουν ένα σημαντικό τμήμα της έξαρσης των ιώσεων, ενώ το μπαλάκι της ευθύνης πετιέται και πάλι στους γονείς, να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού ή γρίπης, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η παρακολούθησή τους από γιατρό.

Ελάχιστοι οι νοσηλευτές, ξανά διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ!

Μια χαρακτηριστική εικόνα για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτή που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας, που την Πέμπτη πραγματοποίησαν και αγωνιστική παρέμβαση, αφού «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», με τον Σύλλογό τους να δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης, την εξάντληση του λιγοστού προσωπικού και την επιτακτική ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννα Ιωάννου, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και άλλων ιώσεων το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς ήρθε να προστεθεί στην ήδη προβληματική εικόνα που επικρατεί εξαιτίας των μεγάλων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως κατήγγειλε μάλιστα ο γραμματέας του Συλλόγου, Παναγιώτης Τζουβάρας, στην κλινική COVID-19 υπάρχουν μόλις 2 νοσηλευτές για συνολικά 22 ασθενείς, ενώ για αρκετά διαστήματα δεν υπάρχει καν γιατρός! Ανέφερε επίσης ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ οι οποίοι περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης και των δυνατοτήτων του.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων κατήγγειλε ότι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση, η διοίκηση του νοσοκομείου και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ συνεχίζουν την επικίνδυνη τακτική των μετακινήσεων και των «μπαλωμάτων» από κλινική σε κλινική προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, καθώς και ότι η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζει επέκταση ΜΕΘ αλλά χωρίς να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να την καλύψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας τόνισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την αγωνιστική του δράση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό στην κλινική COVID, σε ΤΕΠ και ΤΕΠ COVID «εδώ και τώρα», καθώς επίσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών.

Στο πλευρό του Συλλόγου και των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκκληση για αίμα λόγω της έξαρσης των ιώσεων

Εκκληση «σε όλους τους συμπολίτες μας που μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους - δώρο ζωής για εμάς» και να προσέλθουν στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθημερινά από τις 9.00 έως τις 13.30 καθώς και Σαββατοκύριακο τις ίδιες ώρες (τηλ. 210.7452.036) ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Οπως σημειώνει, τη δεδομένη χρονική περίοδο οι ελλείψεις αίματος οφείλονται στις διακοπές των εορτών τόσο των αιμοδοτών όσο και του ελλιπούς προσωπικού των νοσοκομείων, στην μη ύπαρξη αποθεμάτων αίματος από το ΕΚΕΑ, αλλά και στην έξαρση των ιώσεων (COVID-19, γρίπη) οι οποίες θα κορυφωθούν το προσεχές χρονικό διάσημα, καθιστώντας γενικευμένες τις ελλείψεις αίματος που ήδη αρχίζουν και σε άλλα νοσοκομεία ιδιαίτερα της Αττικής.

«Οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο, για άλλη μια φορά, καλούνται να επωμιστούν τις συνέπειες για την υγεία τους (σωματικές και ψυχικές) ενός άναρχου Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας με την αναβολή της μετάγγισής τους, την υπομετάγγισή τους, την ομηρία τους στα νοσοκομεία από τη συχνότερη προσέλευση, που αυξάνει και τον κίνδυνο λοιμώξεων και την αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης αιμοδοτών καθώς η έλλειψη Κεντρικής Διαχείρισης και δημιουργίας Αποθεμάτων Αίματος θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά το μέγεθος των ελλείψεων αίματος, αν όχι να τις εξαλείψει λόγω των φαινομένων της εποχικότητας.

Διαχρονικά, οι αναβολές των μεταγγίσεων ή οι υπομεταγγίσεις των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αποτελούν τη "λύση" στις ελλείψεις αίματος, για τον εφησυχασμό των συνειδήσεων, ένα φυσικό δηλαδή επακόλουθο των εποχικών φαινομένων (καλοκαίρι, εορτές, ιώσεις, καιρικά φαινόμενα) που όμως καταδεικνύει την ανεπάρκεια του Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, η πάγια τακτική, ανεξαρτήτως εποχής, χρόνια τώρα των ασθενών ομάδων Α, Β και 0, Rhesus αρνητικό (-) στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι είτε η αναβολή της μετάγγισης είτε η υπομετάγγιση, αφού ούτε το ΕΚΕΑ μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά», καταγγέλλει ο Σύλλογος.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Στις 14 Γενάρη η νέα κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Κοινό κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης απευθύνουν σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, μπροστά στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) καλούν τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες στην Υγεία, την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία σε όλους τους κλάδους, Σωματεία των συνταξιούχων και φορείς του μαθητικού, φοιτητικού και γονεϊκού κινήματος να προσυπογράψουν το κοινό τους κείμενο.

Την Κυριακή 14 Γενάρη οργανώνουν κινητοποίηση με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Θησείο» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ