Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς τη χειρότερη 5ετία των τελευταίων 30 χρόνων

Για «χαμένη δεκαετία» μιλάει η Παγκόσμια Τράπεζα «χωρίς μια μείζονα διόρθωση πορείας»

Σε τροχιά για τη χειρότερη 5ετή ανάπτυξη των τελευταίων 30 χρόνων βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προειδοποιεί για κίνδυνο «χαμένης δεκαετίας».

Στην έκθεσή της για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», που δημοσιεύθηκε χτες, ο οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024, υποχωρώντας στο 2,4% από 2,6% το 2023. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 2,7% το 2025, αν και η επιτάχυνση κατά την πενταετία θα παραμείνει σχεδόν κατά 0,75% κάτω από τον μέσο ρυθμό της δεκαετίας του 2010.

Οπως σημειώνει, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα παρουσιάσουν νέες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις οδηγώντας τις περισσότερες οικονομίες να αναπτυχθούν πιο αργά το 2024 και το 2025 σε σχέση με τους ρυθμούς της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ προειδοποιεί ότι χωρίς μια «μείζονα διόρθωση πορείας», η δεκαετία του 2020 θα χαρακτηριστεί «μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών».

Σε περιφερειακή βάση, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να αποδυναμωθεί περισσότερο στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Κεντρική Ασία και την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού - κυρίως λόγω της βραδύτερης επέκτασης στην Κίνα. Μικρή βελτίωση προβλέπεται για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, από χαμηλή εκκινητήρια βάση, ενώ αναμένεται πιο έντονη άνοδος στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να πληγούν περισσότερο σε μεσοπρόθεσμη βάση, με ανάπτυξη μόλις κατά 3,9% το 2024, περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας καθώς το υποτονικό παγκόσμιο εμπόριο και οι σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη.

Ενώ σημειώνεται πως «για να πυροδοτήσουν άνθιση, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα πακέτα πολιτικής για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και νομισματικών τους πλαισίων, την επέκταση των διασυνοριακών εμπορικών και χρηματοοικονομικών ροών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ