Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στοιχεία - καταπέλτης για τη γενοκτονία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων

Το ΚΚΕ στηρίζει την προσφυγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική ενάντια στο έγκλημα

Με την παρουσίαση ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων για τη δολοφονική εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα εναντίον των Παλαιστινίων ξεκίνησε την Πέμπτη στη Χάγη η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (ICJ), μετά την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής μέσα από ένα κείμενο 83 σελίδων ανέδειξαν τεκμήρια για την καθημερινή δολοφονία αμάχων και τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν «τη φυσική τους καταστροφή», συνιστώντας «έγκλημα γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ειδικότερα, η συνήγορος της Νότιας Αφρικής Αντίλα Χασίμ εξήγησε ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών έχει στόχο «την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων» και ωθεί τους Παλαιστίνιους «στα όρια του λιμού». «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 6.000 βόμβες τη βδομάδα (...) Σε κανέναν δεν χαρίστηκαν. Ούτε καν στα νεογέννητα. Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιγράψει τη Γάζα ως νεκροταφείο παιδιών», είπε.

Την Παρασκευή οι συνήγοροι του Ισραήλ ζήτησαν από τους δικαστές να απορρίψουν την προσφυγή, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη» και «αντι-ισραηλινό λίβελλο». Επανέλαβαν τα περί δικαιώματος «αυτοάμυνας» και ότι ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί τάχα «τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στους αμάχους της Γάζας. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι βρέθηκαν στοιχεία από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα περί χρήσης «νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς», αναπαράγοντας τις γνωστές κατασκευασμένες ειδήσεις και εικόνες του ισραηλινού στρατού.

Στο πλευρό του Ισραήλ έσπευσαν να ταχθούν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να επαναλαμβάνει προκλητικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να του παρέχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να το κάνει»...

Αντίθετα, δεκάδες χώρες συνυπογράφουν ή στηρίζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα.

ΚΚΕ: Στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή του για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατά του κράτους του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα: Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ, που έχει επιβάλει και διατηρεί κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη για πολλές δεκαετίες, διαπράττει αποτρόπαιο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιασμένη γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Οι νεκροί ξεπερνούν τις 24.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Πάνω από το 70% των νεκρών είναι παιδιά και γυναίκες. Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια και ο λαός λιμοκτονεί, πεθαίνει, χωρίς τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, ρεύμα και καύσιμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του.

Τώρα να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να τερματιστεί η κατοχή του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ και την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Καλεί τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ζήτημα της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης, για την καταδίκη του ισραηλινού κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Καλεί τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, να απαιτήσουν να καταδικαστεί για γενοκτονία το κράτος του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι εξοπλισμοί δισ. από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ και παζάρι με τη Σαουδική Αραβία (2024-05-18 00:00:00.0)
Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος (2024-05-17 00:00:00.0)
Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! (2024-05-10 00:00:00.0)
«Η Τέχνη δεν συμβαίνει στο κενό» (2024-02-29 00:00:00.0)
Στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα (2024-01-18 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις, απειλές και χαμηλές προσδοκίες (2007-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ