Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κόπηκαν» από το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα!

Ενδεικτικό τού πώς αξιοποιούνται τα «πακέτα» του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το γεγονός ότι μια σειρά αντιπλημμυρικές υποδομές της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, έμειναν εκτός χρηματοδότησης! Πρόκειται για έργα κρίσιμα για ύδρευση - υδροδότηση, άρδευση, αλλά και παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας στις παραπάνω περιοχές.

Ετσι, έργα σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά ή Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στη Λέσβο, απεντάχθηκαν από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει και από πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την κυβέρνηση να στρέφεται σε άλλα χρηματοδοτικά «πακέτα» όπως το ΕΣΠΑ, για να βρει τους αναγκαίους πόρους. Πρόκειται για διαγωνισμούς που προωθήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχικά, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Πλην όμως, είτε λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να διασφαλίσει πως θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2026, είτε λόγω ανησυχιών για καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, είτε λόγω ανησυχιών για κατάθεση προσφυγών ανάμεσα στις εταιρείες που τα διεκδικούν, είτε γιατί έχουν αλλάξει η ατζέντα και οι προτεραιότητες του Δημοσίου, τα έργα βγήκαν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτή η εξέλιξη είναι και η τρανή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αξιολογείται η αναγκαιότητα αυτών των έργων από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Οχι βέβαια με κριτήριο τις ανάγκες για την προστασία του λαού, αλλά τη λογική του κόστους - οφέλους, δηλαδή το κατά πόσο μπορούν να αποδώσουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που βγήκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι: «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου Α' Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας» ύψους περίπου 79 εκατ. ευρώ, η «Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων» περίπου 116 εκατ. ευρώ, η «Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου ΠΕ Λασιθίου Κρήτης» αξίας σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, τα «Εργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων» περίπου 18 εκατ., το «Εργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων (Β' Φάση)» με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ