Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχές μακελειό με νέες επιθέσεις σε καταυλισμούς, ασθενοφόρα, εκτοπισμένους και υποδομές

«Η ασφάλεια στη Γάζα θα παραμείνει στα δικά μας χέρια», δηλώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας διαιώνιση της κατοχής

Copyright 2024 The Associated

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χτες, για 96η μέρα, οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας για άλλη μια μέρα εκατοντάδες νέα θύματα στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 147 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 243 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ από τις 7 Οκτώβρη οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 23.357 Παλαιστίνιους, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, οι δε τραυματίες είναι τουλάχιστον 59.410.

Για άλλη μια μέρα, ο κατοχικός στρατός σφυροκόπησε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στην περιοχή Sheikh Ajlin, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, σε εκτάσεις των πόλεων Ράφα και Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, με θύματα κυρίως μεταξύ των εκτοπισμένων αμάχων, στους προσφυγικούς καταυλισμούς Al-Bureij and Al-Maghazi στην κεντρική Γάζα, στον πολύπαθο καταυλισμό Τζαμπαλία στη βόρεια Γάζα κ.α.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι ακριβώς δίπλα από το Νοσοκομείο Αλ Ακσα στο Deir el-Balah, το βασικό νοσοκομείο που εξακολουθεί να λειτουργεί στην κεντρική Γάζα, σε μια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήριζε «ασφαλή»...

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές της Γάζας, από την επίθεση υπήρξαν συνολικά 40 νεκροί και τραυματίες, ενώ ιατρικές πηγές που επικαλείται το δίκτυο «Al Jazeera» αναφέρουν ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε ότι το σπίτι που χτυπήθηκε φιλοξενούσε εκτοπισμένους, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι ο δημοσιογράφος Ahmed Badir. Οι θάνατοι Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα φτάνουν τους 113.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι 4 μέλη πληρώματος ασθενοφόρου σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση στο ασθενοφόρο τους στη λεωφόρο Σαλαχ αλ-Ντιν, στην είσοδο του Deir el-Balah. Τη δολοφονία των υγειονομικών κατήγγειλε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη.

Στο στόχαστρο οι κρίσιμες υποδομές - «Μπλόκο» στη διανομή βοήθειας

Παράλληλα, οι ισραηλινές επιθέσεις ισοπεδώνουν συστηματικά όλες τις κρίσιμες υποδομές στη Γάζα, ενώ εμποδίζουν τη διανομή ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που αφήνει το Ισραήλ να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οπως μεταδίδει το «Al Jazeera», ισραηλινή επίθεση έπληξε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Bureij στην κεντρική Γάζα. Το εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες και προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές στις 4 μεγάλες γεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την παροχή ρεύματος στη Γάζα.

Πρόκειται για μια επίθεση που θα στερήσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα για τους κατοίκους της Γάζας, σε συνδυασμό με το μπαράζ ισραηλινών χτυπημάτων σε άλλες αντίστοιχες υποδομές, όπως και τον αποκλεισμό της εισαγωγής καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει άλλη μία ακόμα σχεδιασμένη αποστολή ιατρικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι αυτή ήταν η 6η αποστολή βοήθειας στη βόρεια Γάζα που ακυρώνεται, εξαιτίας μη έγκρισης ή μη παροχής εγγυήσεων ασφάλειας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Οι έντονοι βομβαρδισμοί, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η έλλειψη καυσίμων και οι διακοπτόμενες επικοινωνίες καθιστούν αδύνατο για τον ΠΟΥ και τους εταίρους μας να προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη», τόνισε, καλώντας το Ισραήλ «να εγκρίνει τα αιτήματα από τον ΠΟΥ και άλλους εταίρους για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας».

Απάνθρωπα βασανιστήρια σε συλληφθέντες από τις κατοχικές δυνάμεις

Στο μεταξύ, μια ακόμα καταγγελία για τα βασανιστήρια των κατοχικών δυνάμεων και την απάνθρωπη μεταχείριση σε συλληφθέντες στη Γάζα έρχεται από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ντία αλ Καχλούτ, η αποφυλάκιση του οποίου ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού ιστότοπου «The New Arab», με έδρα το Λονδίνο, ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες Παλαιστίνιους οι οποίοι συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη βόρεια Γάζα τον Δεκέμβρη.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν τότε από ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα και έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο αλ Καχλούτ μαζί με τους συγκρατούμενούς του εικονίζονταν να κρατούνται φορώντας μόνο εσώρουχα, με δεμένα μάτια, φρουρούμενοι από στρατιώτες του κατοχικού στρατού.

Ο 37χρονος δημοσιογράφος, μετά την αποφυλάκισή του, κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), μετά τη σύλληψή του κρατήθηκε για σύντομο διάστημα στη φυλακή Εσέλ, στο νότιο Ισραήλ, όπου υπέστη βασανιστήρια.

Από τις 7 Οκτώβρη έχουν συλληφθεί 38 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων 31 παραμένουν υπό κράτηση, τονίζει η RSF και καλεί να απελευθερωθούν αμέσως.

Νέες ανακοινώσεις για μακρόχρονο πόλεμο και διαιώνιση της κατοχής

Στο Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του «στενού» πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ισχυρίστηκε ότι «πολλά» από τα τάγματα της Χαμάς «έχουν εξαρθρωθεί», προσθέτοντας ότι «ο λαός της Γάζας δεν κυβερνάται από τη Χαμάς».

Προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση του μακελειού, ο Γκαντζ δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί αν σταματήσουμε τώρα η Χαμάς θα ξαναπάρει τον έλεγχο».

«Η δραστηριότητα στη Γάζα θα συνεχιστεί για πολύ καιρό», πρόσθεσε, ενώ προδιαγράφοντας τη διαιώνιση και παραπέρα σκλήρυνση της ισραηλινής κατοχής, δήλωσε ότι «η ασφάλεια στη Γάζα θα παραμείνει στα δικά μας χέρια».

Παρά τη «θριαμβευτική εικόνα» που παρουσιάζει η ισραηλινή κυβέρνηση, οι απώλειες του ισραηλινού στρατού αυξάνονται συνεχώς. Χτες ανακοινώθηκαν ο θάνατος, στη Γάζα, άλλου ενός Ισραηλινού στρατιώτη, έποικου στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και ο τραυματισμός 17 Ισραηλινών στρατιωτών, από τους οποίους οι 11 τραυματίστηκαν εντός της Λωρίδας της Γάζας. Αρκετά ΜΜΕ και αναλυτές θεωρούν υποτιμημένους τους αριθμούς που ανακοινώνει επίσημα ο ισραηλινός στρατός.

Από την πλευρά τους, οι ταξιαρχίες Al-Quds, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους επιτέθηκαν με βλήματα όλμων εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην περιοχή Al-Mahatta στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, καθώς και στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες σε έκθεση του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές (2024-08-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη (2024-07-04 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας (2024-05-22 00:00:00.0)
Νέα αποτρόπαιη σφαγή από το Ισραήλ τη μέρα που οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 30.000 (2024-03-01 00:00:00.0)
Επέκταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, επίθεση σε όλη τη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ (2023-11-28 00:00:00.0)
Νέα σοβαρή ανάφλεξη στο έδαφος του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης (2023-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ