ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ηχηρό, ξεκάθαρο «όχι» στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς

Μαζική και μαχητική η χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων | Οι φοιτητές απαιτούν αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές

«Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία!». Το ηχηρό αυτό μήνυμα έστειλαν χτες με συντονισμένα αγωνιστικά βήματα φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς. «Ολα κρίνονται στον δρόμο», δήλωναν οι φοιτητές, καθώς οι ανακοινώσεις για το επικείμενο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με παράκαμψη του άρθρου 16, έχουν σημάνει συναγερμό. Οπως έδειξε το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, οι αγωνιστικές διαθέσεις δυναμώνουν και διευρύνονται.

Ολοένα μεγαλώνει το μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Η μαζική συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Οση προσπάθεια κι αν κάνει η κυβέρνηση, η προπαγάνδα της δεν περνάει και δεν πρόκειται να περάσει», τόνισε ο Αγγ. Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων ΕΜΠ, χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση στα Προπύλαια εκ μέρους των περισσότερων από 120 Συλλόγων που πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το συλλαλητήριο. «Χαιρετίζουμε τα αδέρφια μας τους μαθητές, τους εργαζόμενους που είναι σήμερα εδώ για να δώσουμε αυτήν τη μάχη μαζί με ενότητα, όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα. Ολοένα και μεγαλώνει το κοινό μέτωπο που αγωνίζεται για να μην περάσει η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων», τόνισε. «Είμαστε όλοι εμείς που κοπιάζουμε για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε η πλειοψηφία που αγωνίζεται για να τα βγάλει πέρα, που αγανακτεί κάθε μέρα όλο και περισσότερο με την ακρίβεια που τσακίζει τις οικογένειές μας και καθημερινά μας στερεί ακόμα και βασικά αγαθά. Που θέλουμε την επιστήμη μας να αξιοποιείται για να καλυτερεύει η ζωή μας, για να συμβάλει στο να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού, και γι' αυτό θέλουμε και χρειαζόμαστε ένα καλό, αναβαθμισμένο, δημόσιο πανεπιστήμιο, που δεν θα συνδέεται με τα κέρδη των επιχειρήσεων».

«Το λέμε ξεκάθαρα στην κυβέρνηση και σε όσους ονειρεύονται φοιτητές - πελάτες και φτηνούς εργαζομένους με τσακισμένα επαγγελματικά δικαιώματα: Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες που σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ προώθησαν και προωθούν την εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν θα περάσει», τόνισε ο Π. Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ. «Οι ανάγκες μας είναι συγκεκριμένες, αλλά βάζουν το κέρδος πάνω από τις σπουδές μας», ανέφερε ο Θ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνοντας ότι είναι εξοργιστικό, τη στιγμή που οι φοιτητές του ΠαΔΑ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, να αναγνωρίζονται εκείνα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Μαθητές και μαθήτριες από δεκάδες σχολεία πλημμυρίσαμε για μία ακόμα φορά τους δρόμους, για να αγωνιστούμε μαζί με τους φοιτητές ενάντια στα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, υποτίθεται για την πρόοδο και την αναβάθμιση. Για τους μαθητές οι τριπλές πανελλαδικές σε όλο το Λύκειο που μας ετοιμάζουν και η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι αιτία πολέμου!», σημείωσε η Φωτ. Γραμματικόγιαννη από το 15μελές του 59ου ΓΕΛ Αθήνας. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι, όπως και οι υπόλοιποι μαθητές, με την υποχρηματοδότηση, τα κενά σε καθηγητές, ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά που χρειάζονται για τα καλλιτεχνικά και μουσικά μαθήματα. Οι συμμαθητές μας από το Καλλιτεχνικό της Αθήνας δεν έχουν καν κτίριο!», σημείωσε από το βήμα του συλλαλητηρίου η Λ. Ελ Φαρ Πατούνα από το 15μελές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου. Στις αλλαγές στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Ρ. Σοφού από το 15μελές του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση να περάσει αυτές τις αλλαγές, ούτε τα ιδιωτικά ΑΕΙ ούτε φυσικά το εθνικό απολυτήριο, που θα υποχρεώνει κι εμάς να πληρώνουμε φροντιστήρια για να πάρουμε ένα αξιοπρεπές απολυτήριο», σημείωσε.

«Είμαστε εδώ όχι απλά για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων ακουμπά τον πυρήνα της δουλειάς μας ως εκπαιδευτικοί. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τους μαθητές μας με βάση το πόσα χρήματα έχουν στην τσέπη», τόνισε ο Ανδρ. Καργόπουλος, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ. «Ενώνουμε σήμερα τις φωνές μας με τα παιδιά μας τους μαθητές, τα παιδιά μας τους φοιτητές, με τους εργαζόμενους, για να μην κατατεθεί, να μην ψηφιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο», σημείωσε μεταξύ άλλων η Στ. Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Μαχητικά, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, καθώς ο προβληματισμός για τις αντιδραστικές αλλαγές μετουσιώνεται σε αγωνιστική διεκδίκηση, όπως δείχνουν και οι διεργασίες στις σχολές. Με δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις, καταλήψεις, με τη μαχητική παρουσία στους δρόμους, έδειξαν ότι θα μπουν φραγμός και στους σχεδιασμούς για πλήρη εμπορευματοποίηση των σπουδών. «Δεν πωλείται!», ήταν το μήνυμα που έστειλαν και έξω από τη Βουλή με ένα συμβολικό δρώμενο, ενώ τόνισαν ότι «όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», θυμίζοντας πως ήδη οι φοιτητές με οργανωμένο αγώνα έχουν αφήσει «στα χαρτιά» μια σειρά ψηφισμένες ρυθμίσεις.

Εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, διοικητικό προσωπικό και πανεπιστημιακοί μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο είπαν «όχι» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Μαχητική παρουσία είχαν και οι μαθητές, με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας να στέλνει το μήνυμα: «Τους μαθητές τους βλέπουν σαν να 'ναι κουμπαράς - Να πάει να σπουδάσει μονάχα ο λεφτάς. Δεν θα περάσει». «Στα δημόσια μπαίνεις με ελάχιστη βάση εισαγωγής, στα ιδιωτικά με ελάχιστη βάση πληρωμής», έγραφε χαρακτηριστικά μία από τις πικέτες, ξεμπροστιάζοντας την αδικία απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, που ματώνουν για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην Παιδεία «για λίγους και εκλεκτούς» που οικοδομείται για τους μαθητές τους, στην ισοπέδωση πτυχίων και δικαιωμάτων που δρομολογεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το παρών έδωσαν και σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και ενάντια στο νομοσχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που βρίσκεται απέναντι από τις ανάγκες τους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Ξεσηκωμός στα Πανεπιστήμια»

Συντονισμός φοιτητικών συλλόγων σήμερα το μεσημέρι για τη συνέχιση του αγώνα

Με επόμενο αγωνιστικό σταθμό τον συντονισμό φοιτητικών συλλόγων σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στο Πάντειο, οι φοιτητές συνεχίζουν την οργάνωση της απάντησής τους στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Ξεσηκωμός στα Πανεπιστήμια!», είναι το μήνυμα με το οποίο φοιτητικοί σύλλογοι, σε δελτίο Τύπου, αναφέρονται στο μεγάλο χτεσινό συλλαλητήριο και στα επόμενα βήματα. «Οι αντιδράσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δυναμώνουν και οργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις. Ολο και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι υιοθετούν το κοινό ψήφισμα φοιτητικών συλλόγων που μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 130 φοιτητικούς συλλόγους. Οι φοιτητές μέσω Γενικών Συνελεύσεων αποφάσισαν καταλήψεις σε όλα τα Πανεπιστήμια της Αθήνας!», αναφέρεται.

«Οι φοιτητές ήδη πραγματοποιούν καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με αυτόν τον τρόπο δυναμώνει η συντονισμένη πανελλαδική δράση πάνω από 115 φοιτητικών συλλόγων. Το μήνυμα των φοιτητών είναι ξεκάθαρο "Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!" για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι φοιτητές απαιτούν αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτυπώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις.

Στη σημερινή σύσκεψη καλούν με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Ναυπηγών, Τοπογράφων, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σχολών Μηχανικών, Επιστημών Τροφίμων, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠαΔΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ. Αντίστοιχη απόφαση πήραν και οι φοιτητικοί σύλλογοι Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ, Τούρκικων Σπουδών, Χημικού, Βιολογικού, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών.

Να πού πάει η «ενίσχυση» των δημόσιων ΑΕΙ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από όταν γράφαμε ότι από το 1 δισ. που τάζει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια δεν θα πάει ούτε ένα ευρώ για σίτιση, καθηγητές, δωρεάν στέγαση, αναβάθμιση προγραμμάτων σπουδών και υποδομών των ιδρυμάτων που χρησιμοποιούν οι φοιτητές... και ήρθε η επιβεβαίωση!

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι ανοίγει η πρόσκληση για ένταξη των ΑΕΙ στη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης «Πανεπιστήμια Αριστείας» / «Προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια», ένα από τα υποπρογράμματα που προσθέτει η κυβέρνηση στο 1 δισ. με το οποίο θα ενισχυθούν τάχα τα πανεπιστήμια (το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 132.060.000 ευρώ).

Υποτίθεται ότι το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών των ιδρυμάτων. Τι θα χρηματοδοτηθεί όμως στην πραγματικότητα; Απαντά το υπουργείο Παιδείας: «Η ενίσχυση θα γίνει με τρόπο που να συνδέεται με την αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης σε αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ιδίως αυτών των αποτελεσμάτων που μπορούν να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας». Σε απλά ελληνικά, θα χρηματοδοτηθούν εκείνες οι υποδομές που θα μπορούν να αποδώσουν ερευνητικά αποτελέσματα άμεσα εμπορεύσιμα και αξιοποιήσιμα στην αγορά!

Στις στοχεύσεις δε της δράσης είναι και η ενίσχυση των Κέντρων Ερευνας και Καινοτομίας, όπως επίσης των Μονάδων Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας των ΑΕΙ, δομές συνεργασίας μεταξύ των ΑΕΙ και της αγοράς, «μεταφέροντας τεχνολογία και τεχνογνωσία σε επιχειρήσεις»...

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποπρογραμμάτων που χρηματοδοτούνται, και αθροιστικά τα βγάζει η κυβέρνηση 1 δισ., αφορούν την ενίσχυση της διασύνδεσης των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις κι όχι τις ανάγκες των φοιτητών και τις σπουδές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ