Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέα κλιμάκωση από την ισραηλινή δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ

Νέο «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και οι δολοφονίες στρατιωτικών διοικητών της Χεζμπολάχ, με τη λιβανέζικη οργάνωση να απαντά με «βροχή» ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.

Οπως επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ, ο διοικητής της Μοχάμεντ Νιμέχ Νάσερ (Χατζ Αμπου Νιμέχ) σκοτώθηκε χτες από ισραηλινή επίθεση.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Μοχάμεντ Νάσερ σκοτώθηκε από πλήγμα ισραηλινού αεροσκάφους εναντίον ενός αυτοκινήτου στην Τύρο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, και ήταν «ο υπεύθυνος του ενός από τους τρεις τομείς του νοτίου Λιβάνου».

Αλλη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε στο AFP ότι αυτός ήταν ο τρίτος υψηλόβαθμος στρατιωτικός ηγέτης που σκοτώνεται στον νότιο Λίβανο από όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, τον περασμένο Οκτώβρη.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργότερα χτες ότι εκτόξευσε 100 ρουκέτες Κατιούσα σε δύο στόχους του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον Μοχάμεντ Νάσερ.

Την εκτόξευση 100 ρουκετών από τον Λίβανο επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός, ενώ ανέφερε ότι χτυπήθηκαν δύο σπίτια στο βόρειο Ισραήλ. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Γκάλαντ: Ετοιμοι για πόλεμο, αν και «προτιμάμε μια συμφωνία»

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για πόλεμο στον Λίβανο, αν και «προτιμάμε μια συμφωνία».

«Χτυπάμε τη Χεζμπολάχ πολύ σκληρά κάθε μέρα και θα φθάσουμε επίσης σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση απαιτείται στον Λίβανο ή για να επιτύχουμε μια συμφωνία από θέση ισχύος», ανέφερε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Προτιμούμε μια συμφωνία, αλλά αν η πραγματικότητα μας αναγκάσει θα ξέρουμε πώς να πολεμήσουμε», πρόσθεσε.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, έστειλε μήνυμα στον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραέλ Κατζ, λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει η ειρήνη, δεν θέλουμε πόλεμο».

Το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν έχουν άμεσες διπλωματικές σχέσεις και το μήνυμα διαβιβάστηκε μέσω του Αζέρου ΥΠΕΞ, Τζ. Μπαϊράμοφ.

Ο δε Αμερικανός απεσταλμένος Αμος Χόχσταϊν πρόκειται να συναντηθεί στο Παρίσι με τον απεσταλμένο της γαλλικής κυβέρνησης για τον Λίβανο, Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Τον περασμένο μήνα ο Χόχσταϊν επισκέφθηκε το Ισραήλ και τον Λίβανο, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για προσπάθειες «αποκλιμάκωσης», την ίδια ώρα που δίνουν διαβεβαιώσεις στο Ισραήλ ότι θα το στηρίξουν στρατιωτικά σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης στον Λίβανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα (2024-05-24 00:00:00.0)
Τα πλοία Ρωσίας και Κίνας δεν θα αποτελούν στόχο των Χούθι (2024-03-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πολεμική κλιμάκωση σε Υεμένη και Λίβανο (2024-03-13 00:00:00.0)
Στα σύνορα με το Ισραήλ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός (2023-10-25 00:00:00.0)
Νέες εχθροπραξίες στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ (2023-10-17 00:00:00.0)
Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ (2023-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ