Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Εποικοδομητικές επαφές» στις Βρυξέλλες

Ετοιμότητα για όξυνση του παζαριού και με την ΕΕ εκφράζει η τουρκική αστική τάξη, όπως έδειξε και η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε μια σειρά επαφές για πιθανές νέες οικονομικές συνεργασίες.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να αγκιστρωθεί ξανά στην ΕΕ και ότι αυτό πρέπει να γίνει σταθερά. Βλέπω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία της ΕΕ, ακόμη κι αν δεν φαίνεται αυτό», αλλά και ότι «υπάρχει έλλειψη ηγεσίας και στρατηγικής προοπτικής στην ΕΕ όταν πρόκειται για την Τουρκία». Πρόσθεσε δε με νόημα πως «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, και νομίζω ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη». Ακόμα - τουλάχιστον όπως μετέδωσε στο εκτενές του ρεπορτάζ το πρακτορείο «Αναντολού» - ο Σιμσέκ περιέγραψε ως «εποικοδομητικό, όχι αρνητικό» το κλίμα των επαφών του στις Βρυξέλλες. «Οι προοπτικές είναι θετικές. Δεν είναι όλα γαλάζια, υπάρχουν κάποια γκρίζα σύννεφα, αλλά η κατάσταση δεν είναι ζοφερή», είπε, ενώ στις προτεραιότητες που πρέπει να έχουν οι δύο πλευρές περιέλαβε την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, και τις επιχειρηματικές συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Από τη μεριά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του είπε ότι «η Τουρκία είναι ένας οικονομικός και πολιτικός γίγαντας στην περιοχή της», που «έχει μια πολύ ευρεία ατζέντα» και βλέπει «την ειρήνη ως το σημαντικότερο στάδιο της ασφάλειας». Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, είπε ότι «και για μας υπάρχουν τομείς στους οποίους δεν συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, στους οποίους προσπαθούμε να βρούμε λύση με συζήτηση, αλλά και τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε».

Σημειωτέον, μιλώντας για τη νέα δομή του υπουργείου ο Φιντάν είπε ότι συγκροτήθηκαν ξεχωριστή Διεύθυνση για τα «τουρκογενή κράτη» και άλλη μία για τη Λατινική Αμερική, ενώ αυξήθηκαν σε τρεις οι Διευθύνσεις για την Αφρική. «Στόχος μας είναι η διαχείριση των σημαντικών για μας θεμάτων με πιο εστιασμένο τρόπο», εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κύπρος και ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων»(2024-06-26 00:00:00.0)
Απλώνεται το παζάρι με όχημα τη «γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας»(2024-06-05 00:00:00.0)
Συνάντηση για «κοινή αντίληψη κατά της τρομοκρατίας»(2024-03-15 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ(2024-03-07 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία του Τούρκου ΥΠΕΞ(2024-01-31 00:00:00.0)
Για τον «αιώνα της Τουρκίας» ετοιμάζεται το νέο σχήμα του Ερντογάν(2023-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ