Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΚ
Συνέχεια στις συγκρούσεις

Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης της σύγκρουσης

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης και επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους την Τρίτη στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Υεμένης, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM). Σημειώνει δε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης.

Οι ΗΠΑ ίδρυσαν τον Δεκέμβρη τον διεθνή ναυτικό συνασπισμό για την υπεράσπιση των συμφερόντων της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών και ναυτικών πυραύλων και drones, στοχεύοντας ένα αμερικανικό πλοίο που παρείχε υποστήριξη στη σιωνιστική οντότητα», δήλωσε εκπρόσωπος των Χούθι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιχείρηση «αντίποινα στην κακόβουλη επίθεση» στα πλοία των Χούθι από τις δυνάμεις των ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή και τόνισε ότι θα απαντήσουν σε όλες τις εχθρικές απειλές εναντίον τους καθώς και τα αντίποινα για τη σφαγή στην Παλαιστίνη.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτιζε για χτες ψηφοφορία για ένα ψήφισμα των ΗΠΑ που καταδικάζει τις επιθέσεις Χούθι και απαιτεί να σταματήσουν άμεσα.

Μιλώντας από το Μπαχρέιν, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι αντιπροσωπεύουν μια «σαφή απειλή» για τα έθνη του κόσμου και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για να την αποτρέψει. Ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις «έχουν αντίκτυπο στην πραγματική ζωή στους ανθρώπους» με τις αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν στο στρατιωτικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κφαρ Τσούμπα στον νότιο Λίβανο το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν επίσης χτες σε στρατιωτικό κτίριο στην περιοχή Nakoura και το βράδυ της Τρίτης κατέστρεψαν ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στην περιοχή Khiam ως απάντηση στα πυρά προς το Ισραήλ.

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να σκεφτεί εάν είναι «η μπροστινή ασπίδα του Ιράν». «Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει, θα ενεργήσουμε στον νότιο Λίβανο όπως ενεργούμε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για τον Λίβανο - είναι υπόσχεση στους κατοίκους του βορρά», είπε.

Το Ιράκ επαναφέρει την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ

Το Ιράκ θέλει μια «γρήγορη και ομαλή, έπειτα από διαπραγματεύσεις», έξοδο των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφός του, αλλά δεν έχει θέσει προθεσμία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους αποσταθεροποιητική εν μέσω του περιφερειακού αντίκτυπου από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Μακρόχρονες εκκλήσεις από κυρίως σιιτικές παρατάξεις, για την αποχώρηση του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού, έχουν ενταθεί έπειτα από μια σειρά πληγμάτων των ΗΠΑ σε συνδεόμενες με το Ιράν οργανώσεις μαχητών, που αποτελούν επίσης τμήμα των επίσημων δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Δεκάδες επιθέσεις με drone και πυραύλους έχουν σημειωθεί σε δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την εκστρατεία στη Γάζα.

«Χρειάζεται να αναδιοργανώσουμε αυτή τη σχέση έτσι ώστε να μην είναι στόχος ή δικαιολογία για οποιοδήποτε μέρος, εσωτερικό ή εξωτερικό, να ανακατευθεί με την ασφάλεια στο Ιράκ και την περιοχή», δήλωσε ο Σουντάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στη Βαγδάτη χτες, Τρίτη.

Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν έχει σχέδια για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Ιράκ με πρόσκληση της κυβέρνησης.

Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον ΟΠΕΚ, είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας γενοκτονία τους μαζικούς σκοτωμούς και τον εκτοπισμό Παλαιστινίων αμάχων.

Επίσης ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα ανέφερε την Παρασκευή πως τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την τελική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, η οποία θα καθιστούσε επίσης μη βιώσιμη την παρουσία τους στη βορειοανατολική Συρία.

Η Γερμανία ενέκρινε παράδοση πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Σε μια κίνηση που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των οξυμένων ανταγωνισμών, η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 150 πυραύλων αέρος - αέρος IRIS-T στη Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνοντας τις εξαγωγές όπλων στο βασίλειο που απαγορεύτηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Οι πύραυλοι IRIS-T, που παράγονται από τη γερμανική εταιρεία όπλων Diehl, εκτοξεύονται από τα αεροσκάφη Eurofighter της Σαουδικής Αραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ