ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Μαχητικό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Συνέχεια με δράσεις σήμερα και αύριο και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Γενάρη

«Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία - Δωρεάν σπουδές», ήταν το δυναμικό και μαχητικό μήνυμα που έστειλαν από την Πάτρα φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και η Επιτροπή Αγώνα Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, στο χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δίωρη στάση εργασίας, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες του Λαϊκού Φροντιστηρίου του δήμου Πατρέων, η Α' ΕΛΜΕ και η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων.

«Μόνοι τους και όλοι μας - Εμείς για τις σπουδές, αυτοί για τα λεφτά», τόνισαν φοιτητές, καλώντας σε πάλη για σύγχρονες σπουδές και δωρεάν Παιδεία.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Σπύρος Νεράιδας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, απαιτώντας και αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της σχολής του, η μαθήτρια Λυδία Καστανά και η Ρένα Σκαρλάτου, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, που απηύθυνε χαιρετισμό, καλώντας η αγανάκτηση να γίνει κοινή δύναμη και αγώνας, ανακοινώνοντας νέο συλλαλητήριο με πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού φορέα την Πέμπτη 18 Γενάρη. Επίσης, δυναμικό «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, από την οποία χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Κατερίνα Σίμου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Μαραβέλιας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, ξεκαθαρίζοντας ότι οι φοιτητές με τους αγώνες τους σήμερα, όπως και προηγούμενα, θα αφήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στα χαρτιά. Κάλεσε παράλληλα σε συντονισμό και συνέχιση της πάλης.

Στη μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου έγιναν αρκετές στάσεις για ενημέρωση του λαού, ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Αν ψάχνουν για πελάτες, δεν έχει φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά».

Ακολούθησε σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, αμέσως μετά το συλλαλητήριο, όπου αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πικετοφορίες στην Πάτρα σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. και νέα πλατιά ενημέρωση στον λαό της πόλης αύριο, Σάββατο, το πρωί, με μικροφωνικές και ανακοινώσεις στην πλατεία Γεωργίου.

Επίσης, συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Γενάρη στην πλατεία Γεωργίου, νέες Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σχολή και τμήμα και κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των ιδρυμάτων.


Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Μαχητική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έδωσαν χθες το πρωί εκατοντάδες φοιτητές στα Γιάννενα, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, βροντοφωνάζοντας «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Μαζί τους πορεύτηκαν δεκάδες διδάσκοντες και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που με απόφαση των συλλόγων τους πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας. Την κινητοποίηση στήριξαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ παρευρέθηκε και ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων μίλησε η Δάφνη Παφίλη, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού Ιωαννίνων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με τελευταίο σταθμό έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Αστικά ΚΤΕΛ Ιωαννίνων», όπου οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση 16% στο φοιτητικό εισιτήριο.

Στην Κέρκυρα, πέντε Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ιονίου Πανεπιστημίου από κοινού με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου οι Φοιτητικοί Σύλλογοι επέδωσαν ψηφίσματα των Γενικών τους Συνελεύσεων κατά του νομοσχεδίου. Οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους, καλώντας σε νέες Γενικές Συνελεύσεις, σε συντονισμό με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νησιού για την κλιμάκωση του αγώνα.

Βόλος
Βόλος
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Αρτα, όπου ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή των μαθητών της πόλης, που διαδήλωσαν από κοινού με τους φοιτητές στην πλατεία Κιλκίς.

Μαχητικό μήνυμα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έστειλαν φοιτητές και στη Λαμία, όπου με αποφάσεις των Συλλόγων τους προχώρησαν σε κατάληψη των σχολών τους και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας. Μαζί με τους φοιτητές διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό η Γεωργία Ζαγγανά, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, ενώ παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, εκπρόσωποι συνδικάτων, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι. Εκ μέρους των φοιτητών χαιρέτισε ο Νάσος Σάλτας, που έδωσε τον τόνο για συνέχιση, συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με μαζικούς φορείς και σωματεία έστειλαν μήνυμα εναντίωσης στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στην Κοζάνη, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, ΥΜΜΗ, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Χημικών Μηχανικών, όπως και ο ΣΕΠΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης. Η πορεία τους κατέληξε στα γραφεία των ΚΤΕΛ, όπου οι φοιτητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους για μείωση των εισιτηρίων και θέσπιση φοιτητικής κάρτας, φωνάζοντας το σύνθημα «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, δώστε τώρα δωρεάν μεταφορές».

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Αντίστοιχα στη Φλώρινα κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ψυχολογίας, όπου χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Σφέτκου, μέλος του ΝΤ Φλώρινας της ΑΔΕΔΥ. Οι φοιτητές διαδήλωσαν και την αντίθεσή τους στην αύξηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία από και προς τις σχολές τους.

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πληροφορικής και Φυσικού του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, όπου συμμετείχαν ακόμα και οι ΦΣ Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν τα σωματεία των εκπαιδευτικών και πολλά σωματεία εργαζομένων. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο δημαρχείο, όπου κατέθεσαν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Στην Ξάνθη, οι φοιτητές, με το πανό του Συλλόγου Οικοτρόφων φώναξαν δυνατά πως δεν θα επιτρέψουν να «περάσουνε τα ιδιωτικά», έχοντας στο πλευρό τους τον Διδασκαλικό Σύλλογο, την ΕΛΜΕ και την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα στάλθηκε από την Κομοτηνή, όπου οι φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων Ελληνικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Εργασίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ροδόπης, όπως και η ΕΝΙΔΥΚ.

Στη Θεσσαλία

ΦΛΩΡΙΝΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
«Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το κυβερνητικό σχέδιο απορρίπτεται!», δήλωσαν εκατοντάδες φοιτητές που συμμετείχαν μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα συλλαλητήρια της Θεσσαλίας.

Στη συγκέντρωση στη Λάρισα συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, Νοσηλευτικής, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Ιατρικής, Βιοχημείας, Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΛ, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λάρισας «Κωσταντίνος Κούμας». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μαρσέλ Βελικάι, πρόεδρος του Συλλόγου ΣΤΕΦ, και ο Φώτης Παπανικολάου εκ μέρους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Στον Βόλο το συλλαλητήριο ήταν μαζικό και με παλμό, με τους φοιτητές και εκεί να διαδηλώνουν «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές - Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΙΑΚΑ, ΠΤΔΕ, Γλωσσικών Σπουδών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Γεωπονίας, καθώς επίσης μαθητές, εργαζόμενοι και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στα Τρίκαλα, αντίστοιχα, έγινε συγκέντρωση από φοιτητές του ΤΕΦΑΑ και της Διατροφολογίας, όπου συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι, καθηγητές και αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ.

Στην Κρήτη

Μαχητικά φοιτητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, μετά τις μαζικές φοιτητικές Γενικές Συνελεύσεις των προηγούμενων ημερών, που ξεκαθάρισαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί αιτία πολέμου.

Στο Ηράκλειο εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές και πανεπιστημιακοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου διαβάστηκαν αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και χαιρέτισαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων. Το «παρών» στην συγκέντρωση έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές» και «Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές».

Γιάννενα
Γιάννενα
Στα Χανιά δεκάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης, και στο πλευρό τους φοιτητές, γονείς, καθηγητές και εργατικά σωματεία, έδωσαν ραντεβού στην πλατεία της Αγοράς και διαδήλωσαν: Για να μην κλείσει κανένα Λύκειο της πόλης και μετατραπεί σε Πειραματικό, ενάντια στις τριπλές πανελλαδικές εξετάσεις και στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο τέλος της πορείας οι εκπρόσωποι των 15μελών και 5μελών από τα σχολεία ΕΠΑΛ «Eλ. Βενιζέλου», Μουσικό, 5ο Γυμνάσιο και 2ο Γενικό Λύκειο συγκεντρώθηκαν μαζί με τους καθηγητές τους, την Ενωση Γονέων και τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών Πολυτεχνείου για να συζητήσουν τις κοινές δράσεις του επόμενου διαστήματος.

Στο Ρέθυμνο οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Λαμία
Λαμία

Κέρκυρα
Κέρκυρα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ