Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οχημα κινδύνων και νέων ανταγωνισμών η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών

Καμία παραβίασή της με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», λέει ο Μίτσκοσκι και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλές ή... να προσφύγει στη Χάγη

Μετά την Πρόεδρο της χώρας χτες ήταν η σειρά και του ίδιου του ηγέτη του κεντροδεξιού VMRO-DPNE και νικητή των τελευταίων εκλογών στη Β. Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να επιβεβαιώσει ότι η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά έκλεισε το κεφάλαιο των αλυτρωτισμών που αξιοποιούνται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

«Περιμένω ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα "Μακεδονία" και τη λέξη "μακεδονικός", σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο φερόμενος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον», για να διαμηνύσει: «Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον». Κατέληξε δε ότι «αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό».

Την ίδια στιγμή, είπε ότι περιμένει την επικύρωση του πρωτοκόλλου που θα αναφέρεται στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και ότι «θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε (...) έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι». Εξέφρασε ακόμα απογοήτευση επειδή «δυστυχώς η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε δημοσίως επίδειξη ισχύος, παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται στη χώρα μας, ενώ εκεί δεν έχουν κάνει τα τρία βασικά πράγματα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και προσδοκώ να συναντήσω τον Ελληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε για συνεργασία στον τουρισμό, στην οικονομία, στην εκπαίδευση κ.λπ.».

Ολα αυτά ενώ χτες έγινε στο Κότορ του Μαυροβουνίου Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη συμμετοχή Σερβίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας και άξονα την αξιοποίηση του ευρωενωσιακού «Σχεδίου ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια» (συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ). Σε αυτή συμμετείχε και ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιεν, που μεταξύ άλλων είπε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν τα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ κράτη, «τα μηνύματα του Σχεδίου είναι ξεκάθαρα σε κάθε συμμετέχοντα: Κάνε τη δουλειά σου και μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν κάτι πρώτοι για να μπορέσεις να κάνεις το δικό σου».

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάγιτς είπε ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα λιθαράκι μέχρι να βρούμε λύσεις σε όλα τα πολυμερή ζητήματα που θα διευκολύνουν τα διμερή ζητήματα στο μέλλον. Κατανοούμε τον πόνο, τα επαχθή θέματα από το παρελθόν, αλλά χαίρομαι πολύ που όλοι αντιμετωπίζουμε το μέλλον και μας ενώνει όλους η οικονομία και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Πάντως, μεταξύ άλλων αξίζει να καταγραφεί η αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην ανάγκη να προχωρήσει η ένταξη της περιοχής στην ΕΕ «πριν εφαρμόσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις, για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και να συνηθίσουμε πιο εύκολα την αγορά στην οποία ανήκουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ