Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Για τον «αιώνα της Τουρκίας» ετοιμάζεται το νέο σχήμα του Ερντογάν

Παρών στη σχετική τελετή ο γγ του ΝΑΤΟ, που ξεχώρισε τον ρόλο της Αγκυρας στην ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας

«Ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», ισχυρίστηκε μετά την ορκωμοσία του, το περασμένο Σάββατο, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης ακόμα μία 5ετία, με φόντο την όξυνση των παζαριών και των προσπαθειών του τουρκικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική του ισχύ.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος». Μεταξύ άλλων, ανήγγειλε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό Σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

Παρόντες στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ήταν μια σειρά ξένοι ηγέτες (Ουγγαρίας, Πακιστάν, Αρμενίας κ.ά.) αλλά και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που μεταξύ άλλων ξεχώρισε τις προσδοκίες για τον ρόλο της Αγκυρας στην ισχυροποίηση της λυκοσυμμαχίας, επιμένοντας στην ανάγκη να επιταχυνθεί η ένταξη και της Σουηδίας σε αυτή. «Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλειά της αλλά θα καταστήσει πιο ισχυρή και την Τουρκία», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία «το συντομότερο δυνατόν».

Στο μεταξύ, δεν περνάνε απαρατήρητες και οι εκτεταμένες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, μεταξύ άλλων και των μέχρι πρότινος υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.

Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΜΙΤ (Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών) Χακάν Φιντάν, που δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προωθεί «το όραμα μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην ανεξαρτησία της Τουρκίας από κάθε σφαίρα επιρροής». Ο Φιντάν από την προηγούμενη θέση του θεωρείται πως είχε συμβάλει σε μια σειρά «κρίσιμες» αποστολές, όπως π.χ. για την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία κ.ά. Υπουργός Αμυνας ανέλαβε ο μέχρι πρότινος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο Μεχμέτ Σιμσέκ (που είχε υπηρετήσει στην αντίστοιχη θέση και παλιότερα), που δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» και ότι «η διαφάνεια, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές μας αρχές για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και ο διορισμός της 41χρονης Γκαγιέ Ερκάν στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB). Με σπουδές σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά διεθνώς αστικά πανεπιστήμια όπως το αμερικανικό Princeton, η Ερκάν έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος για πολλά χρόνια σε κολοσσούς όπως η «Goldman Sachs», η «Tiffany & Co» κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ