ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ «πασπαλισμένων» με κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους

«Δεν υποστηρίζουμε κατάπαυση του πυρός», ξεκαθαρίζει η Ουάσιγκτον

Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο
Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο
Με τις ΗΠΑ να κάνουν πλάτες στο Ισραήλ για τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας ότι τάσσονται ενάντια στην κατάπαυση του πυρός, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, συνέχισε τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, προωθώντας τα συμφέροντα και τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή και «πασπαλίζοντάς» τα προκλητικά με «ανησυχίες» για «το τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι στη Γάζα», το οποίο χαρακτήρισε «υπερβολικά υψηλό»...

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ξεκαθάριζε στη μια μεριά του Ατλαντικού, ξανά, ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με την άποψή μας ότι δεν υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «αυτό δεν ωφελεί κανέναν εκτός από τη Χαμάς» και είπε ότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις».

Με μέλημα την διασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ και των σχέσεών τους με τις αραβικές και άλλες χώρες της περιοχής, ο Μπλίνκεν σε δηλώσεις του προχθές βράδυ από το Ισραήλ, πριν τη χθεσινή του επίσκεψη στη Ραμάλα, κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει να παίρνει μέτρα που υπονομεύουν τη δυνατότητα των Παλαιστινίων να κυβερνήσουν» τις περιοχές τους, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και η συμφωνία του Ισραήλ σε μια «σαφή οδό για την πραγμάτωση των παλαιστινιακών πολιτικών δικαιωμάτων και ένα παλαιστινιακό κράτος». Ακόμα, έκανε λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ισραήλ για μια «αποστολή αξιολόγησης» από τον ΟΗΕ, ως πρώτο βήμα για να εξεταστεί πότε θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, προσθέτοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν «εν μία νυκτί»...

Χθες, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μ. Μίλερ, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πραγματοποίηση «απτών βημάτων (...) προς την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ». Οι ΗΠΑ βέβαια στηρίζουν πολύμορφα το κατοχικό κράτος, ενώ και όλα τα σχετικά σχέδια που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν οδηγούν πρακτικά σε διαιώνιση της κατοχής, με μια καρικατούρα «παλαιστινιακού κράτους», πλήρως εξαρτώμενου από το Ισραήλ.

Κατά τα άλλα, σχολιάζοντας το ισραηλινό μπλοκάρισμα στην απόδοση εσόδων φόρων που ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή, ο Μπλίνκεν στάθηκε στη «θέση των ΗΠΑ για να συγκεντρώνονται τα φορολογικά έσοδα των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και να παραδίδονται στην Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες».

Αναφέρθηκε επίσης στις... προσπάθειες των ΗΠΑ να αντιμετωπιστεί η «εξτρεμιστική βία» στην Δυτική Οχθη (για την οποία διαπίστωσε... «αυξημένη αστάθεια»), χωρίς να πει κουβέντα το μπαράζ δολοφονικών επιδρομών και τις χιλιάδες συλλήψεις από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Ζήτησε δε «διοικητικές μεταρρυθμίσεις» από την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες υποστήριξε ότι «θα είναι επωφελείς για τον παλαιστινιακό λαό».

Από τη μεριά του, ο Μ. Αμπάς τόνισε πως η Γάζα είναι κρίσιμης σημασίας για τις ελπίδες των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος και πως δεν θα πρέπει να αποκοπεί ως αποτέλεσμα του πολέμου από το Ισραήλ. Υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν από τη Γάζα ή την Δυτική Οχθη και ζήτησε «σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινή κατοχή της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, που επιτυγχάνει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους».

Στο μεταξύ, το Sky News Arabia μετέδωσε ότι η συζήτηση Μπλίνκεν - Αμπάς είχε αρκετές στιγμές έντασης, με την αμερικανική πλευρά να επιμένει στην ανάγκη «για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και των υπηρεσιών ασφαλείας της» και την παλαιστινιακή να απαντά η Ουάσινγκτον πρέπει να «μεταρρυθμίσει την πολιτική της για το Παλαιστινιακό».

Μετά τη Ραμάλα ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Μπαχρέιν, εστιάζοντας στις επαφές του στην «επόμενη μέρα» στην περιοχή.

Μίλησε για «προσπάθειες που οι χώρες γύρω από την περιοχή είναι ξεκάθαρα έτοιμες να κάνουν... για να φέρουν τις χώρες μαζί για να ενσωματώσουν την περιοχή», προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί με τρόπο που «παρέχει την ασφάλεια του Ισραήλ και παρέχει επίσης ένα μονοπάτι στους Παλαιστίνιους για ένα δικό τους κράτος».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς συμφώνησε «να προχωρήσει και να συμμετάσχει σε ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες» και ότι είναι έτοιμος να «μεταρρυθμίσει» την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να μπορέσει να πάρει τον έλεγχο μιας ενωμένης Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Διαμαρτυρίες στη Ραμάλα

Καταδικάζοντας το ρόλο των ΗΠΑ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ραμάλα, με πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε τη γενοκτονία», «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Μπλίνκεν Εξω!».

Μιλώντας σε ΜΜΕ, συγκεντρωμένοι τόνισαν πως «οι Παλαιστίνιοι είναι εξαιρετικά θυμωμένοι με τη συνενοχή της Αμερικής με το Ισραήλ σε αυτή τη γενοκτονία στη Γάζα. Δεν πρέπει να καλωσορίζουμε κανέναν εκπρόσωπο των ΗΠΑ, ειδικά τον Μπλίνκεν, γιατί είναι μέρος της σφαγής του λαού μας».

Υπογράμμιζαν δε: «Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά είναι σωρευτικά, δεν ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για πολυετή κατοχή, χρόνια αδικία εναντίον των Παλαιστινίων που κορυφώθηκε με αυτές τις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες».

Διεθνές Δικαστήριο: Ξεκινά η εκδίκαση της προσφυγής της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

Το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε νέα παρέμβαση, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τη «συλλογική τιμωρία» κατά των αμάχων στη Γάζα και ζητώντας μια «ολοκληρωμένη και άμεση κατάπαυση του πυρός». Καλεί ακόμα τα «συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση» να εφαρμόσουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Προχτές, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Petra De Sutter, ανέφερε ότι «πρέπει να δράσουμε ενάντια στην απειλή για γενοκτονία», και κάλεσε την κυβέρνηση του Βελγίου «να αναλάβει δράση στο Διεθνές Δικαστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής».


ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΚ
Συνέχεια στις συγκρούσεις

Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης της σύγκρουσης

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης και επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους την Τρίτη στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Υεμένης, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM). Σημειώνει δε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης.

Οι ΗΠΑ ίδρυσαν τον Δεκέμβρη τον διεθνή ναυτικό συνασπισμό για την υπεράσπιση των συμφερόντων της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών και ναυτικών πυραύλων και drones, στοχεύοντας ένα αμερικανικό πλοίο που παρείχε υποστήριξη στη σιωνιστική οντότητα», δήλωσε εκπρόσωπος των Χούθι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιχείρηση «αντίποινα στην κακόβουλη επίθεση» στα πλοία των Χούθι από τις δυνάμεις των ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή και τόνισε ότι θα απαντήσουν σε όλες τις εχθρικές απειλές εναντίον τους καθώς και τα αντίποινα για τη σφαγή στην Παλαιστίνη.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτιζε για χτες ψηφοφορία για ένα ψήφισμα των ΗΠΑ που καταδικάζει τις επιθέσεις Χούθι και απαιτεί να σταματήσουν άμεσα.

Μιλώντας από το Μπαχρέιν, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι αντιπροσωπεύουν μια «σαφή απειλή» για τα έθνη του κόσμου και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για να την αποτρέψει. Ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις «έχουν αντίκτυπο στην πραγματική ζωή στους ανθρώπους» με τις αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν στο στρατιωτικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κφαρ Τσούμπα στον νότιο Λίβανο το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν επίσης χτες σε στρατιωτικό κτίριο στην περιοχή Nakoura και το βράδυ της Τρίτης κατέστρεψαν ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στην περιοχή Khiam ως απάντηση στα πυρά προς το Ισραήλ.

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να σκεφτεί εάν είναι «η μπροστινή ασπίδα του Ιράν». «Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει, θα ενεργήσουμε στον νότιο Λίβανο όπως ενεργούμε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για τον Λίβανο - είναι υπόσχεση στους κατοίκους του βορρά», είπε.

Το Ιράκ επαναφέρει την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ

Το Ιράκ θέλει μια «γρήγορη και ομαλή, έπειτα από διαπραγματεύσεις», έξοδο των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφός του, αλλά δεν έχει θέσει προθεσμία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους αποσταθεροποιητική εν μέσω του περιφερειακού αντίκτυπου από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Μακρόχρονες εκκλήσεις από κυρίως σιιτικές παρατάξεις, για την αποχώρηση του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού, έχουν ενταθεί έπειτα από μια σειρά πληγμάτων των ΗΠΑ σε συνδεόμενες με το Ιράν οργανώσεις μαχητών, που αποτελούν επίσης τμήμα των επίσημων δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Δεκάδες επιθέσεις με drone και πυραύλους έχουν σημειωθεί σε δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την εκστρατεία στη Γάζα.

«Χρειάζεται να αναδιοργανώσουμε αυτή τη σχέση έτσι ώστε να μην είναι στόχος ή δικαιολογία για οποιοδήποτε μέρος, εσωτερικό ή εξωτερικό, να ανακατευθεί με την ασφάλεια στο Ιράκ και την περιοχή», δήλωσε ο Σουντάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στη Βαγδάτη χτες, Τρίτη.

Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν έχει σχέδια για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Ιράκ με πρόσκληση της κυβέρνησης.

Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον ΟΠΕΚ, είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας γενοκτονία τους μαζικούς σκοτωμούς και τον εκτοπισμό Παλαιστινίων αμάχων.

Επίσης ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα ανέφερε την Παρασκευή πως τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την τελική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, η οποία θα καθιστούσε επίσης μη βιώσιμη την παρουσία τους στη βορειοανατολική Συρία.

Η Γερμανία ενέκρινε παράδοση πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Σε μια κίνηση που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των οξυμένων ανταγωνισμών, η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 150 πυραύλων αέρος - αέρος IRIS-T στη Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνοντας τις εξαγωγές όπλων στο βασίλειο που απαγορεύτηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Οι πύραυλοι IRIS-T, που παράγονται από τη γερμανική εταιρεία όπλων Diehl, εκτοξεύονται από τα αεροσκάφη Eurofighter της Σαουδικής Αραβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ