Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνεται το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Νέο πολύνεκρο ισραηλινό χτύπημα εναντίον αμάχων σε δήθεν «ασφαλή ζώνη»

Νέοι θάνατοι και συντρίμμια από τη χθεσινή ισραηλινή επιδρομή στην Χαν Γιούνις

Copyright 2024 The Associated

Νέοι θάνατοι και συντρίμμια από τη χθεσινή ισραηλινή επιδρομή στην Χαν Γιούνις
Με δολοφονικές επιδρομές και βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ακόμα και στις ψευδεπίγραφες «ασφαλείς ζώνες» που καθορίζει ο κατοχικός στρατός, το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Μετά από 271 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.953 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 87.266. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 28 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 125, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Αμαχοι Παλαιστίνιοι που υποχρεώθηκαν σε έναν ακόμα αναγκαστικό εκτοπισμό, μετά τις νέες εντολές του κατοχικού στρατού για εκκένωση περιοχών της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλες περιοχές, αντιμετωπίζοντας όμως και πάλι τον όλεθρο από τις ισραηλινές βόμβες.

Το απόγευμα της Τρίτης ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε 12 Παλαιστίνιους σε υποτιθέμενη «ασφαλή ζώνη» στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ της κεντρικής Γάζας, στην οποία είχαν καταφύγει ελάχιστες ώρες πριν, εγκαταλείποντας τη Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», ένας Παλαιστίνιος γιατρός και άλλα 8 μέλη της οικογένειάς του, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στη Χαν Γιούνις τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, μαζί με άλλους 3 ανθρώπους, λίγες ώρες αφού έφτασαν στην Ντέιρ Αλ Μπαλάχ. Στους 12 σκοτωμένους περιλαμβάνονται 5 παιδιά και 3 γυναίκες...

Η νέα ισραηλινή διαταγή εκκένωσης περιοχών της Χαν Γιούνις και της Ράφα καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της Λωρίδας της Γάζας, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη στο είδος της από τότε που «διατάχθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα» τον Οκτώβρη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στ. Ντουζαρίτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εντολή εκκένωσης αφήνει τους Παλαιστίνιους με μια «αδιανόητη επιλογή» μεταξύ της εκ νέου μετεγκατάστασης, κάπου με «σχεδόν καθόλου» χώρο ή υπηρεσίες, και της παραμονής «εκεί όπου ξέρουν ότι θα διεξαχθούν σφοδρές μάχες»...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται εξάλλου οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα φονικά πλήγματα μεταξύ άλλων στη συνοικία Σουτζάγια της Πόλης της Γάζας, όπου συνεχίζονται σφοδρές επιθέσεις και μάχες από την προηγούμενη βδομάδα, επίσης στις συνοικίες Αλ Νταράτζ και Τελ Αλ Χάουα της ίδιας πόλης, στη νότια πόλη Ράφα και στους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ και Μαγκάζι.

Αργότερα χθες το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Νοσοκομείο «Νάσερ» και σε σχολείο του ΟΗΕ στη Χαν Γιούνις, σκορπώντας τον πανικό στους εκτοπισμένους αμάχους που είχαν καταφύγει στη συγκεκριμένη περιοχή μετά τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης του ανατολικού τμήματος της πόλης. Σύμφωνα με το δίκτυο «Al Jazeera» σκοτώθηκαν 7 Παλαιστίνιοι και άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από ισραηλινό χτύπημα σε πενταώροφο κτίριο κοντά στο «Νάσερ».

Στο μεταξύ ο Αμπού Χάμζα, εκπρόσωπος των «Ταξιαρχιών Αλ Κουντς», της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής «Ισλαμικής Τζιχάντ», δήλωσε ότι αρκετοί Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στην απογοήτευση για την παραμέληση της κατάστασής τους από την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και στην απόφαση των παλαιστινιακών δυνάμεων «να τους στερήσουν ορισμένα από τα προνόμια που τους παρείχαν πριν από το αποτρόπαιο έγκλημα στη Νουσεϊράτ».

Τον περασμένο μήνα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν και τραυμάτισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απελευθέρωση 4 Ισραηλινών αιχμαλώτων.

Ο Χάμζα αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

Δυτική Οχθη: Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις

Στο μεταξύ εντείνεται καθημερινά η ισραηλινή κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη, με επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην πόλη Τουλκαρέμ, μετά από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν μαχητές της παλαιστινιακής «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Οι τοπικές παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν απεργία στην επαρχία Τουλκαρέμ για να θρηνήσουν την απώλεια των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή.

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός δολοφόνησε έναν 23χρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Τζενίν.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Φατάχ στην Τζενίν δήλωσε ότι ο σκοτωμένος Παλαιστίνιος ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της. Ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι η δολοφονία έγινε από ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού, η οποία χρησιμοποιώντας ΙΧ αυτοκίνητο με παλαιστινιακές πινακίδες εισήλθε μυστικά στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, όπου και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τον 23χρονο.

Αργότερα χθες το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε με πυροβολισμούς από Ισραηλινό έποικο, ενώ έβοσκε πρόβατα κοντά στην πόλη as-Samu, νότια της Χεβρώνας. Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε περιοχή της ίδιας πόλης, παρεμποδίζοντας την κίνηση των κατοίκων.

Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι χθες οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 20 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μεταξύ τους και πρώην κρατούμενους, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία της Χεβρώνας και οι υπόλοιπες στις επαρχίες της Τζενίν, της Καλκίλια, της Ναμπλούς, της Ραμάλας, της Ιεριχούς και της Ιερουσαλήμ. Οπως καταγγέλλεται, οι συλλήψεις συνοδεύονταν από εκτεταμένες επιδρομές, κακοποιήσεις, σοβαρούς ξυλοδαρμούς και καταστροφές σπιτιών.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη έχει ανέλθει σε περίπου 9.510.

Η μεγαλύτερη κατάσχεση παλαιστινιακής γης εδώ και 30 χρόνια...

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ενέκρινε την κατάσχεση 12.700 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης σε παλαιστινιακό έδαφος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση «Peace Now».

Τα εν λόγω εδάφη, που βρίσκονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, κηρύχθηκαν «κρατική ιδιοκτησία» από τις ισραηλινές αρχές, σε μια απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση τον Ιούνη αλλά δημοσιεύτηκε χθες.

Συνολικά 23.700 στρέμματα έχουν κηρύχθηκαν περιουσία του ισραηλινού κράτους φέτος.

«Τα εδάφη που κηρύχθηκαν κρατική ιδιοκτησία δεν θεωρούνται πλέον ιδιοκτησία των Παλαιστινίων από τις αρχές του Ισραήλ, οι οποίες τους εμποδίζουν να κάνουν χρήση της γης αυτής, και επιπλέον το Ισραήλ μισθώνει κρατική γη αποκλειστικά σε Ισραηλινούς», ανακοίνωσε η οργάνωση «Peace Now».

Στο μεταξύ, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Οχθη επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, που διέλυσαν ένα παράνομο «φυλάκιο» εποίκων και κατέστρεψαν αυθαίρετες πρόχειρες κατοικίες σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη.

Πριν λίγες μέρες, πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αποφασίσει υπέρ της «νομιμοποίησης» πέντε τέτοιων «φυλακίων» σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα «φυλάκια» και οι εβραϊκοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι, και αποτελούν εργαλείο για τη διαιώνιση της κατοχής.

Σε ένα τέτοιο φόντο, εξάλλου, ο Ισραηλινός υπουργός Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε σε ισραηλινή κατάληψη και κατοχή τόσο της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης όσο και της Χερσονήσου του Σινά, η οποία ανήκει στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, ο Ελιγιάχου επανέφερε ανάρτηση που προωθεί ρούχα με τυπωμένο χάρτη ο οποίος δείχνει το Ισραήλ να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω εδάφη, με το σύνθημα «Κατοχή τώρα».

«Ο λαός απαιτεί κατοχή. Κατοχή τώρα!», έγραφε η ανάρτηση που προώθησε ο Ισραηλινός υπουργός...

Επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε εμπορικό κέντρο

Με φόντο το μακελειό στη Γάζα και την εντεινόμενη κατοχική βία στη Δυτική Οχθη, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε μετά από επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποίησε ένας άνδρας σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Καρμιέλ, στο βόρειο Ισραήλ.

Ο δράστης της επίθεσης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επιτόπου. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία ήταν κάτοικος της πόλης Nahf, η οποία έχει αραβικό πληθυσμό και είναι γειτονική στην Καρμιέλ.

Μια σειρά μέλη της οικογένειας του δράστη συνελήφθησαν όταν πήγαν στον τόπο της επίθεσης για να δουν τι συνέβη, ενώ αργότερα η ισραηλινή αστυνομία, που έκανε λόγο για «ύποπτη τρομοκρατική επίθεση», πραγματοποίησε επιδρομή στη Nahf και συνέλαβε κι άλλους συγγενείς.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η Χαμάς δήλωσε ότι η επίθεση στο Καρμιέλ ήταν μια φυσική αντίδραση «στα εγκλήματα της κατοχής και της επίθεσης εναντίον του λαού μας στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη», ενώ η «Ισλαμική Τζιχάντ» χαρακτήρισε την επίθεση «μια ηρωική επιχείρηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ