ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΓΑΖΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κλιμάκωση της σφαγής των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Copyright 2024 The Associated

Τίποτε δεν δείχνει να σταματά το ανελέητο σφυροκόπημα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζεται καθημερινά με τη στήριξη των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους, προκαλώντας μέσα στις πρώτες 98 μέρες του πολέμου (12/1/24) τον θάνατο τουλάχιστον 23.708 ανθρώπων (πάνω από τους μισούς γυναίκες και παιδιά), τον τραυματισμό άνω των 60.005 και πάνω από 7.000 αγνοούμενους που χάθηκαν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Οι αλλεπάλληλες επιδρομές του Ισραήλ έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και σχεδόν κάθε είδους υποδομές και υπηρεσίες Υγείας. Οι Αμερικανοί πανεπιστημιακοί καθηγητές Τζέιμον Βαν Ντεν Χεκ και Κόρεϊ Σερ, μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες από τη Γάζα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 45% έως 56% των κτιρίων σε όλη την περιοχή έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Χαρακτηρίζουν τις καταστροφές «πολύ εκτεταμένες και ραγδαίες».

Αξιωματούχοι υπηρεσιών του ΟΗΕ τονίζουν ότι είναι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστροφές, επιδημίες και ελλείψεις τροφίμων. Η UNICEF σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της αναφέρει ότι τα κρούσματα διάρροιας στα παιδιά ανέβηκαν από 48.000 σε 71.000 σε έναν μήνα, ενώ πριν από τον πόλεμο έφθαναν στα 2.000 τον μήνα.

Επιπλέον, οι ελλείψεις τροφίμων είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών καθώς έχει σταματήσει τελείως κάθε είδους παραγωγή ειδών διατροφής αφού κανείς αγρότης δεν μπορεί (και να ήθελε) να πάει στα χωράφια και κανείς ψαράς δεν μπορεί να ψαρέψει στη θάλασσα.

Σε αυτό το φόντο το Ισραήλ σφίγγει καθημερινά τον κλοιό της πείνας στα μεθοριακά περάσματα σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ να περνάει με το σταγονόμετρο για τα 2,3 εκατ. Παλαιστινίων, που έχουν οι περισσότεροι στριμωχτεί σε ένα ακόμη μικρότερο κομμάτι γης.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ισραηλινές αρχές συστηματικά του αρνούνται την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για την παροχή βοήθειας και αυτό παρεμποδίζει συστηματικά την ανθρωπιστική επιχείρηση εκεί. Αυτό ενώ υποτίθεται πως το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ότι θα δεχθεί να μεταβεί στην καταστραμμένη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ για να εξετάσει τις συνθήκες.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Μπλίνκεν

Η ασφυκτική κατάσταση για τον Παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται δίχως σταματημό. Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ξεκαθάρισε μεσοβδόμαδα, ξανά, ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με την άποψή μας πως δεν υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «αυτό δεν ωφελεί κανέναν εκτός από τη Χαμάς» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις».

Ο Αντ. Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την Πέμπτη διπλωματικό μαραθώνιο σε 9 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) επιβεβαιώνοντας την υποκριτική στάση της χώρας του, που δήθεν νοιάζεται για τους αμάχους και στην πραγματικότητα ενισχύει με όπλα και υλικό το Ισραήλ για να τους σφάζει.

Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε, την Τετάρτη, ο Μπλίνκεν στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, δεν έλειψαν οι πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ετσι, ενώ ματώνει καθημερινά ο λαός των Παλαιστινίων στις κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, ο Μπλίνκεν απαίτησε γενναίες «μεταρρυθμίσεις» από την Παλαιστινιακή Αρχή, δίνοντας μάλιστα οδηγίες για μια «νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών», ενώ συνάμα το Ισραήλ παρακρατεί (από τις αρχές Οκτώβρη) παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ από φόρους που ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή, σε μια προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού.

Κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας, με τελευταίο σταθμό το Κάιρο, ο Μπλίνκεν, κάνοντας έναν γενικό απολογισμό, εκτίμησε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή είναι πλέον πιο πρόθυμοι (από ό,τι πριν από 3 μήνες) και πιο καλά προετοιμασμένοι για «να πάρουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις για το μέλλον της Γάζας και τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Τέτοιου είδους δηλώσεις ρίχνουν «νερό στο μύλο» του Ισραήλ, που σχεδιάζει να παρατείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη όλο το 2024, έχοντάς το χαρακτηρίσει «χρονιά πολέμου». Οι ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ παραμένουν ασίγαστες, ειδικά ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου (που παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για τον πόλεμο) Μπένι Γκαντς, αλλά και η κοινή στόχευση για εξαφάνιση ουσιαστικά των Παλαιστινίων από την περιοχή.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στοιχεία - καταπέλτης για τη γενοκτονία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων

Το ΚΚΕ στηρίζει την προσφυγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική ενάντια στο έγκλημα

Με την παρουσίαση ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων για τη δολοφονική εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα εναντίον των Παλαιστινίων ξεκίνησε την Πέμπτη στη Χάγη η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (ICJ), μετά την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής μέσα από ένα κείμενο 83 σελίδων ανέδειξαν τεκμήρια για την καθημερινή δολοφονία αμάχων και τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν «τη φυσική τους καταστροφή», συνιστώντας «έγκλημα γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ειδικότερα, η συνήγορος της Νότιας Αφρικής Αντίλα Χασίμ εξήγησε ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών έχει στόχο «την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων» και ωθεί τους Παλαιστίνιους «στα όρια του λιμού». «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 6.000 βόμβες τη βδομάδα (...) Σε κανέναν δεν χαρίστηκαν. Ούτε καν στα νεογέννητα. Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιγράψει τη Γάζα ως νεκροταφείο παιδιών», είπε.

Την Παρασκευή οι συνήγοροι του Ισραήλ ζήτησαν από τους δικαστές να απορρίψουν την προσφυγή, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη» και «αντι-ισραηλινό λίβελλο». Επανέλαβαν τα περί δικαιώματος «αυτοάμυνας» και ότι ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί τάχα «τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στους αμάχους της Γάζας. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι βρέθηκαν στοιχεία από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα περί χρήσης «νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς», αναπαράγοντας τις γνωστές κατασκευασμένες ειδήσεις και εικόνες του ισραηλινού στρατού.

Στο πλευρό του Ισραήλ έσπευσαν να ταχθούν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να επαναλαμβάνει προκλητικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να του παρέχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να το κάνει»...

Αντίθετα, δεκάδες χώρες συνυπογράφουν ή στηρίζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα.

ΚΚΕ: Στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή του για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατά του κράτους του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα: Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ, που έχει επιβάλει και διατηρεί κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη για πολλές δεκαετίες, διαπράττει αποτρόπαιο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιασμένη γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Οι νεκροί ξεπερνούν τις 24.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Πάνω από το 70% των νεκρών είναι παιδιά και γυναίκες. Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια και ο λαός λιμοκτονεί, πεθαίνει, χωρίς τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, ρεύμα και καύσιμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του.

Τώρα να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να τερματιστεί η κατοχή του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ και την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Καλεί τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ζήτημα της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης, για την καταδίκη του ισραηλινού κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Καλεί τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, να απαιτήσουν να καταδικαστεί για γενοκτονία το κράτος του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ