Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Αποστολή επιπλέον κατοχικών στρατευμάτων στη Ράφα προαναγγέλλει το Ισραήλ

Σθεναρή αντίσταση στους εισβολείς από Παλαιστίνιους μαχητές

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία
Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία
Δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χθες στη Λωρίδα της Γάζας και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μεταξύ άλλων, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Πόλη της Γάζας, ενώ θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν επίσης στη νότια πόλη Ράφα, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία κ.α.

Συνολικά, μετά από 223 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 35.272 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.205 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Ημισέληνος (Palestine Red Crescent Society) ανακοίνωσε χτες πως από τις 7 Οκτώβρη στη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 15.100 παιδιά.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, ξεκαθάρισε πως επίκειται ακόμα μεγαλύτερο λουτρό αίματος, καθώς ανήγγειλε πως θα σταλούν στη Ράφα επιπλέον στρατεύματα τις επόμενες μέρες...

Την ίδια ώρα, δραματική μάχη επιβίωσης δίνουν όλοι οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα. Οσο περνούν οι μέρες οι ισραηλινές επιθέσεις κάνουν την εφιαλτική κατάσταση όλο και χειρότερη, καθώς μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα στις 6 Μάη έχει σταματήσει η είσοδος κάθε αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από αυτό το καθοριστικό μεθοριακό πέρασμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι (πολλάκις) Παλαιστίνιοι δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την πείνα, τη δίψα, τις κακουχίες, τις αρρώστιες και τα τραύματα από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς.

Εκπρόσωπος της OCHA (Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ) επιβεβαίωσε πως παραμένει κλειστό το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κατηγόρησε το Κάιρο για το γεγονός πως παραμένει κλειστό το μεθοριακό πέρασμα, το οποίο κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός την περασμένη βδομάδα, προσπαθώντας να δημιουργήσει «τετελεσμένο» στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και αναγνώριση της στρατιωτικής κατοχής της περιοχής.

Η Αίγυπτος απέρριψε τις αιτιάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως και τις προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε το Ισραήλ για συνδιαχείριση του μεθοριακού περάσματος με την Αίγυπτο. Το Κάιρο τόνισε πως το μεθοριακό πέρασμα από την πλευρά της Γάζας πρέπει να ελέγχεται από τους Παλαιστίνιους και πως μόνο με αυτούς συνεργάζεται.

Παράλληλα, χτες οι ΗΠΑ συνεχίζοντας το υποκριτικό «ενδιαφέρον» για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την πλωτή εξέδρα σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας για τη μεταφορά περισσότερης βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν για τον κίνδυνο λιμού από τα χερσαία μεθοριακά περάσματα που κρατά κλειστά το Ισραήλ, αναδεικνύοντας παράλληλα την κοροϊδία από την πλευρά τον ΗΠΑ.

Ο Σκοτ Πολ, αναπληρωτής διευθυντής της Oxfam στηλίτευσε την αμερικανική πλωτή αποβάθρα ως «μια λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει», τονίζοντας ότι τα χερσαία περάσματα είναι αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, αν το επέτρεπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Μόλις φτάσουν τρόφιμα ή προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, είτε από την προβλήτα είτε από τα [συνοριακά] σημεία διέλευσης, δεν υπάρχει ασφάλεια και δεν υπάρχουν καύσιμα», είπε χτες στο «Reuters» και ο Μπομπ Κίτσεν, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σφοδρές μάχες και σθεναρή αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα

Το ίδιο διάστημα, οι υπεράριθμοι και οπλισμένοι σαν αστακοί από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ Ισραηλινοί στρατιώτες συναντούν τη σθεναρή αντίσταση Παλαιστίνιων μαχητών σε σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλία της βόρειας Γάζας παραμένει εδώ και περίπου μία βδομάδα επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σφυροκοπά τον καταυλισμό από εδάφους και αέρος, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέσα στις τελευταίες βδομάδες δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα προκάλεσε εκ νέου τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα. Από το στόχαστρο Ισραηλινών στρατιωτών δεν γλίτωσαν χτες ούτε ασθενοφόρα τα οποία πυροβόλησαν, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο τραυματιοφορείς.

Χαρακτηριστικό των σκληρών συγκρούσεων, της δολοφονικής μανίας αλλά και της σύγχυσης που επικρατεί στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις από την αντίσταση που αντιμετωπίζουν, είναι ο θάνατος 5 Ισραηλινών στρατιωτών και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων 7 από φίλια πυρά, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο θάνατός τους ανέβασε σε τουλάχιστον 278 τους νεκρούς στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 27/10/2023.

Εξίσου σφοδρές συγκρούσεις διαδραματίζονταν και χτες στη Ράφα της νότιας Γάζας, με το αραβικό δίκτυο «Al Arabiya» να μελετά δορυφορικές φωτογραφίες, διαπιστώνοντας τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού για τη δημιουργία δύο οδικών αρτηριών ανεφοδιασμού των δυνάμεών του στη Ράφα.

Μετά την ισοπέδωση εκατοντάδων κτιρίων σε ανατολικές συνοικίες της Ράφα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού δημιουργούν μία οδική αρτηρία από το στρατιωτικό φυλάκιο του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σε απόσταση 300 μέτρων από τον στρατηγικό «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» στα σύνορα με την Αίγυπτο με μήκος περίπου 3,5 χλμ. και έναν δεύτερο δρόμο σε απόσταση 600 μέτρων από το «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» από τη στρατιωτική βάση στο Αμιτάι στη βόρεια Ράφα.

Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν αφενός σχεδιασμούς περαιτέρω κλιμάκωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα και αφετέρου μεσοπρόθεσμα σχέδια παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων ως κατοχικής δύναμης.

Στοιχεία για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους

Το ίδιο διάστημα, η Οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων «Addameer» ανακοίνωσε πως οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές πλέον ξεπερνούν τους 9.500.

Από αυτούς, πάνω από 7.000 συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Δυτική Οχθη και ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 240 γυναίκες και 500 παιδιά ή έφηβοι.

Χιλιάδες είναι και οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας που αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η οργάνωση «Addameer» αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας. Θυμίζει ωστόσο τις μαρτυρίες μερικών Παλαιστινίων που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από βδομάδες ανακρίσεων, που κατήγγειλαν βασανιστήρια και οικτρές συνθήκες φυλάκισης.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν πως οι Ισραηλινοί έχουν σφικτά δεσμά στα χέρια και τα πόδια των κρατουμένων, αλλά και δεμένα μάτια 24 ώρες το 24ωρο, πως τους φορούν πάνες για να τους ταπεινώσουν καθώς τους στερούν ακόμη και την πρόσβαση σε τουαλέτες. Τα δεσμά στα άκρα είναι τόσο σφικτά και παρατεταμένα που αρκετοί έχουν υποστεί φλεγμονές και ακρωτηριασμούς. Δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη και δεν είναι λίγοι αυτοί που πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν σοβαρά ή εξασθενούν από την ασιτία, τα σκληρά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και τις κακουχίες.

Τα βασανιστήρια αυτά που συνιστούν εγκλήματα πολέμου έχουν καταγγελθεί πριν από μερικούς μήνες και από Ισραηλινούς γιατρούς.

Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

Ασταμάτητες μαίνονται το ίδιο διάστημα οι καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε χτεσινή εισβολή στην πόλη Τουλκαρέμ, ο κατοχικός στρατός σκότωσε τρεις νεαρούς αντιστασιακούς ηλικίας 22, 26 και 27 ετών.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera» από τις 7 Οκτωβρίου οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 500 Παλαιστίνιους, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τις 154 δολοφονίες Παλαιστινίων το 2022.

Παράλληλα, χτες, στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, Ισραηλινός αστυνομικός σκότωσε έναν άνδρα με τον ισχυρισμό πως προσπάθησε να τον μαχαιρώσει έξω από αστυνομικό τμήμα στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στο φόντο του ανοικτού «ρήγματος» για το θέμα ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ. Ο τελευταίος προχτές διαφώνησε ανοικτά με τον πρωθυπουργό, ζητώντας στη μεταπολεμική Γάζα να υπάρχει μία «κυβέρνηση» Παλαιστινίων της περιοχής που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς, αντί μιας στρατιωτικής διοίκησης που θα φθείρει, όπως εκτίμησε, σε βάθος χρόνου τον ισραηλινό στρατό...

Χτες, ο υπουργός Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιαχού, απαίτησε την αποπομπή του υπουργού Αμυνας από την κυβέρνηση, επειδή διαφώνησε με σχέδια για στρατιωτική διοίκηση της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ελιγιαχού που ζητά (όπως και άλλοι υπουργοί του Ισραήλ) τη δημιουργία εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας κάλεσε τον Γκάλαντ να παραιτηθεί από μόνος του «εάν έχει σεβασμό για την ισραηλινή δημοκρατία». Υπέδειξε δε ως πιθανούς αντικαταστάτες του τον ταξίαρχο Οφέρ Γουίντερ και τον υπουργό Γεωργίας Αβίτζ Ντίχτερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ