ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΕΚ
Πέτυχαν με τον αγώνα τους την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Σημαντική κατάκτηση σε μεγάλο χώρο δουλειάς, με αυξήσεις στους μισθούς. Η πρώτη επιχειρησιακή ΣΣΕ που καταφέρνει να υπογράψει το Συνδικάτο Μετάλλου μετά από 12 χρόνια!

Οι εργάτες συζητούν για τον αγώνα τους και τα αποτελέσματά του
Οι εργάτες συζητούν για τον αγώνα τους και τα αποτελέσματά του
Την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις της τάξης του 8% στους μισθούς (4% από 1/1/2024 και 4% από 1/7/2024) πέτυχαν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΕΜΕΚ στον Ασπρόπυργο.

Οι εργαζόμενοι, με οργανωτή και μπροστάρη το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και με όπλο την ενότητά τους, υποχρέωσαν την εργοδοσία σε πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων που ανέδειξε ο αγώνας τους, εξασφαλίζοντας αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας τους στον χώρο και διευθετώντας μια σειρά άλλα ζητήματα.

Η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε μετά τη νίκη των εργαζομένων στην ΕΜΕΚ αποτελεί την πρώτη επιχειρησιακή Σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του Συνδικάτου και επιχείρησης στον κλάδο μετά από 12 χρόνια. Μετά την εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο τονίζει ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και να ανοίξει τον δρόμο για νέες κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΜΕΚ, μια βιομηχανία που αναλαμβάνει βαριές κατασκευές μετάλλου για σύνθετα έργα (από κτίρια μέχρι γέφυρες και ανεμογεννήτριες), μαζί με το Συνδικάτο τους βρέθηκαν τους προηγούμενους μήνες σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Εκαναν συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις στον χώρο δουλειάς συζητώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διαμορφώνοντας πλαίσιο διεκδικήσεων. Οργάνωσαν επιτυχημένες στάσεις εργασίας για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Δεν σταμάτησαν τον αγώνα ούτε μπροστά στην αδιαλλαξία της εταιρείας, ούτε μπροστά στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ως λύση τη χορήγηση «ατομικών μπόνους» με βάση την απόδοση κάθε εργαζόμενου.

Ξεχωριστός «καρπός» αυτού του αγώνα είναι η εκλογή Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, καθώς και Σωματειακής Επιτροπής, που δημιουργήθηκαν και πλέον δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού» την ενότητά τους, τη μαχητικότητα που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα. Να οργανώσουν τα επόμενα βήματα των διεκδικήσεών τους με σκοπό να αναπληρωθεί ακόμα μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, να συνεχίσουν τον αγώνα για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο αγώνας αυτός, που στέφθηκε με επιτυχία, μπορεί να συμβάλει ώστε να μεταφερθεί η «σπίθα» και σε άλλα εργοστάσια, να δημιουργηθούν νέες εστίες διεκδικήσεων που να συνενώνονται και σε επίπεδο κλάδου και ευρύτερα, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση.

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Στα εργοτάξια φτάνει καθημερινά το απεργιακό κάλεσμα

Κεντρικό ζήτημα οι αυξήσεις στα μεροκάματα απέναντι στην ακρίβεια

Από τις συγκεντρώσεις σε εργοτάξια για την απεργία
Από τις συγκεντρώσεις σε εργοτάξια για την απεργία
Με πολύμορφες καθημερινές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων προετοιμάζουν την πανοικοδομική πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 31 Γενάρη. Η νέα απεργία είναι συνέχεια των μαχών του προηγούμενου διαστήματος, με ξεχωριστό σταθμό την προηγούμενη πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη 2023, που έβαλε γερές βάσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου από καλύτερες θέσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις μέχρι τώρα έχουν οριστεί στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, στο Ηράκλειο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στην Πάτρα στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου).

Το απεργιακό κάλεσμα φτάνει με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια και τα οικοδομικά έργα, μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Για να είναι κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο). Παράλληλα, τα συνδικάτα υπενθυμίζουν στους εργαζόμενους τις δεσμεύσεις που απέσπασαν από το υπουργείο Εργασίας, μετά την προηγούμενη απεργία, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιβάλουν με τον αγώνα την υλοποίησή τους. Τέλος, διεκδικούν την επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Χτες, Πέμπτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχώρησε σε περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους σε εργοτάξιο της εταιρείας «ΑΒΑΞ» στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ένας χώρος από τον οποίο πολλοί εργάτες είχαν πάρει μέρος και στην κλαδική απεργία του περασμένου Νοέμβρη.

Κεντρική θέση στη συζήτηση είχε το αίτημα για αυξήσεις στο μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το μεροκάματο που παίρνουν δεν τους φτάνει για να ζήσουν, καθώς το εισόδημά τους εξανεμίζεται από τη μεγάλη ακρίβεια. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο έχει καταθέσει στην εργοδοσία συγκεκριμένο αίτημα για αυξήσεις, έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα αυτό και καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να διεκδικήσουν το δίκιο τους και με πρωτοβουλίες στον χώρο δουλειάς. Επίσης, ζητά να αντιστοιχηθεί το ένσημο των εργαζομένων με το μεροκάματο που παίρνουν, καθώς υπάρχουν υπεργολάβοι που ασφαλίζουν το προσωπικό με ένσημο μικρότερης αξίας, με αρνητικές συνέπειες στο αδειοδωρόσημο που δικαιούνται αλλά και στα μελλοντικά τους συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αντίστοιχα, χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε άλλα έργα στον Νότιο Τομέα της Αττικής, ενώ σήμερα οι περιοδείες θα συνεχιστούν σε εργοτάξια στο κέντρο της Αθήνας.

Νέα «ατυχήματα» με τραυματισμούς εργαζομένων σε Πειραιά και Πέραμα

Ενας ναυτικός τραυματίστηκε την Τετάρτη 10 Γενάρη στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, η Λιμενική Αρχή Τζελέπη ενημερώθηκε «από μέλος πληρώματος Ε/Γ-Υ/Γ πλοίου για τον τραυματισμό (διάστρεμμα ποδοκνημικής) ναυτικού, ειδικότητας επίκουρου, εντός του πλοίου», το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο σε περιοχή δικαιοδοσίας της.

Επίσης, ένας 39χρονος εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος υπέστη εγκαύματα, στις 4 Γενάρη, όταν εκδηλώθηκε μικρή εστία πυρκαγιάς στο κατάστρωμα του πλοίου όπου εργαζόταν. Στην προσπάθειά του να την περιορίσει, ο εργαζόμενος υπέστη εγκαύματα στα άνω και κάτω άκρα. Διακομίστηκε αρχικά με ιδιωτικό μέσο στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όπου και νοσηλεύεται. Για το συγκεκριμένο «ατύχημα» μάλιστα το Λιμενικό ενημερώθηκε σχεδόν μια βδομάδα αφότου συνέβη, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Συνδικάτο Μετάλλου έχει επισημάνει τους κινδύνους από την απουσία οργανωμένου Κέντρου Υγείας στο Πέραμα, όπως και ασθενοφόρου με γιατρό στη Ζώνη.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΑΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Αμεσα να συνεδριάσει η διοίκηση για προκήρυξη απεργίας στις 28 Φλεβάρη

Αίτημα για άμεση συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ και προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη κατέθεσαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας οι εκλεγμένοι με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Στο αίτημά τους ξεχωρίζουν την ισχυρή πίεση που δέχεται το εργατικό εισόδημα «από τα εκτεταμένα κύματα ακρίβειας που εξαϋλώνουν τους μισθούς των εργαζομένων στο πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα, δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικής πίεσης σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Και τονίζουν ότι «η υπεράσπιση του εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα απαντούν στις σημερινές οξυμένες ανάγκες, είναι επείγουσα ανάγκη.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει και πάλι σε εφαρμογή τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, την ίδια στιγμή που η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σπάει κάθε ρεκόρ, όπως επιβεβαιώνουν τα ασύλληπτα κέρδη των 500 μεγαλύτερων ομίλων, που ξεπέρασαν το 2022 τα 25,1 δισ. ευρώ.

Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα, απέναντι σε μια πολιτική που συνθλίβει ταυτόχρονα κρίσιμα κοινωνικά δικαιώματα για τις εργατικές οικογένειες όπως της Υγείας και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τα εργατικά συνδικάτα έχουν έναν μόνο δρόμο. Τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, τον δρόμο των μαζικών, συλλογικών αγώνων και της απεργιακής κλιμάκωσης».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ τονίζουν ότι στις 28 Φλεβάρη, μέρα που προτείνουν να πραγματοποιηθεί η πανεργατική απεργία, «συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, νέα παιδιά. "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας": Κάτω από αυτό το σύνθημα ενώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φωνές πριν έναν χρόνο, όταν η οργή των εργαζομένων και της νεολαίας πυροδότησε μεγάλες πολυήμερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η 28η Φλεβάρη δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα πένθους, αλλά να μετατραπεί και σε μέρα αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να υπάρχει πλήρης διερεύνηση με απόδοση ευθυνών. Μια μέρα αγώνα που οι εργαζόμενοι όλης της χώρας θα διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις.

Για αυτούς τους λόγους, η ΔΑΣ ζητά την άμεση συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, την Τετάρτη 28 Φλεβάρη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τη Δευτέρα η σύσκεψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την εργολαβική εργασία

Σε σύσκεψη καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη). Η σύσκεψη οργανώνεται με σκοπό τον συντονισμό της δράσης προκειμένου να μπει φρένο στην ασυδοσία των εργολαβικών γραφείων και των μεγαλοξενοδόχων, στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν με το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ