Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Βρετανικά αεροσκάφη που βομβάρδισαν την Υεμένη απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι

Διαμαρτυρία στις βρετανικές βάσεις την Κυριακή

Βρετανικό αεροσκάφος απογειώνεται από το Ακρωτήρι της Κύπρου τα ξημερώματα της Παρασκευής

UK MOD © Crown copyright 2024

Βρετανικό αεροσκάφος απογειώνεται από το Ακρωτήρι της Κύπρου τα ξημερώματα της Παρασκευής
Τη μετατροπή της Κύπρου σε ορμητήριο πολέμου, με τεράστιους κινδύνους για τον κυπριακό λαό, ήρθε να επιβεβαιώσει η είδηση ότι βρετανικά αεροσκάφη που βομβάρδισαν την Υεμένη απογειώθηκαν από βρετανικές βάσεις στο νησί.

Οπως μετέδωσε και το BBC, 4 βρετανικά «Typhoon» πραγματοποίησαν επιδρομές σε δύο στόχους των Χούθι, χρησιμοποιώντας βόμβες Paveway, αφού απογειώθηκαν από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Η Παγκύπρια Επιτροπή Ειρήνης καλεί την Κυριακή 14 Γενάρη σε διαμαρτυρία στις βρετανικές βάσεις, με σύνθημα «Εξω οι βάσεις του θανάτου, Κύπρος - Παλαιστίνη αλληλεγγύη».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, η οποία είχε επισημάνει εγκαίρως σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι «δυστυχώς το νησί μας, για ακόμα μια φορά, μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα λόγω των αγγλικών στρατιωτικών βάσεων στο Ακρωτήρι, όπου σταθμεύουν ΝΑΤΟικά πολεμικά αεροπλάνα, που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για τις επιθέσεις στην Υεμένη. Αυτό βάζει σε άμεσο κίνδυνο την Κύπρο και τον λαό μας, αφού οι αγγλικές βάσεις, και όχι μόνο, μπαίνουν στο στόχαστρο αντιποίνων».

«Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θέλουμε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το αίτημα για απεμπλοκή της Κύπρου από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή», τονίζει η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου στο κάλεσμά της στην κινητοποίηση.

Επιχειρώντας να σπείρει εφησυχασμό την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση εμπλέκεται βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή, ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ Θ. Γκότσης δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα» αλλά και ότι «ως προς τη χρήση των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα στο πλαίσιο που καθορίζεται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και τα συνοδευτικά της έγγραφα».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Λευκωσία «παρακολουθεί συστηματικά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ και συνεχή επαφή με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς μας εταίρους» και ότι «ως κράτος της περιοχής, με σημαντικό ναυτιλιακό αποτύπωμα, τονίζουμε με σαφήνεια την ανάγκη για άμεσο τερματισμό όλων των ενεργειών που απειλούν την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα και θέτουν σε κίνδυνο την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής»...

Διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ

Αμέσως μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, έγιναν νέες διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ.

Μέλη αντιπολεμικών ομάδων συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Υεμένη».

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στην Times Square της Νέας Υόρκης, κρατώντας πλακάτ που ζητούσαν τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και τον τερματισμό των βομβαρδισμών στην Υεμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ