Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Με το ΚΚΕ για μέτρα προστασίας της υγείας μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση

RIZOSPASTIS

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα, όσον αφορά τις άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», τόνισε από την πλευρά του ο Δ. Καραγιάννης.

Εξήγησε ότι ως ατμοσφαιρική ρύπανση εννοούμε «οποιαδήποτε αέρια ή αιωρούμενα σωματίδια, είτε από φυσικές είτε από ανθρωπογενείς πηγές, που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Οσον αφορά την ανθρωπογενή ρύπανση, αυτή προέρχεται από εργοστάσια, μεταφορές (επίγειες, θαλάσσιες ή εναέριες), θέρμανση κτιρίων κι άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πυρκαγιών). Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία συμπεριλαμβάνουν καρδιακά εμφράγματα, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια, οφθαλμολογικά προβλήματα κ.ά.».

Αναφερόμενος στην Αττική σημείωσε ότι οι πιο σημαντικοί ρύποι, οξείδια του αζώτου, όζον (αυτοί μαζί αποτελούν το λεγόμενο φωτοχημικό νέφος) καθώς και τα αιωρούμενα σωματίδια «βρίσκονται πάνω από τα ετήσια όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και το Θριάσιο Πεδίο» και υπογράμμισε ότι συνολικά για την Ελλάδα εκτιμάται ότι έχουμε πάνω από 6.000 θανάτους κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σημείωσε ακόμη πως ο καπιταλισμός ενδιαφέρεται για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μόνο στον βαθμό που αυτή επηρεάζει την κερδοφορία του, όπως με τη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, είτε με χαμένες εργατοώρες λόγω ασθένειας των εργαζομένων είτε με μειωμένη απόδοση κατά την εργασία λόγω επιβαρυμένης υγείας, ως «κόστος στα συστήματα Υγείας, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ., καθώς και πρόωροι θάνατοι, το οποίο αφορά κυρίως ευαίσθητες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά», με τη μείωση «της παραγωγικότητας κάποιων πόρων, όπως, για παράδειγμα, μείωσης της αγροτικής παραγωγής σε κάποιες περιπτώσεις, ή το να γίνεται λιγότερο ελκτικός ένας τουριστικός προορισμός λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ακόμη στάθηκε στις λύσεις για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχουν, όπως «τη μείωση των εκπομπών από τα εργοστάσια, με την εφαρμογή κατάλληλων τεχνολογιών ή την ανάπτυξη νέων, αν αυτές δεν υπάρχουν. Τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές χρησιμοποιώντας Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (άρα λιγότερη ρύπανση ανά μετακίνηση επιβάτη), εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε κινητήρες αυτοκινήτων και πλοίων. Σύγχρονες τεχνολογίες για τη θέρμανση και τη μόνωση κτιρίων».

Τόνισε όμως ότι σήμερα «το κυνήγι του κέρδους, η αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή και η ανισόμετρη ανάπτυξη καθορίζουν την εφαρμογή λύσεων» και έφερε ως παράδειγμα το πώς η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων δημιουργεί προβλήματα, ακόμα και εκεί όπου είχαν βρεθεί λύσεις. Ανέφερε ότι στη χώρα μας, με την καπιταλιστική κρίση του 2008, «πολλά νοικοκυριά στράφηκαν στη χρήση ξύλου για θέρμανση τον χειμώνα, αντί για πετρέλαιο, το οποίο έχει αυξήσει κατακόρυφα τα επίπεδα ρύπανσης τον χειμώνα στις πόλεις της Ελλάδας».

«Οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε μπροστά στους καθημερινούς αγώνες και να απαιτούμε μέτρα προστασίας της υγείας μας από τη ρύπανση και άλλους κινδύνους, θα συνεχίζουμε να μπαίνουμε μπροστά για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος όπου η υγεία και η ζωή μας δεν θα θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Στις ερχόμενες εκλογές ενισχύουμε το ΚΚΕ για να είναι πολύ πιο δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Δ. Καραγιάννης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ