Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Αμεση εκεχειρία στη Γάζα, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης κυανοκράνων στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών και πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για το Παλαιστινιακό ζήτησε χτες ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατά τη Σύνοδο Kορυφής στη Μανάμα του Μπαχρέιν, δείχνοντας ότι έχει ήδη εστιάσει στην «επόμενη μέρα».

Στην κοινή ανακοίνωση που αποκαλείται «Διακήρυξη της Μανάμα», οι ηγέτες των 22 χωρών ζητούν «διεθνή προστασία και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», μέχρι την εφαρμογή λύσης δύο κρατών με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και καλούν «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να ενωθούν υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», που είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού».

Επιπλέον, καταδικάζουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, αναφέροντας ότι «απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και τα συμφέροντα των χωρών και των λαών του κόσμου».

Νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνόδου, βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ισά Χαλίφα, κατά την εναρκτήρια ομιλία ζήτησε να συγκροτηθεί «μία αραβική και διεθνής θέση» η οποία «θα υιοθετήσει το μονοπάτι διαλόγου», που θα οδηγήσει σε συλλογική αλληλεγγύη για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την εξεύρεση «δίκαιης λύσης».

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος στον θρόνο και πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, παίρνοντας τον λόγο επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα. Πρόσθεσε πως θα πρέπει οι αραβικές χώρες από κοινού να δουλέψουν για να σταματήσουν «τη βάρβαρη επίθεση κατά των Παλαιστίνιων αδερφών μας» και να επιτευχθεί μία «δίκαιη λύση, χωρίς αποκλεισμούς» στο Παλαιστινιακό. Ανέφερε δε τις προσπάθειες της χώρας του για «την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». Σε ό,τι αφορά την Υεμένη, είπε ότι η Σαουδική Αραβία - που εισέβαλε στην εν λόγω χώρα το 2015, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χάντι - «συνεχίζει να παράσχει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, και είναι χορηγός διαλόγου μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών για την επίτευξη πολιτικής λύσης, που θα τερματίσει την κρίση».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στην ομιλία του μετέφερε την αποφασιστικότητα της Παλαιστινιακής Αρχής για «πλήρη εφαρμογή» των αποφάσεων του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου ως προς τις σχέσεις με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα και στα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού, επισημαίνοντας την παράλληλη κλιμάκωση της βίας στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Οπως είπε, «περίπου 120.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες, έχουν μαρτυρήσει ή τραυματιστεί επί τουλάχιστον 7 μήνες, υπό την προστασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ». Κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού, στη γη, στα θρησκευτικά μνημεία και σε ιερούς τόπους της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μέσω του στρατού και τρομοκρατών εποίκων».

Σε άλλο σημείο ο Αμπάς άφησε αιχμές και κατά της Χαμάς, κατηγορώντας την ότι με την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτώβρη «έδωσε τα προσχήματα» στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Χαμάς, η οποία εξέφρασε «θλίψη» για τις επικρίσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου.

Μεταξύ όσων συμμετέχουν στη Σύνοδο είναι για άλλη μια φορά ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος είχε συναντήσεις με άλλους ηγέτες χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιείται ελάχιστα 24ωρα πριν τη νέα έλευση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο μαραθώνιων παζαριών που προωθούν οι ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσουν μια νέα «Συμφωνία του Αβραάμ» ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, σε βάρος του παλαιστινιακού ζητήματος, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστών τους στην περιοχή, Ρωσίας, Κίνας και Ιράν.

Συζήτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Χτες ξεκίνησε στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη η διήμερη συζήτηση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας στη Γάζα.

Ο Νοτιοαφρικανός πρέσβης στην Ολλανδία, Βούσι Μαντοσέλα, ξεδιπλώνοντας τα επιχειρήματα της χώρας του, τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Κάλεσε το δικαστήριο να πάρει ό,τι μέτρα μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο, που «έχει θέσει τη Γάζα εκτός χάρτη και έχει σοκάρει τη συνείδηση της ανθρωπότητας».

Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι παρά την πρώτη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ, προκειμένου αυτό να εφαρμόσει μέτρα που θα αποτρέψουν ενέργειες γενοκτονίας, το Ισραήλ «πρόθυμα παραβίασε τις δεσμευτικές αποφάσεις του δικαστηρίου».

Στη συνέχεια, δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Νότια Αφρική τόνισαν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είναι τέτοιες που οδηγούν σε «τερματισμό ενός παιχνιδιού που θέλει τη Γάζα πλήρως κατεστραμμένη και μαζί της τον Παλαιστινιακό λαό». «Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιχείρημα ότι αυτή η καταστροφή δεν είναι αληθινή», τόνισαν οι δικηγόροι.

Αργότερα χτες, ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Οσκαρ Πουέντε επιβεβαίωσε ότι η Ισπανία αρνήθηκε την άδεια σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς το Ισραήλ και μεταφέρει όπλα 27 τόνων. Το πλοίο σκόπευε να προσεγγίσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Καρθαγένης.

Γερμανία: Επιδρομές και απαγορεύσεις εναντίον οργάνωσης υπέρ της Παλαιστίνης

Στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Ισραήλ σε εξαγωγές όπλων μετά τις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι έφοδοι εναντίον «πυρήνων» που φέρονται να «πρόσκεινται στη Χαμάς».

Χτες το πρωί αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε τέσσερα σπίτια στο Ντούισμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας - Bεστφαλίας, τα οποία συνδέονται με την τοπική ομάδα Palestine Solidarity. Σύμφωνα με την «Bild», οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε τρεις πολυκατοικίες κοντά στο πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα η ομάδα χαρακτηρίστηκε «απαγορευμένη» από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία της και κατασχέθηκαν έγγραφα και άλλα αντικείμενα τα οποία φέρονται να στοιχειοθετούν «εξτρεμιστική δράση».

Σε δηλώσεις του ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπoυργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου, Χ. Ρόιλ, ανέφερε ότι η απαγόρευση «έρχεται τη σωστή στιγμή, στέλνοντας το σωστό μήνυμα». Ισχυρίστηκε δε πως σε πολλές περιπτώσεις «η φερόμενη αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη δεν κρύβει τίποτα άλλο πέρα από μίσος απέναντι στους Εβραίους».

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η οργάνωση εμφανίζεται ως «σύλλογος αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους και επιδιώκει «την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την επιστροφή στα σύνορα προ του 1947, πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ», ενώ επιπλέον «στηρίζει ρητά όλες τις μορφές παλαιστινιακής αντίστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ