Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Ψήφισαν μαζί τις επικίνδυνες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία

Με τις ψήφους της ΝΔ αλλά και των κομμάτων του λεγόμενου «προοδευτικού χώρου» (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) επικυρώθηκαν χτες δύο πολύ επικίνδυνες και απαράδεκτες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Βασίλειο των Σαούντ... Θυμίζουμε ότι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ευθύνεται για σωρεία εγκλημάτων. Από τον τεμαχισμό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέχρι τα καθημερινά εγκλήματα σε βάρος των γυναικών και από τη σφαγή του λαού της Υεμένης μέχρι τη στήριξη στο «Ισλαμικό Κράτος»!

Σε τέτοιο αυταρχικό και αντιδραστικό βούρκο κυλιούνται οι δυνάμεις της «προόδου»! ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας ψήφισαν υπέρ και επί του συνόλου, αλλά και επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κύρωση αυτών των συμφωνιών, που έφερε χτες προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι συμφωνίες που ψήφισαν αφορούν το καθεστώς παραμονής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας (ανάμεσα στα άλλα αυτό αφορά ακόμα και τη «διαχείριση» των σορών των Ελλήνων στρατιωτικών ή των υπολειμμάτων αυτών που μπορεί να υπάρξουν), που βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν τις πετρελαιοπηγές του Βασιλείου αλλά και για να υποστηρίζουν τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Επίσης, ψήφισαν και τους διάφορους όρους της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη.

Βέβαια, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς, δεδομένου ότι δεν είναι και η πρώτη φορά που ΝΔ και... «προοδευτικές» δυνάμεις συμπλέουν απέναντι στον ιερό κοινό σκοπό της προώθησης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και στην προσπάθεια να στηρίξουν με τα μπούνια τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στους σφοδρούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των αγορών και των δρόμων μεταφοράς.

Το ΚΚΕ, προφανώς, καταψήφισε και τις δύο συμφωνίες. Χαρακτηριστικά, ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «για το ζήτημα των στρατιωτικών συμφωνιών, όπως αυτή με τη Σαουδική Αραβία και παλιότερα με το Ισραήλ, στην πραγματικότητα βαθαίνουν την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εναντίον των λαών, ειδικά σε μια περιοχή που είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί (...) Απέναντι σε αυτούς τους θανάσιμους σχεδιασμούς θα βρείτε μπροστά σας τον ελληνικό λαό, με το κίνημα που θα ξεσπάσει ενάντια στα βάρβαρα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπερασπίζονται όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

Νωρίτερα, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας για τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία «τα υπολείμματα ή οι σοροί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του προσωπικού εννοεί, που προκύπτουν από οποιοδήποτε περιστατικό ή ατύχημα παραμένουν στην κυριότητα και υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ότι η κυβέρνηση «κοροϊδεύει με τραγικό τρόπο» τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και «περίτεχνα κρύβει την πραγματικότητα», πίσω από προσβλητικές δικαιολογίες ότι η πρόβλεψη της διαχείρισης των νεκρών και των υπολειμμάτων τους είναι πάγιες ρυθμίσεις αυτών των συμφωνιών στις διεθνείς συνθήκες.

Πρόσθεσε με σκωπτικό τόνο πως η «ηρωική» αποστολή που έχει αναθέσει η κυβέρνηση στους Ελληνες στρατευμένους που έχουν αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία είναι και να φυλάνε (!) εγκαταστάσεις της εταιρείας Ενέργειας ARAMCO, αλλά και να εξασφαλίσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, διευκολύνοντας στην αποδέσμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν σε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ